Prva stvar nakon što se odlučite na otvaranje ugostiteljske djelatnosti jest dobivanje digitalnog certifikata za fiskalizaciju, kojeg preuzimate u FINI. Naravno potrebna je cijela papirologija do samog otvaranja objekta, ali o tome ćemo više u zadnjem poglavlju kada budemo pričali o inspekcijama u ugostiteljstvu i dokumentaciji koju trebate imati spremnu za inspektore.

Nabavka digitalnog certifikata za fiskalizaciju

Digitalni certifikat služi u svrhu autentikacije poreznog obveznika te elektroničkog potpisa podataka na računu. Što u praksi znači da će svaki račun u trenutku izdavanja biti potpisan s ZKI-om (zaštitnim kodom izdavatelja) i JIR-om (jedinstvenim identifikatorom računa) i bit će poslan u centralu porezne uprave.

Digitalni certifikat za fiskalizaciju vezan je vašim jedinstvenim OIB-om unutar jednog poslovnog subjekta. Što znači ukoliko imate stari certifikat ne možete ga koristiti za otvaranje novog objekta. Ukoliko imate više blagajni ili prodajnih mjesta unutar jednog objekta moguće je instalirati isti certifikat na sva prodajna mjesta.

Cijena certifikata je 300 Kn + PDV, a sam certifikat vrijedi 5 godina. Nakon 5 godina potrebno je taj isti certifikat produžiti. Obavijest za obnovu certifikata dobiti ćete na vrijeme.

Certifikat preuzimate digitalno direktno preko internet preglednika na web adresi https://demo-mojcert.fina.hr/finacms/

Prilikom preuzimanja u web formu upisuju se aktivacijski podaci (referentni broj i autorizacijski kod) koji ćete dobiti prilikom zahtjeva za certifikat.

Važne napomene:

Nakon preuzimanja referentnog broja i autorizacijskog koda morat ćete upisati lozinku. Vaša je odgovornost da zapamtite ovu lozinku i želimo naglasiti da je ovo jako bitno. Ukoliko se nešto dogodi računalu s blagajnom bit će vam potrebna ova lozinka za povratak certifikata.

Prečesto nam se događalo da korisnici zaborave ovu lozinku i nigdje je ne zapišu. Tvrtke koje se bave fiskalnim blagajnama obećavaju korisniku zapamtiti ove podatke, ali ne možete se pouzdati ni u njih. Cijena ove greške je također 300 kuna jer ćete morati ponovno tražiti novi certifikat.

U POS Sectoru našim novim korisnicima vršimo besplatnu instalaciju certifikata i garantiramo da ćemo čuvati vaše podatke na sigurnom.

Izgled fiskalnog računa

Izgled fiskalnog računa možda izgleda kao trivijalna stavka, ali je jako bitan. Inspekcije često znaju pisati kazne ako na računu podaci nisu potpuni ili ispravni.

Stavke koje fiskalni račun treba prikazati:

 • OIB
 • Naziv
 • Datum i vrijeme
 • Redni broj računa
 • Stavke kupnje
 • Način plaćanja
 • Obračun poreza
 • Oznaku operatera (osoba)
 • Zaštitni kod izdavatelja računa
 • Oznaku osobe koja je izvršila naplatu
 • Potvrdu Porezne uprave o online primitku transakcije (JIR) ili u offline modu posebna poruka – upozorenje

Gdje može doći do greške na računu?

Do greške može doći kod neispravnog upisa samog naziva objekta, bitno je da detaljno pregledate unesene podatke i da li se poklapaju s podacima unesenim prilikom prijave na Poreznu upravu.

Firme za fiskalnu blagajnu šalju vlasnicima licence za blagajnu na mjesečnoj bazi, svaka licenca sadrži ime objekta. Moguće je da prilikom unosa licence dobijete licencu za neki drugi objekt, ako pri tome ne pazite i ne pogledate na račun podatke koji pišu bit ćete u prekršaju a da niste ni znali.

Ukoliko želite znati više ovdje su detaljne upute na našim stranicama za Sadržaj Računa prema Zakonu RH.

Važne napomene:

Svaki račun treba se fiskalizirati najduže u periodu od 48 sati. Da bi se račun fiskalizirao potrebno je imati sve podatke o fiskalizaciji ispravne, te internet vezu kako bi se povezali na centralu porezne uprave i poslali račun na fiskalizaciju. Ukoliko nemate internet veze vaši računi će se printati ali neće biti fiskalizirani. Software za fiskalnu blagajnu trebao bih vas upozoriti da imate nefiskalizirani računa u bazi podataka. No da bi bili sigurni da se račun fiskalizirao dobro je uvijek provjeriti da li su na računu ispisani JIR i ZKI, tako ćete biti sigurni da su računi uredno fiskalizirani.

Ako imate bilo kakvih problema s internetom ili fiskalizacijom hitno kontaktirajte vašeg poslužitelja fiskalne blagajne da bi na vrijeme spriječili pisanje kazne od strane porezne uprave.

Firma koja vam pruža usluge fiskalne blagajne prva je na vašoj liniji obrane i mora vam uputiti sve potrebne podatke i pomoć kod ovakvih pitanja.

POS Sector u subotu 06.06.2020. s početkom u 17h organizira webinar na temu “Zakoni u ugostiteljstvu”

Putem live prijenosa naši stručnjaci iz podrške koji svakodnevno rade s ugostiteljima na njihovim fiskalnim blagajnama, te gosti s velikim iskustvom u procesima i legislativi fiskalizacije dati će vam direktne savjete i upute na što obratiti pažnju i kako se pripremiti za sve situacije kada je u pitanju zakon u ugostiteljstvu.

Saznajte:

– Na koje fiskalne zakone i propise u ugostiteljstvu trebate obratiti pažnju da bi ste izbjegli plaćanje kazni. Ne dopustite da zbog neinformiranosti vašim radom zarađeni novac izgubite plaćajući kazne zbog zakona za koje niste ni znali da postoje.

– Na koje odredbe i preporuke HZJZ treba obratiti pažnju, kako ih pravilno primijeniti, kako ih i na kojim mjestima pratiti jer se kontinuirano prilagođavaju trenutačnoj epidemiološkoj situaciji.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem forme ispod. Naučite na koje zakone trebate obratiti posebnu pažnju da ne bi bili kažnjeni.