5 savjeta Kako do Fiskalne Blagajne Za Paušalce

Mario Miličević
Mario Miličević

Podijelite na društvenim mrežama:

Fiskalne blagajne za pausalce

Fiskalna blagajna za paušalce je obvezna od 1.srpnja 2017 godine, odnosno postojeći obveznici fiskalizacije koji porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaćaju paušalno, moraju se prilagoditi postupku fiskalizacije izdavanja računa na način da račune izdaju putem elektroničkih naplatnih uređaja.

Što donosi novi Zakon o fiskalizaciji za paušalce?

Jedna od bitnih promjena za male obveznike fiskalizacije (takozvane paušaliste)  i način na koji vrše izdavanje računa je da će od 1.srpnja 2017. morati izdavanje računa vršiti putem fiskalnih blagajni povezanih sa Poreznom upravom. Prag oporezivanja je podignut ali će svi morati izdavati gotovinske račune putem fiskalnih blagajni. Knjigu računa s kojom su do sada izdavali račune mogu upotrijebiti od 1. srpnja 2017. samo u slučaju kvara fiskalne blagajne ili internet veze koja je potrebna za spajanje sa sustavom Porezne uprave.

Porezna uprava putem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji briše 1.srpnja 2017 godine pojam “mali obveznik fiskalizacije” i obvezuje dosadašnje male obveznike fiskalizacije da putem internet veze dostave na ovjeru Poreznoj upravi svaki račun koji naplaćuju gotovinom ili karticama. Također, svi dosadašnji mali obveznici fiskalizacije dužni su do 31. srpnja 2017. godine dostaviti podatke o poslovnim prostorima putem XML poruke, putem servisa e-Porezna te dostaviti podatak o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja.

Napomena: Ako sve račune izdajete preko transakcijskog računa niste dužni imati fiskalnu blagajnu koja je povezana sa Poreznom upravom već je potrebno prilagoditi izgled računa (ako do sada niste) sa potrebnim obveznim elementima. U slučaju da izdate samo jedan gotovinski račun, odnosno da imate promet u gotovini,  potrebno je da imate fiskalnu blagajnu.

Što je promet u gotovini po Zakonu o fiskalizaciji?

Fiskalne blagajne za pausalce promet u gotovini

Plaćanje za isporučena dobra ili usluge u novčanicama ili kovanicama, karticama, čekom ili drugim sličnim načinima plaćanja osim izravnog plaćanja na račun

Do sada su mali obveznici ili paušalisti ili paušalci bili oni porezni obveznici periodički i po određenom iznosu prema Zakonu o porezu na dohodak bili oporezovani paušalno. Obrtnici su mogli odabrati paušalno oporezivanje dohotka ako ispunjavaju određene uvjete: nisu u sustavu PDV-a i ukupni godišnji primici im ne prelaze prag za obvezni ulazak u PDV. Taj prag za 2017. godinu iznosi 230.000 kuna, dok će za 2018. godinu iznositi 300.000 kuna. Od ove godine prednosti paušalnog oporezivanja mogu koristiti i trgovci i ugostitelji, no osim knjige prometa oni moraju voditi i druge knjige i evidencije iz posebnih propisa za svoju djelatnost.

Tko su obveznici fiskalizacije:

 1. Fizičke osobe obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti
 2. Pravne osobe obveznici poreza na dobit
 3. Fizičke osobe obveznici poreza na dobit

Tko nije obveznik fiskalizacije:

 1. prodaja karata ili žetona za lokalni linijski prijevoz putnika u javnom prometu sukladno odlukama jedinica lokalne samouprave
 2. naplata cestarine
 3. punjenje naftnim derivatima aviona na avioservisima
 4. prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorima
 5. prodaja proizvoda i/ili usluga u poštanskom prometu
 6. zaprimanje uplata za sudjelovanje u igrama na sreću i zabavnim igrama
 7. prodaja robe ili usluga putem prodajnih automata

Koji su rokovi za provedbu fiskalizacije?

Od 1.srpnja 2017. svi obveznici fiskalizacije u prometu gotovinom (uključujući i paušalne porezne obveznike) račune izdaju putem naplatnih uređaja

 Ako si paušalac, što je potrebno pribaviti do 1. srpnja 2017.?

Do 1. srpnja 2017. svi dosadašnji paušalci koji su trebat će pribaviti:

 • Fina cerifikat za fiskalizaciju
 • Internet vezu za razmjenu podataka s Poreznom upravom
 • Fiskalnu blagajnu u skladu sa zakonom
 • Pisač
 • Poreznoj upravi dostaviti podatke o poslovnim prostorima u kojima obavlja djelatnost,
 • Poreznoj upravi dostaviti podatak o proizvođaču ili održavatelju programskog rješenja
 • Za slučaj kvara fiskalne blagajne imati u pripremi uvezanu knjigu računa što je ovjerena u nadležnoj ispostavi Porezne uprave.
 • Za obavljeni promet u gotovini ispostavljati račune s propisanim sadržajem putem naplatnih uređaja koji omogućuju elektroničko potpisivanje elemenata računa

 Kako pribaviti Fina certifikat za fiskalizaciju?

Svi obveznici fiskalizacije dužni su radi provedbe fiskalizacije u prometu gotovinom nabaviti produkcijski aplikacijski certifikat koji se u postupku fiskalizacije koristi za elektroničko potpisivanje elemenata računa te za identifikaciju obveznika fiskalizacije prilikom elektroničke razmjene podataka.

Informatička tvrtka koja će raditi uspostavu sustava fiskalizacije kod obveznika ne može u ime obveznika fiskalizacije nabaviti produkcijski aplikacijski certifikat, odnosno, produkcijski aplikacijski certifikat treba zatražiti obveznik fiskalizacije. Prema potrebi, osoba ovlaštena za zastupanje može dati pravo skrbnika osobi koja nije zaposlena kod obveznika (npr. djelatniku informatičke tvrtke koja kod obveznika uspostavlja sustav fiskalizacije), koji bi u tom slučaju preuzimao certifikat u ime obveznika fiskalizacije, navode u Fini

 Što je potrebno da ima svaki sadržaj podataka o poslovnom prostoru?

 • OIB
 • oznaku poslovnog prostora
 • adresu poslovnog prostora
 • tip poslovnog prostora
 • vrstu djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru
 • radno vrijeme i radni dani
 • datum početka primjene važenja podataka
 • datum prestanka primjene važenja podataka
 • status poslovnog prostora

Na što trebate paziti prilikom odabira fiskalne blagajne?

Najbolji način da ne bacate novce prilikom odabira fiskane blagajne je da uradite testiranje i to besplatno. Tek nakon testiranja znat će te odgovara li vam blagajna ili ne. Velika je pogreška potpisati ugovor i platiti nešto što vam neće odgovarati u poslovanju. Takvi primjeri zaista nisu rijetki. Često podrša korisnicima nije onakva kakva je dogovarana ili reklamirana od strane trgovca ili proizvođaća programa (fiskalne blagajne), a ugovori odnosno dijelovi ugovora koji su obično negdje na kraju ili napisani malim slovima mogu itekako biti štetni za vas. Iz tog razloga testirajte fiskalne blagajne koje su vam zanimljive, ne potpisujte unaprijed ništa o dobro pročitajte ugovor prije potpisivanja.

U slučaju nepoznanica, slobodno postavi pitanje. Usluga savjetovanja je besplatna.

Obavijest Porezne uprave

Navedene informacije su dio obavijesti Porezne uprave koju prenosimo u cjelosti:

Obavijest za „male obveznike fiskalizacije“ – paušaliste po osnovi samostalne djelatnosti, o izdavanju računa nakon 1. srpnja 2017. godine
​Od 1. siječnja 2017. godine podignut je prag za porezne obveznike kojima se dohodak od samostalne djelatnosti obrta i poljoprivrede i šumarstva, odnosno porez na dohodak po toj osnovi može utvrđivati u paušalnom iznosu te je proširen krug obveznika koji mogu utvrđivati dohodak i porez na dohodak u paušalnom iznosu na porezne obveznike koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i/ili trgovine te porezne obveznike koji imaju izdvojenu poslovnu jedinicu ili proizvodni pogon, uz ostale propisane uvjete.

U skladu s navedenim, budući da bi se time proširio krug obveznika koji ne bi više morali izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja, odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Narodne novine, broj 115/16), koja stupa na snagu 1. srpnja 2017. godine, brisan je pojam „mali obveznik fiskalizacije“.

Slijedom navedenog, porezni obveznici koji trenutno provode fiskalizaciju putem uvezane knjige računa, dužni su od 1. srpnja 2017. godine postupak fiskalizacije izdavanja računa provoditi putem elektroničkih naplatnih uređaja sukladno članku 16. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Narodne novine, br. 133/12 i 115/16). Isto podrazumijeva da su putem uspostavljene Internet veze dužni svaki račun, koji se naplaćuje sredstvima koja se prema navedenom Zakonu smatraju gotovinom, dostaviti Ministarstvu financija, Poreznoj upravi na ovjeru.

Dakle, i postojeći obveznici fiskalizacije koji porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaćaju paušalno, moraju se prilagoditi postupku fiskalizacije izdavanja računa na način da račune izdaju putem elektroničkih naplatnih uređaja.

Napominjemo kako su od 1. srpnja 2017. godine svi obveznici fiskalizacije dužni dostaviti podatke o poslovnim prostorima i podatke o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa Porezne uprave e-Porezna (članak 19. i 19.a Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom).

Obveznik fiskalizacije koji je podatke o poslovnim prostorima dostavio putem XML poruke, dužan je, putem servisa e-Porezna, iste potvrditi do 31. srpnja 2017. godine te dostaviti podatak o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja.

Obveznici fiskalizacije koji od 1. srpnja 2017. godine počinju izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja dužni su prije slanja prvog računa, također putem servisa e-Porezna dostaviti podatke o poslovnim prostorima i proizvođaču/održavatelju programskog rješenja.

Svi ostali obveznici fiskalizacije koji nisu korisnici e-Porezne, navedene podatke dostavljaju putem propisanog obrasca u nadležnu ispostavu Porezne uprave, također prije slanja prvog računa na ovjeru.

Uvezana knjiga računa, koja se ovjerava u Poreznoj upravi može se i dalje koristiti samo u slučaju kvara naplatnog uređaja odnosno nemogućnosti uspostave Internet veze s Poreznom upravom.

U slučaju bilo kakvih nedoumica i nejasnoća porezni obveznici mogu se obratiti u nadležnu ispostavu Porezne uprave prema svom prebivalištu/uobičajenom boravištu.

Za sve paušalce nudimo 50% popusta na licencu za prvu godinu poslovanja, za samo 75,00 kn mjesečno riješite problem fiskalne blagajne, a ako ste sezonac licencu plaćate samo u periodu u kojem izdajete račune. Pošaljite nam Vaše podatke i naša služba će Vam se javiti u najkraćem vremenu.

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Nekada su papirnati jelovnici i šarene plastične karte s privlačnim ilustracijama bili neprikosnoveni vodiči...

Analiza konkurencije predstavlja ključnu komponentu uspješnog poslovanja u ugostiteljskoj industriji. Ona nije samo sredstvo...

Vegetarijanci i vegani sve više predstavljaju značajan i atraktivan tržišni segment za upravitelje restorana....

Ugostiteljska industrija je uzbudljiva, ali izrazito konkurentna grana poslovanja. Danas gosti definitivno nemaju manjak...

Sve veće cijene namirnica i nedostatak osoblja negativno utječu na profitne marže restorana i...

Kroz petnaestogodišnje iskustvo u radu sa vlasnicima, voditeljima i drugim osobljem restorana, možemo zaključiti,...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.