1. siječnja 2023. Euro postaje službena valuta u Hrvatskoj

Matija Rako
Matija Rako

Marketing & SEO

Podijelite na društvenim mrežama:

1. siječnja 2023. Euro postaje službena valuta u Hrvatskoj

1. siječnja 2023. Republika Hrvatska će postati  20. država članica Europske unije u kojoj će euro postati službena valuta.

Nacionalni plan zamjene kune osim razdoblja dvojnog prikazivanja cijena u eurima i kunama, uklučuje i tzv. Razdoblje dvojnog optjecaja koje započinje 1. siječnja 2023. u 00:00 sati te završava 14. siječnja 2023. u 24:00 sata.

Što je dvojni optjecaj?

Tijekom prvih 14 dana Nove 2023. godine trajat će takozvano razdoblje dvojnog optjecaja u kojem će se u isto vrijeme moći koristiti i kuna i euro kao zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj.

Dvojni optjecaj predstavlja razdoblje u kojem se će prilikom novčanih transakcija koristiti i kune i euri. Potrošači mogu plaćati kunama i eurima, a trgovci i drugi pravni subjekti imaju dužnost ostatak novca vratiti u eurima, osim ako nisu u objektivnoj mogućnosti da to i učine. Dvojni optjecaj započinje 1. siječnja 2023. u 00:00 sati te završava 14. siječnja 2023. u 24:00 sata.

Za vrijeme ovog 2-tjednog razdoblja, trgovac ili primatelj plaćanja nema dužnost prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Primatelj uplate je dužan primjenjivati propisane zakone o suzbijanju pranja novca i financiranja terorizma koji se odnose na ograničenje iznosa koji se mogu platiti u gotovini.

Važno je naglasiti da postoji zakonsko izuzeće od primjene pravila dvojnog optjecaja u Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Naime, ako poslovni subjekt nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, prema čl. 40., st. 2. Ostatak može vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura zajedno.

Ulaskom u 2023. godinu nastupit će na snagu Pravilnik o dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Nar. nov., br. 125/22.).

Naime, propisuje se mogućnost određivanja blagajničkog maksimuma do visine četverostruke svote u razdoblju dvojnog optjecaja odnosno u prva dva tjedna 2023. godine.

službena valuta u Hrvatskoj - blagajnički maksimum

U prva dva tjedna 2023. uplate u blagajne mogu se izvršiti i u kunama i u eurima, a isplate prvenstveno u eurima, a iznimno u kunama što znači da promet blagajni u prva dva tjedna od uvođenja eura može biti i u eurima i kunama, ali u glavnoj knjizi prometa evidentira se u eurima.

Izvještaj o dnevnom prometu blagajne prikazat će se u eurima, s time da zbroj eura i zbroj kuna čija je vrijednost preračunata u euro, mora odgovarati prikazanom stanju u izvještaju.

Zamjena kune za euro

Zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura bit će moguća u bankama, poslovnicama pošte i FINE tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura, odnosno cijele 2023. godine. Nakon 2023. zamjenu gotovog novca kuna za gotov novac eura bez naknade će biti moguće izvršiti u Hrvatskoj narodnoj banci. Zamjena novčanica će biti moguća bez vremenskog ograničenja, dok će se kovanice moći zamjeniti u naredne tri godine od datuma uvođenja eura.

U Republici Hrvatskoj do 31. prosinca 2023. do 100 novčanica i do 100 kovanica po transakciji se može zamijeniti bez naknade.

U drugim nacionalnim središnjim bankama europodručja zamjena novčanica kuna će se izvršavati po fiksnom tečaju konverzije i bez naknade od 1. siječnja 2023. do 28. veljače 2023. Najveći iznos koji će se dnevno moći zamijeniti je 8.000 HRK po transakciji.

Financijski stručnjaci građanima savjetuju da gotovinu u kunama prebace na tekući račun u svojoj banci. Tako će se novac automatski prebaciti na valutu eura s prvim danom 2023. godine i to bez naknade.

Kako bi nova valuta procirkulirala među građanima i institucijama, prva tri mjeseca 2023. godine na svim bankomatima kojih je otprilike 4000, moći će se podignuti isključivo novčanice od 10 i 20 eura. Na ekranu bankomata će kroz cijelu 2023. godinu biti dvojno biti prikazani iznosi u eurima i u kunama, a tipkovnice se neće mijenjati.

Iz banaka upozoravaju na mogućnost zastoja u platnom prometu karticom zbog čega vam savjetujemo da obezbjedite određenu količinu eura kako bi izbjegli potencijalne neugodnosti.

Zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura u bankama:

 • Banka za sve potrošače 12 mjeseci od dana uvođenja eura zamjenjuje gotov novac kune za gotov novac eura uz primjenu fiksnog tečaja konverzije sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz zakona.
 • Banka tijekom razdoblja iz stavka 1. zakona bez naknade zamjenjuje najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji.
 • Ako u jednoj transakciji potrošač želi zamijeniti količine novčanica i kovanica kune iznad ograničenja iz stavka 2. zakona, banka može zaračunati naknadu za zamjenu količine koja prelazi ograničenje iz stavka 2.
 • Banka je ovlaštena odrediti iznos iznad kojeg je obvezna najava zamjene gotovog novca kune za gotov novac eura.
 • Informaciju o uvjetima zamjene iz stavaka 2., 3. i 4. zakona banka je dužna jasno i čitljivo istaknuti na vidljivom i lako uočljivom mjestu u poslovnici i na svojoj internetskoj stranici.
 • Banka je dužna, na zahtjev klijenta banke koji kod nje ima otvoren račun, tijekom razdoblja od 12 mjeseci nakon dana uvođenja eura provesti uslugu zamjene gotovog novca kune u euro uz istodobnu uslugu pologa na račun u euru uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz ovoga Zakona.
 • Banke, Financijska agencija i HP-Hrvatska pošta d. d. dužni su prilikom zamjene gotovog novca kune za gotov novac eura utvrditi i provjeriti identitet stranke pri svakoj jednokratnoj zamjeni u vrijednosti od 15.000,00 kuna i većoj.

Kako bi bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., građani u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti od 01.12.2022. mogu nabaviti najviše dva paketa euro kovanica po jednoj transakciji.

Početni paket sadržava 33 euro kovanice s hrvatskom nacionalnom stranom u svim apoenima i vrijednosti od 13,28 eura, a za koji potrošač izdvaja iznos od 100,00 HRK.

Plaćanje s kovanicama koje imaju naličje s hrvatskim nacionalnim simbolima, u zemlji i u inozemstvu, moguće je od 01. siječnja 2023. zato što će tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja kako u Hrvatskoj tako i ostatku europodručja.

Dvojno iskazivanje cijena

Obaveza dvojnog iskazivanja cijena započela je 05.09.2022., a završava 31.12.2023. Dvojno iskazivanje cijena odnosi se odnos poslovnog subjekta sa potrošačima. Cijene moraju biti jasno izražene i razumljive i ne smiju dovoditi potrošače u zabludu. Na vidljivom mjestu pružanja usluga i u poslovnom prodajnom prostoru potrebno je istaknuti fiskni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Ugostiteljski i drugi poslovni subjekti dužni su dvojno prikazati cijenu robe i usluge:

 • U poslovnoj prostoriji, na prodajnom mjestu ili na robi, odnosno na cjeniku ako se radi o usluzi
 • Na internetskoj stranici
 • U ponudi ili ugovoru na trajnom mediju
 • U obavijesti koja se potrošaču daje prije ili tijekom sklapanja ugovora izvan poslovne prostorije i ugovora na daljinu,
 • Tijekom oglašavanja u bilo kojem obliku, u kojem se nudi prodaja robe ili usluge,
 • U opomeni i drugoj obavijesti o nepodmirenom dugu koja se dostavlja potrošaču; ukupan iznos duga,
 • Putem drugih oblika iskazivanja cijena,
 • U ponudi, kod predujmova i potrošačkih ugovora.

Benefiti u programu POS Sector za sve naše korisnike 

Automatska nadogradnja programa POS Sector koja je usklađena s novim propisima prelaska na valutu EUR će se izvršit  1.1.2023. u 00:00, što znači da korisnici ne trebaju ručno prilagođavati blagajnu.

Olakšica koju će program sadržavati, a koja će uvelike značiti svim korisnicima programa je kalkulator za povrat novca u eurima.

Također, automatskom nadogradnjom bit će omogućeno printanje oznaka za artikle sa dvojno iskazanim cijenama na POS i standardnim printerima.

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju 24/7. Slobodno nas pozovite na broj 01 8000 132.

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Društveni mediji i tražilice su postali neizostavan izvor informacija za sve one koji žele...

Nekada su papirnati jelovnici i šarene plastične karte s privlačnim ilustracijama bili neprikosnoveni vodiči...

Analiza konkurencije predstavlja ključnu komponentu uspješnog poslovanja u ugostiteljskoj industriji. Ona nije samo sredstvo...

Vegetarijanci i vegani sve više predstavljaju značajan i atraktivan tržišni segment za upravitelje restorana....

Ugostiteljska industrija je uzbudljiva, ali izrazito konkurentna grana poslovanja. Danas gosti definitivno nemaju manjak...

Sve veće cijene namirnica i nedostatak osoblja negativno utječu na profitne marže restorana i...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.