U „Narodnim novinama“ broj 45 od 10. 5. 2017. godine objavljen je Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, stupa na snagu 18. 5. 2017. godine.

Cilj Zakona je prije svega podizanje svijesti o štetnosti pušenja, smanjenje broja pušača koje se postiže nizom mjera na sljedećim ključnim područjima:

  • smanjivanje utjecaja promidžbe duhanskih i srodnih proizvoda;
  • podizanje svijesti o učincima duhanskog dima na zdravlje pušača i nepušača – javnim informiranjem i edukacijom;
  • ograničavanje dostupnosti duhanskih i srodnih proizvoda maloljetnim osobama i mladima.

Ovim Zakonom uvrštene su odredbe Direktive 2014/40/EU vezano uz proizvodnju, predstavljanje i prodaju duhana i duhanskih proizvoda, te je isti u skladu sa odredbama EU.

Najveće novosti ovog Zakona odnose se na označavanje i pakiranje duhanskih proizvoda.

Promjene koje donosi novi Zakon su jasnije definiranje određenih pojmova; stroži uvjeti u vidu stavljanja cigareta u promet; jasno propisane oznake opasnosti i štetnosti pušenja koje moraju biti na pakiranjima duhanskih i srodnih proizvoda; konkretne odredbe na razini određenih kemijskih spojeva te maksimalne vrijednosti istih koje mogu biti u duhanskim i srodnim proizvodima.

Skrećemo pažnju i sugeriramo trgovcima da obrate posebnu pozornost na članke 19 . i 20. kojim su jasno definirani uvjeti uz prodaju i stavljanje na tržište elektroničke cigarete te proizvode i preparate vezane uz iste.

Izuzeci u vidu mogućnosti pušenja u ugostiteljskim objektima, koji su definirani kao prostor za pušenje odnosno pušački prostor, se nisu mijenjali, odnosno  odredbe koje su i do sada bile na snazi i dalje ostaju kao mogućnost.

U dijelu prekršajnih odredbi kazne za fizičke osobe su ostale iste, odnosno od 5,000 do 15,000 kn u slučaju nezadovoljavanja ili ne pridržavanja odredbi koje definiraju prostor za pušenje ili pušački prostor.

Povećana je novčana kazna u iznosu od 2,000 do 5,000 kn (u dosadašnjem zakonu bilo je 500 – 1,000 kn) za fizičku osobu obrtnika u čijem se ugostiteljskom objektu poslužuje hrana i/ili piće, a u kojem je zatečena osoba koja puši u slučaju da nisu zadovoljeni uvjeti prostora za pušenje ili pušačkog prostora.