Kao što i naslov ovoga teksta kaže ovo su opći minimalni uvjeti koje po zakonu mora da ispunjava svaki ugostiteljski objekt.
Pored posebnih minimalnih uvjeta po vrsti ugostiteljskog objekta za normalan i legalan rad ugostiteljskog objekta potrebno je da ispunjavate i slijedeće opće minimalne uvjete.
Opći minimalni uvjeti
- ugostiteljski objekt je uređen i opremljen, te ima odgovarajuće osoblje, tako da omogućuje racionalno korištenje prostora, nesmetano kretanje gostiju i zaposlenog osoblja, nesmetan prijenos stvari, odgovarajuće čuvanje robe, namirnica i pića, zaštitu zdravlja gostiju i zaposlenog osoblja, te stručno usluživanje gostiju
- ugostiteljski objekt ima vidno istaknut natpis s oznakom vrste ugostiteljskog objekta, nazivom pod kojim posluje i tvrtke ugostitelja
- uređaji i oprema ugostiteljskog objekta su u ispravnom i funkcionalnom stanju
- ugostiteljski objekt ispunjava uvjete za zaštitu od buke sukladno posebnim propisima
- ugostiteljski objekt stalno raspolaže dovoljnim količinama higijenski ispravne vode, koja se osigurava priključkom na javni vodovod
- ugostiteljski objekt raspolaže dovoljnim količinama higijenski ispravne
vode, koja se osigurava na drugi način sukladno posebnim propisima - ugostiteljski objekt raspolaže dovoljnom količinom higijenski ispravne vode koja se osigurava putem spremnika za vodu
- otpadne tekućine odvode se iz ugostiteljskog objekta zatvorenim sustavom (javna kanalizacija)
- otpadne tekućine odvode se iz ugostiteljskog objekta na drugi način
sukladno posebnim propisima - krute otpadne tvari odlažu se u odgovarajuće zatvorene posude za otpatke, te postoje uvjeti za redovito odstranjivanje tih tvari iz ugostiteljskog objekta
- ugostiteljski objekt raspolaže dovoljnim količinama higijenski ispravne
- ugostiteljski objekt je priključen na javnu električnu mrežu
- ugostiteljski objekt je opskrbljen električnom energijom na drugi odgovarajući način
- električno osvjetljenje osigurano je u svim prostorijama ugostiteljskog objekta
- u ugostiteljskom objektu noću su potpuno osvijetljene sve prostorije i prostori gdje se kreću i borave gosti
- u ugostiteljskom objektu noću su sve prostorije i prostori gdje se kreću i borave gosti osvijetljene orijentacijskim svjetlom
- ugostiteljski objekt je priključen na javnu telefonsku mrežu
- ugostiteljski objekt ima osiguran telefonski aparat za potrebe gostiju
- ugostiteljski objekt ispunjava uvjete za zaštitu od požara sukladno posebnim propisima
- u svim zajedničkim prostorijama ugostiteljskog objekta u kojima borave gosti osiguran je odgovarajući način grijanja prostorija do temperature od najmanje 18,5ºC, uz mogućnost prozračivanja
- u ugostiteljskom objektu visina od poda do stropa (unutarnja visina), odnosno, prosječna unutarnja visina, u prostorijama za boravak, blagovanje i prostorijama za usluživanje gostiju iznosi 2,80 m
- u ugostiteljskom objektu visina od poda do stropa (unutarnja visina), odnosno, prosječna unutarnja visina, u prostorijama za boravak, blagovanje i prostorijama za usluživanje gostiju iznosi 2,50 m, ugrađen klima uređaj u
objektu - u ugostiteljskom objektu visina od poda do stropa (unutarnja visina), odnosno, prosječna unutarnja visina, u prostorijama za boravak, blagovanje i prostorijama za usluživanje gostiju iznosi 2,50 m, ugrađen klima uređaj u
prostorijama objekta
- u ugostiteljskom objektu visina od poda do stropa (unutarnja visina), odnosno, prosječna unutarnja visina, u prostorijama za boravak, blagovanje i prostorijama za usluživanje gostiju iznosi 2,50 m, ugrađen klima uređaj u
- Oprema i pribor za pripremu i usluživanje jela i pića su u vrijeme kada nisu u uporabi zaštićeni od prašine.
- ugostiteljski objekt ima uređen i opremljen zahod za žene i zahod za muškarce i to:
- zahod za žene koji se sastoji od prostorije u kojoj je zahodska školjka (zahodska kabina) i predprostorija u kojoj je umivaonik,
- zahod za muškarce koji se sastoji od prostorije u kojoj je zahodska školjka (zahodska kabina) i predprostorije u kojoj je umivaonik i pisoar koji je od zahodske kabine i umivaonika dijelom odvojen odgovarajućom vizualnom
pregradom. - zahod se sastoji od jedne zahodske kabine, pretprostora s umivaonikom, te pisoara koji je od zahodske kabine i umivaonika dijelom odvojen odgovarajućom vizualnom pregradom
- u zahodima je besprijekoran red i čistoća, a prostorije su dezinficirane uz mogućnost dobrog prozračivanja prirodnim putem
- u zahodima je besprijekoran red i čistoća, a prostorije su dezinficirane uz mogućnost dobrog prozračivanja mehaničkim uređajima
- u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta osigurano korištenje javnog zahoda
- osigurano korištenje zahoda na plovnom objektu – u vlaku ugostiteljski objekt nema zahod
- broj zahodskih kabina i pisoara razmjeran je broju konzumnih mjesta u blagovaonici i/ili prostoriji za usluživanje (sjedećih i stajaćih) i to:
- do 80 mjesta, jedna zahodska kabina u zahodu za žene, te jedna zahodska kabina u zahodu za muškarce i jedan pisoar u zahodu za muškarce
- do 160 mjesta, dvije zahodske kabine u zahodu za žene i jedna zahodska kabina u zahodu za muškarce, s predprostorom, u kojoj su dva pisoara
- do 550 mjesta, tri zahodske kabine u zahodu za žene i dvije zahodske kabine u zahodu za muškarce, s prostorijom u kojoj su tri pisoara
- više od 550 mjesta, četiri zahodske kabine u zahodu za žene i tri zahodske kabine u zahodu za muškarce, s prostorijom u kojoj su četiri pisoara
- na ulazu u zahod su istaknute oznake kojima se uobičajeno označavaju zahod za žene i zahod za muškarce.
- zahodi imaju visoku zahodsku školjku (školjku sa sjedalom) na ispiranje tekućom vodom.
- pisoar u zahodu za muškarce je zidna školjka s ispiranjem tekućom vodom, te je postavljen – ograđen tako da se ne vidi izvan prostorije u kojoj se nalazi.
- u pretprostoriji zahoda je umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom broj umivaonika razmjeran je broju konzumnih mjesta u blagovaonici i/ili prostoriji za usluživanje (sjedećih i stajaćih) i to:
- 6 do 160 mjesta – jedan umivaonik u svakoj pretprostoriji (posebno za žene i posebno za muškarce)
- do 320 mjesta – dva umivaonika u svakoj pretprostoriji (posebno za žene i posebno za muškarce)
- od 320 mjesta na više – tri umivaonika u svakoj pretprostoriji (posebno za žene i posebno za muškarce)
- podovi u zahodu nisu klizavi, od vodonepropusnog su materijala koji se lako čisti i održava.
- zidovi u zahodu su do visine l,60 m od poda obloženi propisanim vodonepropusnim materijalom koji se lako se čisti i održava
- prozori zahoda su od neprozirnog stakla – s mogućnošću zaštite od pogleda izvana, a vrata nisu ostakljena
- u zahodskoj kabini su osigurani: kuka za vješanje odjeće, naprava za zaključavanje ili zasunjivanje vrata, a u zahodu za žene je i koš za otpatke s poklopcem i polica za odlaganje torbice.
- u zahodskoj kabini je osiguran toaletni papir, četka za čišćenje zahodske školjke i sredstvo za osvježavanje prostora.
- zahod je pod zajedničkim krovom s ugostiteljskim objektom i nalazi se u neposrednoj blizini prostorije – prostora za usluživanje gostiju.
- zahod se nalazi izvan zgrade ugostiteljskog objekta, pristup je betoniran – popločen, noću osvijetljen i zaštićen od vremenskih oborina
- kuhinja ugostiteljskog objekta kapacitetom odgovara potrebama ponude, odnosno asortimana jela, napitaka, pića i slastica, i broju konzumnih mjesta
- kuhinja ima odgovarajuće uređaje za termičku obradu hrane, pića i napitaka
- kuhinja ima odgovarajuće radne površine, prostore i uređaje za pripremu (čišćenje i obradu) namirnica zasebno za ribu, meso, povrće i voće ovisno o ponudi jela, koji se nalaze u kuhinji neposrednoj blizini
kuhinje - kuhinja ima odgovarajuće radne površine, prostore i uređaje za pripremu (čišćenje i obradu) namirnica zasebno za ribu, meso, povrće i voće ovisno o ponudi jela, koji se nalaze u neposrednoj blizini kuhinje
- kuhinja ima odgovarajuće rashladne uređaje za namirnice, koji se nalaze u kuhinji
- kuhinja ima odgovarajuće rashladne uređaje za namirnice, koji se nalaze u neposrednoj blizini kuhinje
- kuhinja ima kuhinjsko posuđe odgovarajuće namjene i kvalitete
- kuhinja ima odvojene prostore sa sudoperima za pranje crnog i bijelog posuđa s tekućom toplom i hladnom vodom, sudoper za pranje bijelog posuđa ima trodijelno, a za pranje crnog posuđa dvodijelno korito
- pranje posuđa obavlja se strojno pa je u kuhinji jednodijelni sudoper za svaku od navedenih vrsta posuđa
- kuhinja ima odvojene manipulativne putove crnog i bijelog posuđa
- kuhinja ima uređaje za odvod dima, pare i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima ugostiteljskog objekta ne šire emisije (napa s mehaničkim odsisom)
- kuhinja ima prirodno prozračivanje
- kuhinja ima mehaničko prozračivanje
- kuhinja ima klima uređaj
- u kuhinji su pisana upozorenja o zabrani konzumiranja hrane i pušenja, izložena na vidljivom mjestu
- u kuhinji ima vatrootporna tkanina za gašenje požara
- u kuhinji ima koš za otpatke pokraj svake radne površine, s poklopcem na nožno otvaranje
- u kuhinji ima kutija za prvu pomoć na vidnom i lako dostupnom mjestu
- radne površine u kuhinji imaju gornju plohu od materijala koji se lako čisti, a površine koje su u dodiru s vodom su od nehrđajućeg materijala
- umivaonik s tekućom hladnom i toplom vodom, tekući sapun, papirnate ručnike odnosno aparat za sušenje ruku za potrebe osoblja u kuhinji
- u kuhinji je besprijekoran red i čistoća, osigurani su uvjeti za redovito odstranjivanje otpadaka
- pod u kuhinji je od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala koji se lako čisti i održava, a izljevi su sa sifonom i zaštitnom rešetkom
- unutarnja visina u kuhinji iznosi 2,80 m
- unutarnja visina u kuhinji iznosi 2,50 m
- zidovi kuhinje i prostora za pripremanje i obradu namirnica i pranje posuđa, do visine l,80 m od poda, obloženi su propisanim vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava
- prozori i otvori u kuhinji zaštićeni su od ulaska insekata.
- prostor za pripremanje jela ima odgovarajući termički blok
- prostor za pripremanje jela ima radnu površinu za pripremu (čišćenje i obradu) namirnica zasebno za ribu, meso, povrće i voće, ovisno o ponudi jela
- prostor za pripremanje jela ima dvodijelni sudoper za pranje posuđa, s tekućom toplom i hladnom vodom
- u prostoru za pripremanje jela pranje posuđa obavlja se strojno pa je osiguran jednodijelni sudoper s tekućom toplom i hladnom vodom
- u prostoru za pripremanje jela kuhinjsko posuđe je odgovarajuće namjene i
kvalitete - u prostoru za pripremanje jela osiguran je odvod dima, pare i mirisa dovoljnog kapaciteta ozračivanja (napa s mehaničkim odsisom) izveden iznad termičkog bloka
- u prostoru za pripremanje jela osigurano je prirodno prozračivanje
- u prostoru za pripremanje jela osigurano je mehaničko prozračivanje
- u prostoru za pripremanje jela osiguran je klima uređaj
- u prostoru za pripremanje jela su pisana upozorenja o zabrani konzumiranja hrane i pušenja, izložena na vidljivom mjestu
- U prostoru za pripremanje jela ima vatrootporna tkanina za gašenje požara
- u prostoru za pripremanje jela ima koš za otpatke pokraj svake radne površine, s poklopcem na nožno otvaranje
- u prostoru za pripremanje jela ima kutija za prvu pomoć na vidnom i lako dostupnom mjestu
- pod je od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala koji se lako čisti i održava, a izljevi su sa sifonom i zaštitnom rešetkom
- unutarnja visina u prostoru za pripremanje jela iznosi 2,80 m
- unutarnja visina u prostoru za pripremanje jela iznosi 2,50 m
- zidovi prostora za pripremanje i obradu namirnica i pranje posuđa, do visine l,80 m od poda, obloženi su propisanim vodonepropusnim materijalom koji se lako se čisti i održava
- blagovaonica je opremljena namještajem prikladnim za blagovanje
- prostorija za usluživanje ima namještaj prikladan za duži ili kraći boravak gostiju
- prostorija za usluživanje ima točionik sa šankom, te prostor za pripremanje jela
- prostor za pripremanje jela u prostoriji za usluživanje opremljen je opremom sukladno složenosti pripremanja jela
- prostor za usluživanje na otvorenom ima namještaj prikladan za duži ili kraći boravak gostiju
- prostor za usluživanje na otvorenom ima točionik sa šankom, te prostor za pripremanje jela
- prostor za usluživanje na otvorenom opremljen je opremom sukladno složenosti pripremanja jela
- blagovaonica je dovoljno prostrana i ima potreban broj stolova i stolica
- blagovaonica ima dobro ozračivanje i osvjetljenje
- blagovaonica ima dovoljan broj vješalica za odlaganje težih odjevnih predmeta gostiju prema broju konzumnih mjesta
- garderoba je smještena izvan blagovaonice i odgovarajuće je čuvana
- u garderobi je istaknuta obavijest gostima da se stvari odložene u garderobi ne čuvaju
- pod u blagovaonici je od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala koji se lako se čisti i održava
- prostorija za usluživanje gostiju je dovoljno prostrana i ima potreban broj stolova – konzumnih pultova, te stolica – klupa
- prostorija za usluživanje gostiju ima dobro ozračivanje i osvjetljenje
- pod u prostoriji za usluživanje gostiju je od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala koji se lako se čisti i održava
- prostor za usluživanje na otvorenom je dovoljno prostran i ima potreban broj stolova i stolica
- prostor za usluživanje na otvorenom je dovoljno prostran i ima potreban broj stolova i klupa
- prostor za usluživanje na otvorenom je dovoljno prostran i ima potreban broj konzumnih pultova
- stolovi na kojim se uslužuju gosti imaju površinu koja se lako čisti
- stolovi na kojim se uslužuju gosti imaju neoštećen, čist stolnjak
- stolovi na kojim se uslužuju gosti imaju podložak za posluživanje ispred svakog konzumnog mjesta
- ugostiteljski objekt ima papirnate ubruse od upijajućeg materijala
- ugostiteljski objekt ima platnene ubruse
- ugostiteljski objekt ima pribor za jelo (žlice, noževi, vilice i dr.) od nehrdajućeg materijala
- prostorija za čuvanje namirnica i pića je odvojena od kuhinje, dovoljno je zračna i opremljena je odgovarajućim ormarima s pretincima ili policama za smještaj namirnica i pića
- prostorija za čuvanje namirnica i pića je odvojena od prostora za pripremanje namirnica, dovoljno je zračna i opremljena je odgovarajućim ormarima s pretincima ili policama za smještaj namirnica i pića
- prostorija za čuvanje namirnica i pića je opremljena rashladnim komorama i hladnjacima odgovarajućeg kapaciteta, kojima se omogućava odvojeno čuvanje namirnica različitog porijekla
- prozori prostorije za čuvanje namirnica i pića zaštićeni su od mogućnosti ulaska insekata
- priručni prostor za čuvanje namirnica i pića smješten je neposredno uz prostoriju za pripremanje jela i napitaka
- priručni prostor za čuvanje namirnica i pića smješten je neposredno uz prostoriju za usluživanje gostiju
- ugostiteljski objekt ima točionik odgovarajuće površine
- u ugostiteljskom objektu točionik je funkcionalna cjelina u zasebnoj prostoriji
- u ugostiteljskom objektu točionik se nalazi u prostoru u neposrednoj blizini blagovaonice
- u ugostiteljskom objektu točionik se nalazi u neposrednoj blizini prostorije za usluživanje gostiju
- u ugostiteljskom objektu točionik se nalazi u neposrednoj blizini prostora za usluživanje gostiju na otvorenom
- u ugostiteljskom objektu točionik je samostalna funkcionalna cjelina u prostoriji za usluživanje gostiju
- u ugostiteljskom objektu točionik je samostalna funkcionalna cjelina u prostoru za usluživanje gostiju
- u ugostiteljskom objektu točionik je samostalna funkcionalna cjelina u prostoru za usluživanje gostiju na otvorenom
- točionik ima miješalicu s toplom i hladnom vodom i odvodom, uređaje i opremu za odlaganje pića i napitaka, rashladne uređaje za pića, odgovarajući šank s radnom plohom od nehrđajućeg materijala koji se lako čisti i
dvodijelni sudoper - točionik ima jednodijelni sudoper i stroj za pranje čaša sudoper i stroj za pranje čaša su smješteni izvan točionika u neposrednoj blizini koja s točionikom čini funkcionalnu cjelinu
- točionik ima termički blok, radnu površinu za obradu namirnica, uređaj za odvođenje pare, dima i mirisa, dovoljnog kapaciteta ozračivanja ili djelotvorno prirodno ozračivanje, dvodijelni sudoper za pranje posuđa s
tekućom toplom i hladnom vodom i rashladni uređaj za hladna jela i slastice - točionik ima termički blok, radnu površinu za obradu namirnica, djelotvorno prirodno ozračivanje, dvodijelni sudoper za pranje posuđa s tekućom toplom i hladnom vodom i rashladni uređaj za hladna jela i slastice
- točionik ima šank s visokim stolicama
- točionik ima šank bez visokih stolica
- šank je od materijala koji se lako čisti
- točionik ima espreso aparat
- ugostiteljski objekt na svakom stolu ima jelovnik i kartu pića
- ugostiteljski objekt ima dovoljan broj jelovnika i karti pića, sukladan učestalosti narudžbi
- ugostiteljski objekt ima istaknut jelovnik i kartu pića na šanku
- jelovnik i karta pića izloženi su na ulazu ugostiteljskog objekta na prikladan način
- u jelovniku su navedena jela i slastice, a u karti pića, pića i napici, te njihove cijene s porezom
- jelovnik i karta pića ispisani su na hrvatskom i jednom svjetskom jeziku
- osoblje zaposleno na poslovima usluživanja u ugostiteljskom objektu poznaje jedan strani jezik
- osoblje ugostiteljskog objekta zaposleno na poslovima rukovanja živežnim namirnicama, poslovima pripremanja i usluživanja jela, udovoljava stručnim i zdravstvenim uvjetima propisanim posebnim propisima
- osoblje ugostiteljskog objekta je uredno, čisto i primjereno odjeveno
- ugostiteljski objekt za zaposleno osoblje ima: garderobu, te odgovarajući broj prostorija za osobnu higijenu osoblja (zahoda,tuš-kupaonica).
- u garderobi (odgovarajućoj prostoriji) za svaku zaposlenu osobu ima garderobni ormarić s ključem
- za osoblje koje radi na pripremanju i usluživanju jela osiguran je dvodijelni garderobni ormarić
- ugostiteljski objekt ima zahod za zaposleno osoblje s jednom zahodskom kabinom i predprostorom s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom (5 zaposlenih osoba)
- ugostiteljski objekt ima jedan zahod za žene s predprostorom s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom i jedan zahod za muškarce s pisoarom i predprostorom s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom, te jednu tuš-kupaonicu (6-15 zaposlenih osoba u jednoj smjeni)
- ugostiteljski objekt ima jedan zahod za žene s predprostorom s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom i jedan zahod za muškarce s pisoarom i predprostorom s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom, te jednu tuš-kupaonicu za žene i jednu tuš-kupaonicu za muškarce (više od 15 zaposlenih osoba u jednoj smjeni)
- zahodi za zaposleno osoblje su smješteni tako da im osoblje može prići ne prolazeći prostorijama i prostorima namijenjenim gostima ugostiteljskog objekta
- ugostiteljski objekt ima blagovaonicu za blagovanje zaposlenog osoblja (preko 20 zaposlenih osoba u jednoj smjeni)
- ugostiteljski objekt ima poseban prostor za blagovanje zaposlenog osoblja (preko 20 zaposlenih osoba u jednoj smjeni)