Fiskalne blagajne za kucanje i izdavanje računa

Matija Rako
Matija Rako

Marketing & SEO

Podijelite na društvenim mrežama:

Fiskalne blagajne za kucanje i izdavanje računa

Moderne fiskalne blagajne donose revoluciju u načinu na koji ugostitelji upravljaju svojim poslovanjem. 

No, pitanje je – koristite li maksimalno funkcionalnosti modernih fiskalnih blagajni ili vam one služe “samo” za kucanje i izdavanje računa?

U svijetu ugostiteljstva, efikasnost, brzina i preciznost su ključni faktori koji određuju uspjeh. Današnje fiskalne blagajne donose svježinu i inovaciju u ugostiteljstvo. One su ne samo intuitivne i lagane za korištenje već i donose brojne značajke koje olakšavaju život ugostiteljima i povećavaju efikasnost.

Ako se još uvijek suočavate s nepotrebnim komplikacijama i gubicima vremena, vrijeme je da istražite sve što vam ovi napredni uređaji mogu ponuditi. U narednim redovima, proći ćemo kroz neke od funkcionalnosti koje će vam pomoći shvatiti kako fiskalna blagajna može transformirati i unaprijediti vaš ugostiteljski objekt, čineći vaše poslovanje bržim, efikasnijim i konkurentnijim. 

Definicija fiskalnih blagajni – uloga hardvera i softvera

Fiskalna blagajna je integrirani sustav koji kombinira hardver i softver kako bi precizno evidentirao i registrirao prodaju proizvoda ili usluga u različitim sektorima, uključujući trgovinu i ugostiteljstvo.

Hardverski dio fiskalne blagajne obuhvaća različite komponente poput računala, laptopa, pisača računa, monitora, tipkovnice, raznih perifernih uređaja i slično. Ove komponente rade zajedno kako bi zaokružile cijeli jedan funkcionalni sistem. 

S druge strane, softver za fiskalne blagajne igra ključnu ulogu u obradi podataka. On, između ostaloga, omogućava unos informacija o proizvodima ili uslugama, izdavanje fiskalnih računa, obračunavanje poreza i osigurava sigurno pohranjivanje i zaštitu evidencije transakcija. Softver je također odgovoran za automatsko generiranje fiskalnih računa, što je ključno za ispunjavanje zakonskih zahtjeva i održavanje transparentnosti i kontrole u poslovanju.

Korištenje fiskalne blagajne je regulirano zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Ovo osigurava da se svi financijski podaci pažljivo evidentiraju, a porezi se kalkuliraju i prijavljuju u skladu s propisima. Evidencija transakcija putem fiskalne blagajne omogućava vlasnicima ugostiteljskih i drugih poslovnih objekata i državnim tijelima bolju kontrolu i praćenje poslovanja.

Od čega krenuti u pronalasku odgovarajuće fiskalne blagajne?

Prvi korak u procesu odabira fiskalne blagajne je precizno definiranje kategorije vašeg ugostiteljskog objekta. Varijacija i specifičnosti unutar ugostiteljskih objekata može biti mnogo. Svaka od tih varijabli igra ključnu ulogu u konačnom izboru fiskalne blagajne. Na primjer, restoran s više stolova i konstantnim prometom će zahtijevati drugačiju fiskalnu blagajnu u usporedbi s malim kafićem koji se fokusira na brzu uslugu.

Nakon što ste odredili kategoriju i veličinu svog ugostiteljskog objekta, slijedi razmatranje funkcionalnosti koje želite da vaša fiskalna blagajna ima. Ove funkcionalnosti ne samo da će odrediti cijenu blagajne već će i značajno utjecati na način na koji vaš objekt funkcionira. Ovdje trebate razmisliti o potrebama svog osoblja, kao i o željenom iskustvu koje želite pružiti gostima. Da li želite integriran sustav za online narudžbe i dostavu, mogućnost detaljnog praćenja skladišta (zaliha) ili možda funkcionalnosti koje omogućuju savršenu analitiku? Sve su to faktori koji će oblikovati izbor vaše fiskalne blagajne i osigurati da, ne samo da ispunjava zakonske zahtjeve, već i olakšava vaš svakodnevni posao.

U odabiru odgovarajuće fiskalne blagajne, pametno je konzultirati se s stručnjacima ili proučiti recenzije i preporuke od drugih ugostitelja. Ovo će vam pomoći da stvorite jasniju sliku o različitim modelima i njihovim mogućnostima. 

Kontaktirajte naš tim stručnjaka svakim danom 24/7 na 01 4404 707 ili ispunite i pošaljite kontaktnu formu. Pozvati ćemo vas u najkraćem mogućem roku.

POS Sector fukcionalnosti fiskalne blagajne za ugostitelje

1. Kucanje i izdavanje računa

POS Sector izdavanje računa

Fiskalna blagajna POS Sector donosi promjenu u tradicionalnom načinu kucanja i izdavanja računa u ugostiteljskim objektima. S naglaskom na efikasnost, spomenuti proces je postao brži i jednostavniji nego ikada prije. 

Zahvaljujući preglednom zaslonu i moćnim operacijama, ne trebate provesti više od nekoliko sekundi za blagajnom kucajući narudžbe i izdavajući račune. Možete brzo prikazati stolove s otvorenim narudžbama i rezervacijama, koristiti tipkovnicu na ekranu za brz unos podataka, te izdati račune u samo 2 klika. 

Osim toga, imate mogućnost primjene popusta na računima te podjele (splitovanja) računa kako biste zadovoljili potrebe svakog gosta. 

2. Unos artikala

POS Sector unos artikala

Upravljanje artiklima nikada nije bilo lakše zahvaljujući naprednim funkcionalnostima ovog sistema. Kada kreirate artikle, imate potpunu kontrolu nad svim potrebnim parametrima. Svaki artikl može biti pregledan i jasno prikazan, sadržeći sliku, naziv, cijenu, porezne informacije i normative. 

Unos podataka je brz i jednostavan. Ako želite dodati slike artiklima, to možete učiniti jednostavno putem internetskog pretraživača. Također, imate mogućnost dodavanja priloga jelima kako biste dodatno obogatili ponudu. Ako planirate posebne promocije kao što je Happy Hour ili akcije, sustav omogućava formiranje više cijena za isti artikl, što vam daje fleksibilnost u upravljanju cjenovnom politikom i privlačenju gostiju. 

3. Skladišno poslovanje

POS Sector upravljanje skladištem

Efikasno upravljanje skladištem je od ogromne važnosti za povećanje profita i smanjenje troškova u svim ugostiteljskim objektima. S točnim praćenjem stanja zaliha i pravovremenom korekcijom, osiguravate da uvijek imate dovoljno robe na raspolaganju. Možete definirati s kojeg skladišta će se roba trošiti, pratiti nabavu po dobavljačima i uskladiti ponudu s potražnjom.

Ova funkcionalnost omogućava vam povećanje profita za minimalno 30%. Možete usmjeriti nabavu na proizvode koji se najbolje prodaju, eliminirati artikle koji ne donose prihod i imati uvid u razlike u cijenama. 

Kontrola nad poslovanjem je ključna, a ovo upravljanje skladištem pomaže vam osigurati sigurnosne zalihe oslanjajući se na dostupnost i prodaju. Rezultat? Veći profit i efikasnije poslovanje.

4. Mobilno naručivanje

POS Sector mobilno naručivanje

Konobari s tabletom ili mobitelom, na kojem je instalirana posebna POS Sector aplikacija za mobilno naručivanje, brzo i precizno zaprimaju narudžbe gostiju i šalju ih izravno u šank ili kuhinju. Ovo povećava brzinu izmjene stolova za čak 20%, omogućujući prijem više gostiju u brzim periodima i okretanje stolova više puta, bez da se pritom utječe na njihovo iskustvo.

Mobilno naručivanje donosi veću posvećenost gostima, smanjuje mogućnost pogrešnog unosa narudžbe, te elimira potrebu konobara da neprestano hoda do šanka radi unosa narudžbi. Sve narudžbe se šalju u stvarnom vremenu, smanjujući gužvu i omogućujući konobarima da budu u toku s prioritetima.

Sistem rada mobilnog naručivanja je jednostavan – konobari koriste iste funkcionalnosti kao na fiskalnoj blagajni, a narudžbe se automatski ispisuju u šanku ili kuhinji. Ovo omogućava efikasnu komunikaciju između osoblja i brzu dostavu narudžbi na stolove. Uvođenje mobilnog naručivanja u ugostiteljske objekte kojima je takvo što potrebno, ovisno o njihovoj udaljenosti stolova i gužvi, donosi veću učinkovitost i bolje iskustvo za osoblje, ali i za same goste.

5. Normativi i kalo

POS Sector normativi i kalo

Vođenje normativa u ugostiteljstvu je ključno za optimizaciju poslovanja i smanjenje troškova. Točne informacije o gubitku dijela namirnica i potrebnim sirovinama za dobivanje određenih artikala omogućuju točno stanje skladišta, što rezultira efikasnim poslovanjem i većim profitom.

Kreiranje normativa za jela zahtijeva pažljivo razmatranje više faktora. Prvo, treba odabrati vrstu sirovine iz koje će se jelo pripremiti i uzeti u obzir količinu sirovina potrebnu za pripremu jela. Također je važno definirati količinu dozvoljenog otpada ili kala i osigurati visoku kakvoću sirovina kako bi jelo zadovoljilo standarde kvalitete.

Informacije o gubitku dijela namirnica, poznate i kao “kalo”, igraju ključnu ulogu u ovom procesu.

Točni normativi i uvid u točnu količinu robe koju je potrebno nabaviti omogućuju smanjenje troškova, ispravno skladište i formiranje cijena. Kroz ovaj pristup, ugostiteljski objekti mogu postići profitabilnije poslovanje i smanjiti nepotrebne gubitke. Vođenje normativa je stoga neizostavan element u strategiji poslovanja svakog ugostiteljskog objekta koji teži optimizaciji resursa i postizanju veće efikasnosti.

6. Backoffice

POS Sector backoffice

Osim što omogućuje evidentiranje transakcija, fiskalna blagajna POS Sector dolazi s moćnim alatima za analizu prodaje koji pomažu vlasnicima i menadžerima objekata da dobiju jasnu sliku o profitabilnosti i faktorima na koje mogu utjecati kako bi poboljšali svoje poslovanje i povećali prodaju.

Analize prodaje pružaju uvid u dnevni, tjedni ili mjesečni prihod, učinkovitost zaposlenih, najprodavanije artikle te one koji se slabo prodaju. Ovo omogućava donošenje informiranih odluka za smanjenje troškova i povećanje profita.

Dodatno, pregled i ispis izvještaja predstavlja moćno oružje za uspješno upravljanje. Izvještaji obuhvaćaju promet, smjene, razdoblja te produktivnost zaposlenih. Ti izvještaji mogu se ispisivati na POS ili A4 pisaču i prilagoditi za izvoz, pružajući dublji uvid u poslovanje objekta.

Grafički prikaz omogućuje usporedbu različitih parametara s prethodnim razdobljima, omogućujući pregled poslovanja iz različitih perspektiva, uključujući financijsko stanje, profit, utrošenu robu i produktivnost zaposlenih. Zbirni izvještaji olakšavaju praćenje ukupne uspješnosti objekta. 

Sve ove funkcionalnosti čine fiskalnu blagajnu POS Sector nezamjenjivim alatom za vlasnike i menadžere svakog ugostiteljskog objekta.

Vidite sve POS Sector funkcionalnosti ovdje.

Koristite POS Sector besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestanite s korištenjem kad želite.

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

POS Sector svim novim korisnicima pruža besplatno korištenje aplikacije prvih mjesec dana da bi...

Upravljanje bilo kojim ugostiteljskim objektom pa tako i fast food restoranom ili pizzerijom, postaje...

Svaki vlasnik ugostiteljskog objekta svjestan je da uspješno poslovanje ovisi o mnogo faktora. Prvenstveno,...

Ugostiteljska industrija doživjela je značajne promjene tijekom posljednjih nekoliko godina. Zahvaljujući brzom razvoju tehnologije,...

Sezonske fluktuacije u ugostiteljskom poslovanju odnose se na oscilacije u broju gostiju i prometu...

U ugostiteljskom sektoru, restorani se često suočavaju s nizom izazova koji testiraju njihovu sposobnost...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.