Vodič kroz Zabranu Pušenja u Ugostiteljskim Objektima 2016

Marijana Horvatinović
Marijana Horvatinović

Podijelite na društvenim mrežama:

Zabrana pusenja u ugostiteljskim objektima 2016

Cilj ovog teksta nije ni u kom slučaju reklamiranje ili odobravanje pušenja u svim lokalima i svim prostorima, niti je podrška pušenju uopće. Pušenje je službeno, javno i dokazano štetna navika i faktor povećanog rizika za mnoge bolesti. Cilj teksta je obrazložiti elemente zabrane, olakšati ugostiteljima rad i snalaženje u uvjetima zabrane i omogućiti svima ostalima uvid u razloge pobune protiv generalne zabrane pušenja u ugostiteljskim lokalima. 

Zakon o zabrani pušenja – Imaju li ostale članice europske unije rigorozne zakone kao mi?

Prije svega, osvrnula bih se na Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Dobili smo ga još 2008. godine, a mijenjan je nekoliko puta od tada. Najnovije izmjene spremaju se dok traje ovih dana rasprava o tome na kojim se uopće prostorima treba dozvoliti pušenje. Zakon je, kako se u uvodu istog kaže temeljen između ostalog na europskoj direktivi 2001/37/EZ .

Nakon čitanja zadnjeg izdanja zakona, ali i teksta navedene europske direktive, uočavam da se u toj europskoj direktivi ne govori o zabrani pušenja u restoranima i ugostiteljskim objektima, već se govori o štetnosti pušenja, o označavanju, izgledu i sastavu cigareta. Daje se pravo zemljama članicama da poduzmu aktivnosti koje će potpomoći javno zdravlje, ali u smislu smanjenja broja pušača, smanjenja broja popušenih cigareta i naravno, puna podrška preodgoju mladih i djece, kako iz te populacije ne bi proizlazili novi pušači.

Ponavljam, o zabrani pušenja u lokalima nema niti riječi.  Nakon toga, pogledala sam malo razmjere zabrane pušenja u ugostiteljskim lokalima po zemljama članicama, pa tako nalazim, da one članice europske unije na koje se najviše  inače volimo pozivati nemaju uopće tako rigorozne zabrane.

Uglavnom se to propisuje na način da manji lokali, ovisno o državi članici, od 49 pa sve do 85m2, mogu odlučiti žele li biti pušački ili nepušački, uglavnom je ali ne svagdje zabranjena konzumacija jela u prostoru gdje se puši, ili je dozvoljeno razdvojiti pušačke i nepušačke sale u dovoljno velikom prostoru, pa tamo gdje se puši, pušači mogu i jesti i piti, uglavnom uz samoposlugu hranom i pićem.

Kao i obično, mi želimo biti vodeći u propisivanju najstrožih pravila, koja onda najviše i kršimo da bismo nakon nekoliko godina shvatili da neka od njih nisu imala smisla, pa ih onda mijenjamo.

Neću ovdje govoriti o pušenju u prostorima koji se ne odnose na ugostiteljske objekte, osim dijela javnog, otvorenog prostora koji čine ugostiteljske terase.

Što je sa zabranom pušenja u kafićima i restoranima?

Počnimo od ugostiteljstva i turizma kao djelatnosti uopće. Cijela djelatnost nastala je iz potrebe da ljudi putuju, smjeste se negdje, da ih se ugosti, nahrani i da na putu, sukladno vlastitim mogućnostima, imaju smještaj i komociju na koju su navikli i u svom domu. Dakle, ugostitelj je domaćin svome gostu, a cilj je ugoditi gostu i pružiti mu uslugu uživanja u smještaju, jelu, piću i ostalim ugodnim aktivnostima. Pušenje, osim što se već desetljećima smatra štetnom navikom, predstavlja ugodu za pušače, a osim toga, još je uvijek potpuno legalno.

Pođimo sada od ugostitelja, kakvih imamo mnogo, onih koji su digli hipotekarne kredite na svoje ili roditeljske kuće, koji su cijeli život i obitelj uložili u izgradnju i uređenje lokala, koji su ukalkulirali kamate na kredite u promet od svadbenih i drugih svečanosti, domjenaka, poslovnih večera i ručkova. Usporedimo kako je bilo domaćem ili stranom investitoru, jer dosta mi je govora o investitorima koji dolaze „izvana“. Kamo da mi svi odemo, da bismo se vratili i postali važni investitori, barem onoliko važni koliko je važan najmanje važan investitor „izvana“.

Naravno, ovdje se ne može izraditi nikakva kalkulacija posla ili plan investiranja, jer svi oni koji su računali na deset ili dvadeset godina poslovanja po tada važećim uvjetima, nisu dobro izračunali. Od tada, porastao je PDV, bilo je potrebno mnogo ulaganja za ispunjenje HACCP uvjeta, stigle su zabrane pušenja, bilo je potrebno uložiti i velik novac u prostorije za pušenje ili ventilacije, ostalo nećemo ni spominjati. Naravno, potrebno je provoditi akcije i planove za smanjenje broja pušača, naročito za to da pušača ne bude u danas maloljetnim generacijama. Ipak, mi i vi živimo i radimo u današnjoj situaciji, koja kaže, a prošlih tjedan dana sam promatrala posebno pozorno, da danas svi lokali, slastičarne i restorani u kojima nema pušenja zjape cjelodnevno i cijelog vikenda prazni. Da, doslovce prazni.

Pa, molim, neka mi netko objasni kako platiti radnike, nabaviti i prodati robu, platiti doprinose i poreze, naročito članarine, poreze na potrošnju, režije, kada imate cijelu nedjelju praznu slastičarnu. To sam osobno vidjela i doživjela ove nedjelje. Slastičarna u kojoj je uvijek bilo sve do zadnjeg mjesta popunjeno, proširila je izbor kolača, ima izvrsnu kavu, čajeve, ugodno i moderno je uređena, prije pet godina imali su deset zaposlenih, a prošle nedjelje poslijepodne, ugodan zimski dan, u slastičarni i ne samo toj, već sva tri lokala u kojima se ne puši u mom kvartu zjape cijelo poslijepodne prazni. Neka mi netko odgovori kamo su nestali svi nepušači koji tu žele popiti kavu i pojesti kolač?. Neka mi netko odgovori kako će taj čovjek imati zaposlene i kako će im isplatiti plaću ?. Neka mi netko odgovori kamo će on sa svim svježe ispečenim kolačima?.

U isto vrijeme, proslave, domjenci, ručkovi, večere i ostala okupljanja održavaju se po raznim domovima, udrugama, šatorima, samo kako bi se izbjegle zabrane pušenja. Naravno, svi prethodno navedeni nemaju prijavljene radnike, ne plaćaju uopće porez i ne plaćaju niti članarine niti porez na potrošnju niti ZAMP.

Oni samo iznajmljuju prostor, nisu ugostitelji i ne moraju paziti na zabrane, jer zamislite, iznajmili su prostor organizatoru priredbe, n.pr. mladencima šator ili dom od udruge i to je najam prostora, nije javni objekt kao restoran i u njemu se naravno može pušiti i jesti i piti u isto vrijeme.

Preko puta, onaj ugostitelj s početka priče broji koliko mu nedostaje do zatvaranja ili oduzimanja nekretnine pod hipotekom i promatra napredak jedne potpuno nove grane privrede, a ta je poduzetništvo udruga, bez poreza, doprinosa i nadzora. Bez minimalnih tehničkih uvjeta i ostalih milijun uvjeta kojima se zabavljaju samo ugostitelji koji su bili dovoljno naivni da se kao takvi deklariraju i registriraju.

Kako urediti prostor za pušenje

Dakle, danas u ovom tekstu možemo pokušati pojasniti i pronaći način da uredite prostor za pušenje ili nabavite propisnu ventilaciju, ali ako ćete ovaj tekst čitati za mjesec, dva, pet, provjerite ponovno, kod nas vrijeme i promjene idu brže nego drugdje.

Da bi vaš lokal bio lokal u kojem se smije pušiti, prije svega morate ispuniti uvjete i dobiti rješenje o tome da vam ministarstvo zdravlja dozvoljava pušenje u lokalu ili dijelu lokala, te da ste ispunili uvjete propisane za „pušački prostor“. To naravno isključuje posluživanje i konzumiranje hrane u prostoru u kojem se puši, a to vrijedi i za sendviče, zalogajčiće, slastice i sve ono što ne biste nazvali obrokom. Jedino što se tolerira, zasada,  a tko zna do kad će, jest onaj keksić na tanjuriću koji se poslužuje uz kavu ili čaj.

Dakle, ako je lokal veličine do 50m2, može biti pušački u cijelosti, ali morate imati ventilaciju koju je izradila pravna ili fizička osoba ovlaštena za profesionalne ventilacije, koja ima pravo garantirati da ta ventilacija može raditi minimalno deset izmjena zraka u sat vremena, da je sa stručne i tehničke strane ispravna, da se ta ventilacija ne miješa sa ventilacijom zraka koja ide kroz lokal ili zgradu, te da ista naravno ispunjava i uvjete o ograničenju proizvodnje buke.

Prekidač za paljenje i gašenje ventilacije mora se nalaziti u prostoru, na vidljivom mjestu.

Osim toga, morate imati sustav koji, ako ventilacija ne radi ili ne radi ispravno, prikazuje natpis;

„Zabranjeno pušenje  radi kvara na ventilacijskom sustavu“

Ventilacija za ugostiteljstvo

Ventilacija mora biti ispravna u svakom momentu i uključena, jer unatoč rješenju, ako vam nadzor utvrdi da ne radi u trenutku nadzora, neće vam pomoći to što imate ventilaciju koju ne koristite ili ne servisirate redovno. Nakon što ste izradili ventilaciju, pozvat ćete komisiju za minimalno tehničke uvjete u kojoj je i sanitarni inspektor, kako biste ishodili rješenje o dozvoli pušenja u određenom prostoru.

Osim ventilacije, morate imati dovoljno natpisa, koji su golim okom čitljivi i vidljivi iz svakog ugla lokala, na kojima su tvrdnje o štetnosti pušenja, koje se navode u zakonu o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda. Na vratima pušačkog lokala potrebno je istaknuti naljepnicu da je u prostoru dozvoljeno pušenje, a na vratima nepušačkog lokala potrebno je istaknuti naljepnicu da u prostoru nije dozvoljeno pušenje.

Ne želim deklarativno nabrajati uvjete, jer oni su vam kao ugostiteljima uglavnom poznati. Želim skrenuti pažnju na ono što se u praksi događa, a može imati ozbiljne posljedice na vaše poslovanje.

Pušenje u lokalima do 50m2 je uglavnom jasno. Želim naglasiti da dozvoljavanje pušenja u lokalu, stavljanje pepeljara ili bilo kakvih posuda za pepeo, povremena cigareta koju dozvoljavate zapaliti stalnom gostu ili zaposleniku može završiti kaznom za vas.

Puno više problema ima sa pušačkim prostorom u lokalima koji su veći od 50m2 i koji su ili ishodili rješenje ministarstva zdravlja o pušačkom prostoru, pa dozvoljavaju ili toleriraju pušenje i izvan njega, ili nisu niti ishodili rješenje, već su uredili prostor za koji misle da je pušački i da im rješenje niti ne treba. Rješenje za pušački prostor trebate uvijek, osim za otvoreni prostor, tj. terasu.  Pušački prostor ne može biti sala ili dio sale ili samo posebna prostorija u vašem lokalu. To mora biti posebno izdvojen prostor unutar lokala, koji ne smije biti manji od 10m2, ali niti veći od 20% kvadrature koju ima vaša sala za posluživanje.

Mora imati svoju ventilaciju za pušenje, koja mora imati kapacitet i karakteristike  kao i ventilacija u malim lokalima, zrak iz nje ne smije se kretati u druge prostorije ili miješati sa zrakom koji se dovodi ili odvodi u i iz ostalih prostorija. Mora imati dotok svježeg zraka izvana i ispuh zagađenog zraka van. Takav pušački prostor ne smije biti prostor koji služi kao prolaz ili prijelaz u druge prostorije. Ovaj prostor se često uredi više-manje po pravilima, bez rješenja i koristi se kao prostor za pušenje. Nemojte riskirati, ishodite rješenje i dozvoljavajte pušenje samo u tom prostoru.

Naravno, pazite i utvrdite koliko osoba u jednom trenutku može biti unutra i držite se toga, a preporučam i napišite upozorenje na ulazu u prostor, jer neće biti dobro ako unutra uđe pedeset pušača i zapali cigaretu. U tom prostoru ne smijete posluživati niti hranu niti piće, a gost si može sam donijeti svoje piće i popiti ga. Naravno, vrata tog prostora moraju se zatvarati sama, odmah po ulasku i izlasku, kako kontaminirani zrak ne bi prolazio na taj način u nepušački dio. Isto tako, pušački prostor mora imati vidljivo istaknut uređaj za mjerenje podtlaka u prostoru, koji je ispravan i pokazuje koliki je podtlak, a podtlak mora biti najmanje 5 Pa.

Upozorenja o štetnosti pušenja i naljepnice o dozvoljenom pušenju vrijede i ovdje.

Zabrana pušenja na terasama ugostiteljskih objekata

Vratimo se sada na najkritičniju točku, a to je terasa. Terasa ili otvoreni prostor je prostor koji ima više od 50% otvorenog prostora. To je dakle, čini mi se i najveći „kamen smutnje“, koliko vidim po nedavnim nadzorima i njihovim devastirajućim rezultatima.

Pojam terasa je jasan, to je otvoreni prostor „pod vedrim nebom“. Terasa može imati nadstrešnicu ili krov, ali ne i zidove. Stjerani u kut nedaćama u poslovanju, neki su pojam terasa razvukli na razne načine. Tako danas imamo „terase“ sa montažnim zidovima, pregradama, pomične krovove na salama i sl. Sve to izlazi iz okvira otvorenog prostora.

Zakon o ograničenju upotrebe duhanskih proizvoda (NN 125/08, 55/09, 119/09, 94/13), temeljem kojeg se i nadzire pušenje, kaže u čl. 13 sljedeće o tome;

„Zatvorenim javnim prostorom smatra se prostor koji ima krov i potpuno zatvoreno više od polovice površine pripadajućih stijena.“ Dakle, ako ste na terasi napravili krov, zatvorili bočne strane u više od 50% dijela suhom gradnjom ili drvom, fiksnim prozorima i sličnim imitacijama zida, to više nije terasa. Ako ste još k tome istu spojili sa salom u kojoj poslužujete ostale goste, onda ste napravili još gore, dobili ste prostor veći od 50m2 sveukupno, bez ventilacije dozvoljavate pušenje i nemate prostor za pušenje.

Terasa mora biti odvojena od lokala, a odvojena nije ako ste između ulaza u lokal i terase stavili samo obična vrata. Naravno, ta vrata u praksi uvijek su otvorena, zrak je zadimljen u oba prostora i nadzor vam naravno zatvori lokal jer imate prostor od više od 50m2 u kojem se puši bez uređene ventilacije još k tome.

Terasa neka bude terasa, ako je ikako moguće, koristite glavni ulaz u lokal da biste posluživali goste na terasi, tako da se na terasu ne ide kroz lokal, kako ne biste bili u riziku da se to smatra povećanjem sale. Ako ju već štitite od hladnoće, nemojte to činiti na način da dobijete zidove, neka to bude ili otvorena terasa sa grijalicama za goste ili letvice koje štite od hladnoće ili dobro pazite da vam je pedeset posto prostora otvoreno, ne pokriveno montažnom stolarijom koja se može skinuti ili otvoriti jer se u vrijeme kad je zatvorena, prostor smatra zatvorenim prostorom.

Ako je prostor zatvoren, onda nije terasa, a onda znači mora biti ili pušački prostor po gore navedenim pravilima ili prostor manji od pedeset kvadrata u cijelosti, sa unutarnjim dijelom.

Svakako, u takvom prostoru ne smijete posluživati hranu niti piće (pušačkom prostoru), a natezanje sa inspektorima oko toga je li nešto terasa ili nije izbjegnite tako da ili imate pravu terasu ili imate uređen prostor za pušače uz rješenje.

Maloljetnici ne smiju kupovati i konzumirati duhanske proizvode

Obavezno moram napomenuti još nešto; maloljetnici ne smiju kupovati i konzumirati duhanske proizvode. Ako u lokalu prodajete cigarete, ili bilo kakve druge proizvode od duhana ili biljne cigarete, ne smijete ih ni na koji način reklamirati, imati izložene, morate imati na vidljivom mjestu naljepnicu o zabrani prodaje duhanskih proizvoda maloljetnicima, a najvažnije i ono na što možda niste obraćali pažnju jest to da maloljetnici ne smiju duhanske proizvode niti prodavati.

Pazite, vaš konobar ili konobarica je možda maloljetan, jer strukovne škole traju tri godine i vaš konobar možda ima 17 ili nešto manje od osamnaest godina. Osim ostalih ograničenja koja proizlaze iz zakona o radu, takav konobar/ica ne smije prodavati gostima duhanske proizvode. Naravno, za to ćete također vi platiti kaznu.

Prostori sa apsolutnom zabranom pušenja

Još nešto, lokali koji se nalaze unutar objekata koji služe za odgoj, obrazovanje, rekreaciju mladih i djece, bolesnika, osim psihičkih, dakle lokali unutar takvih zgrada i institucija, kao i u krugu od najmanje 20 metara od ulaza u takve institucije je prostor apsolutne zabrane pušenja.

Ako je vaš lokal na takvom mjestu, nemojte ni pomišljati na dozvolu pušenja.

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao, a ako mogu još pomoći savjetom u ugostiteljskom poslovanju ili računovodstvu, Nona Mona vam stoji na raspolaganju.  Javite nam se slobodno, na Pos sectoru ne slušamo, ne teoretiziramo i ne „konzultiramo“ u prazno, mi rješavamo vaše probleme.

 

Srdačan pozdrav,

Marijana Horvatinović, NoNa MoNa j.d.o.o.

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Nekada su papirnati jelovnici i šarene plastične karte s privlačnim ilustracijama bili neprikosnoveni vodiči...

Analiza konkurencije predstavlja ključnu komponentu uspješnog poslovanja u ugostiteljskoj industriji. Ona nije samo sredstvo...

Vegetarijanci i vegani sve više predstavljaju značajan i atraktivan tržišni segment za upravitelje restorana....

Ugostiteljska industrija je uzbudljiva, ali izrazito konkurentna grana poslovanja. Danas gosti definitivno nemaju manjak...

Sve veće cijene namirnica i nedostatak osoblja negativno utječu na profitne marže restorana i...

Kroz petnaestogodišnje iskustvo u radu sa vlasnicima, voditeljima i drugim osobljem restorana, možemo zaključiti,...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.