Izmjena zakona: Promjena stopa PDV-a od 1. travnja 2022. godine

Picture of Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

Izmjena zakona: Promjena stopa PDV-a od 1. travnja 2022. godine

Tablica sadržaja

Dana 25. ožujka 2022. godine Hrvatski Sabor usvojio je Izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje će stupiti na snagu 1. travnja 2022. godine. Očekuje se i Izmjena Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost koja će stupit na snagu 2. travnja 2022. godine.

Neka od dobara na koje se plaća PDV po stopi od 5 % :

  • Sve vrste kruha
  • Sve vrste mlijeka
  • Određene lijekove
  • Određene medicinske proizvode i opremu
  • Kino ulaznice
  • Znanstvene časopise
  • Određenu dječju i prerađenu hranu
  • Jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla
  • Maslac i margarin
  • Isporuku žive ribe
  • Isporuku svježeg ili rashlađenog povrća itd.

Neka od dobara i artikala na koje se plaća PDV po stopi od 13 % su:

  • Usluga smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u hotelima ili objektima slične namjene, uključujući smještaj za vrijeme odmora, iznajmljivanje prostora u kampovima za odmor ili u mjestima određenima za kampiranje te smještaj u plovnim objektima nautičkog turizma
  • Menstrualne potrepštine
  • Dječje sjedalice za automobile i dječje pelene

Detaljnija objašnjenja o kojim je dobrima i artiklima riječ nalaze se u Pravilniku o izmjenama poreza na dodanu vrijednost.

Korisnici POS Sector fiskalne blagajne na sljedeći način mogu da promjene poreze na artiklima:

Ukoliko želite dodati porez, to možete učiniti ovako:

*Napomena: nemojte mijenjati vrijednost već postojećeg poreza.

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Bečki advent kroz oči ugostitelja: spoj tradicije, iskustva i doživljaja

Ako postoji advent koji je postao marka sam za sebe onda je to onaj...

Iskustva s adventa: Savjeti za ugostitelje

Adventske kućice stvaraju posebnu zimsku atmosferu koja privlači na stotine posjetitelja. No, uz njih...

Priprema za adventsku kućicu: Kako organizirati sve na vrijeme?

Manjak osoblja, višak narudžbi i stalni miris cimeta u zraku… Ako si u ovom poslu...

Mali propusti u restoranu koje gosti odmah primijete

Određeni propusti u restoranu često prođu nezapaženo osoblju, ali gosti ih primijete. Ne radi...

Koliko je za uspješno poslovanje restorana važno skladno osoblje?

U svakom restoranu postoji struktura. Šef kuhinje, konobari, pomoćno osoblje, menadžer… ali u praksi,...

Manje otpada, više pameti: zero waste u kuhinji

Hrpa otpada u kuhinji iza svake smjene nije samo neugodan prizor. To su euri...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.