Ugostiteljstvo zbog korone na respiratoru – koliko dugo će izdržati i s kojim posljedicama?

Picture of Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

Ugostiteljstvo zbog korone na respiratoru

Tablica sadržaja

Stalno se kroz razne statističke analize prati stanje zdravlja hrvatske ekonomije koje je narušeno koronom. Netko prolazi bez posljedica i ne osjeti simptome, netko ostvaruje prednost, a netko ne preživi.

Za ugostiteljstvo je jasno da je na respiratoru. Taj vitalan organ hrvatskog gospodarstva je već dobrano oštećen. Neke ćelije su nepovratno izgubljene, dok se ostale bore za kisik.
Koliko dugo će izdržati na respiratoru? Kakav koktel lijekova (vladinih mjera) bi trebao da spasi ugostiteljstvo i smanji posljedice na njegovo zdravlje, još nije sasvim jasno.
I dok se ugostitelji iskolačenih očiju bore za zrak “doktori” i razni “stručnjaci” analiziraju i isprobavaju placebo lijekove, ali već je sve jasnije da tu nema lijeka i prave pomoći i da je uspješno preživljavanje ove bolesti na samim ugostiteljima i na njihovom imunom sustavu. Kažu treba izdržati do proljeća.

Evo što nam o zdravlju raznih grana gospodarstva govori Analiza podataka iz sustava fiskalizacije koju je danas objavila Porezna uprava Republike Hrvatske.

Usporedbom analize podataka iz sustava fiskalizacije za dane 24.02.2020. do 13.12.2020. godine te za razdoblje od 23.02.2019. do 13.12.2019. godine, vidljivo je sljedeće:

  • Za sve djelatnosti u razdoblju od 24.02.-13.12.2020. godine u odnosu na razdoblje od 23.02.- 13.12.2019. vidljivo je smanjenje broja računa od 24% i smanjenje iznosa računa od 16%.
  • U djelatnosti G – trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala vidljivo je smanjenje broja računa od 19% i smanjenje iznosa računa od 8%.
  • U djelatnosti I – pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od 40%, a iznosa računa od 46%.

Također, uspoređujući razdoblje od 07.12. do 13.12.2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. godine vidljivo je sljedeće:

  • Za sve djelatnosti u razdoblju od 07.12. do 13.12.2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. vidljivo je smanjenje broja računa od 29% i smanjenje iznosa računa od 11%.
  • U djelatnosti G – trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala vidljivo je smanjenje broja računa od 13% i smanjenje iznosa računa od 1%.
  • U djelatnosti I – pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od 86%, a iznosa računa od 77%.

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Zašto su konobari najbolji izvor marketinških ideja?

Konobari svakodnevno slušaju ono što menadžeri, vlasnici i marketinški timovi ni ne mogu čuti....

Tko zapravo oblikuje jelovnik: gost, chef ili trend?

Pri kreiranju jelovnika odlučujemo o smjeru cijelog poslovanja. Svako novo jelo za koje se...

Kako dizajn jelovnika utječe na odluke gostiju?

Jelovnik je puno više od običnog popisa jela. Trebao bi biti ogledalo svakog restorana...

Kako fiskalne blagajne utječu na iskustvo gostiju u restoranu?

Svaki detalj u ugostiteljstvu utječe na doživljaj gosta.  Svaki put kad izdajemo račun, razmišljamo o...

Što su “dark kitchens” i zašto su postale popularne?

Ugostitelji se danas suočavaju s velikim izazovima poput rasta troškova najma i namirnica, manjkom...

AI u ugostiteljstvu – kako restorani koriste umjetnu inteligenciju?

Ugostiteljstvo se mijenja brže nego ikad, a umjetna inteligencija (AI) postaje novi “tajni sastojak”...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.