Softver za ugostiteljstvo – program za restorane, kafiće i klubove

Matija Rako
Matija Rako

Marketing & SEO

Podijelite na društvenim mrežama:

Softver za ugostiteljstvo - program za restorane, kafiće i klubove

Svaki vlasnik ugostiteljskog objekta svjestan je da uspješno poslovanje ovisi o mnogo faktora. Prvenstveno, to su dostupnost financijskih sredstava, znanje, organizacija poslovanja, pozitivno poslovno okruženje i strast prema poslu. Također, mnogi od njih prepoznaju važnost kvalitetnog softvera za upravljanje poslovanjem, ali u moru ponuda često nisu sigurni kojeg odabrati.

Kao i u svakom drugom ulaganju, odabir softvera za ugostiteljstvo zahtijeva analizu predviđenih troškova u usporedbi s ukupnom koristi koju njegova primjena može donijeti. Takvu analizu nije uvijek lako provesti, no ako znate što želite i koje funkcije softvera su neophodne za vaše poslovanje, tada ste na pravom putu.

Prilikom odabira softvera važno je naglasiti određene parametre. Kako biste donijeli najbolju odluku i izabrali odgovarajući softver za ugostiteljstvo, u nastavku ćete pronaći odgovore na često postavljana pitanja vaših kolega.

Da li je bolje kupiti ili iznajmiti softver za ugostiteljstvo? 

Odluka o tome da li je bolje kupiti ili iznajmiti softver za ugostiteljstvo ovisi o mnogim faktorima i specifičnim potrebama vašeg poslovanja. Evo nekoliko važnih aspekata koje trebate razmotriti kako biste donijeli informiranu odluku:

Kupovina Softvera:

 • Vlasništvo: kupovinom softvera postajete vlasnik licenciranog programa što znači da ga možete koristiti bez obaveze plaćanja mjesečne ili godišnje naknade.
 • Troškovi: kupovina softvera uključuje poprilične troškove u samom startu.
 • Nadogradnje: prilikom jednokratne kupnje, održavanje ažuriranosti i kompatibilnosti s promjenama u zakonodavstvu i tehnologiji nije uključeno u osnovnu cijenu i može rezultirati dodatnim troškovima.

Iznajmljivanje Softvera (SaaS – Software as a Service):

 • Plaćanje: iznajmljivanje softvera obično uključuje mjesečne naknade po korisniku ili po objektu.
 • Uključene nadogradnje: održavanje ažuriranosti i kompatibilnosti s promjenama u zakonodavstvu i tehnologiji bi trebalo biti uključeno u standardnu, mjesečnu cijenu najma.
 • Prilagodljivost: najam programa omogućava veću fleksibilnost i prilagodbu što može biti korisno za prilagodbu specifičnim potrebama vašeg poslovanja.
 • Pouzdanost i tehnička podrška: omogućen je pristup timu podrške specijaliziranom za softver. Ovi stručnjaci su obučeni za rješavanje tehničkih poteškoća, pružanje savjeta i rješavanje bilo kakvih pitanja koja se mogu pojaviti tokom korištenja softvera.

Konačna odluka ovisi o vašim prioritetima, financijskim resursima i dugoročnim planovima. Ako imate dovoljno sredstava za ulaganje u vlasništvo softvera, kupovina može biti opcija. S druge strane, ako želite fleksibilnost, manje početne troškove i pristup tehničkoj podršci, iznajmljivanje softvera (SaaS) je definitvno bolji izbor.

Preporučujemo da pažljivo istražite različite softverske opcije i usporedite njihove prednosti i troškove kako biste donijeli najbolju odluku za vaše poslovanje.

Zašto preporučujemo SaaS?

SaaS (Software as a Service – softver kao usluga) je poslovni model koji je postao iznimno popularan, a naročito je pogodan kada je riječ o softveru za ugostiteljstvo. Glavna prednost SaaS-a je što omogućava najam softvera, umjesto jednokratne kupovine. S obzirom na brz tehnološki napredak i česte zakonske promjene, redovne nadogradnje su ključne. Kada jednokratno kupite softver, verzija koju posjedujete ostaje nepromijenjena, a s vremenom se može pokazati zastarjelom i neusklađenom s najnovijim zakonima. Jako je važno osigurati se da uvijek imate najnoviju i funkcionalno kompatibilnu verziju.

U konačnici, SaaS model nudi više fleksibilnosti i ekonomske isplativosti u usporedbi s tradicionalnim jednokratnim kupovinama softvera za ugostiteljstvo. Izbor je stoga jasan – SaaS je često bolji izbor za vlasnike ugostiteljskih objekata koji žele optimizirati svoje poslovanje uz minimalne troškove.

Cijena Softvera za Ugostiteljstvo i Odabir Pravog Paketa

Cijena softvera za ugostiteljstvo varira ovisno o vrsti paketa i funkcionalnostima koje program nudi. Većina softvera za ugostiteljstvo nudi nekoliko osnovnih paketa, prilagođenih različitim potrebama ugostiteljskih objekata. Modularan softver je obično najbolja opcija jer omogućava prilagođavanje softvera vašim konkretnim potrebama.

Primjerice, jednom Fast-food-u može biti dovoljan softver koji podržava izdavanje fiskalnih računa i analizu prodanih artikala. Međutim, restoranu sa velikim brojem sjedećih mjesta mogu biti potrebne dodatne funkcionalnosti poput upravljanja stolovima, normativa, praćenja zaliha i backoffice opcija.

Kako biste odabrali pravi paket, važno je razmotriti svoje specifične potrebe i pronaći softver koji se može prilagoditi vašem poslovanju. 

Kakva Oprema je Potrebna za Instalaciju Softvera za Ugostiteljstvo?

S obzirom na jako važnu ulogu softvera u samom sistemu fiskalizacije i generalno poslovanja ugostiteljskih objekata, važno je odabrati adekvatan hardver koji će omogućiti optimalan i besprijekoran rad.

Tehničke Specifikacije Računala za Softver za Ugostiteljstvo, predlažemo:

Operativni sustav: Windows 7 ili noviji (preporučuje se Windows 10 ili 11).

Procesor: minimalno 2 GHz ili brži.

RAM (Radna memorija): minimalno 4 GB.

Prostor na Hard disku: minimalno 60 GB.

Monitor: rezolucija od 1280 x 1024 ili viša.

Dodatno, razmislite o kupovini monitora osjetljivog na dodir (eng. Touch Screen) kako biste ubrzali i olakšali proces izdavanja računa. Ovo je idealna opcija za većinu ugostiteljskih objekata, budući da omogućava brži i intuitivniji način unosa podataka.

Koliko traje obuka za korištenje softvera?

Nakon što ste se odlučili za softver, važno je razmotriti koliko vremena i resursa trebate uložiti u obuku osoblja koje će koristiti taj softver. Obuka je ključna za ispravno izvođenje svih operacija i iskorištavanje punog potencijala softvera, što vam omogućava minimiziranje gubitaka i postizanje prodajnih ciljeva. Što bolje ovladate softverom, to ćete bolje rezultate postići.

Uzmite u obzir da je obuka ulaganje u budući uspjeh i učinkovitost vašeg poslovanja.

Troškovi obuke mogu varirati ovisno o različitim faktorima, uključujući broj osoblja i cijenu softvera (neki softveri uključuju besplatnu obuku kao dio svoje ponude, dok drugi mogu naplaćivati obuku posebno).

U slučaju POS Sector softvera za ugostiteljstvo, obuka korisnika je besplatna, a prezentacija softvera traje samo oko 15 minuta. Brzo učenje korisnika proizlazi iz jednostavnosti softvera koji je osmišljen kako bi bio praktičan za sve korisnike. Također, uzimajući u obzir promjenjivost osoblja u ugostiteljstvu, softver je dizajniran tako da ga osoba koja tek počinje raditi u vašem objektu može naučiti koristiti u vrlo kratkom roku.

S obzirom na to, obuka za POS Sector softver ne samo da je pristupačna već je i brza, omogućavajući vam da brzo započnete s korištenjem softvera kako biste maksimizirali koristi i efikasnost u vašem objektu.

Zašto je važna korisnička podrška čak i ako znate kako koristiti softver?

Korisnička podrška koja je dostupna 24/7 ima ključnu ulogu u odabiru softvera. Postoji nekoliko razloga zbog kojih je ovakva podrška od velikog značaja:

 • Sigurnost i pouzdanost: ugostiteljski objekti rade izvan standardnih radnih sati, a fiskalna blagajna mora biti dostupna i pouzdana u svakom trenutku. Kada znate da možete dobiti pomoć u slučaju bilo kakvih poteškoća ili nedoumica, osjećate se sigurnije i zaštićenije.
 • Rješavanje potencijalnih poteškoća: iako možda znate kako koristiti softver, uvijek se mogu pojaviti nepredviđene situacije koje zahtijevaju stručno znanje. Korisnička podrška vam omogućava da brzo i efikasno rješavate takve situacije.
 • Napredni savjeti i trikovi: korisnička podrška često nudi dodatne savjete i trikove za optimalno korištenje softvera. Ovo vam pomaže da iskoristite puni potencijal programa i poboljšate svoje poslovanje.

Kako prepoznati profitabilnost softvera za vaše poslovanje?

Garantirajući vam potpunu administrativnu kontrolu, poboljšavajući iskustvo vašeg osoblja i povećavajući prodaju, softver za ugostiteljstvo postaje praktički investicija koja donosi brojne prednosti koje znatno nadmašuju troškove najma.

Kako biste bili sigurni da je softver profitabilan za vaše poslovanje, evo 3 ključna faktora koja trebate uzeti u obzir:

 • Povećanje prodaje: softver koji optimizira prodaju, omogućuje personalizaciju usluge i često vodi povećanju prihoda. Ako primijetite rast prodaje, to je najbolji pokazatelj isplatljivosti.
 • Administrativna kontrola: softver vam treba omogućiti potpunu kontrolu nad raznim aspektima poslovanja, uključujući praćenje zaliha, upravljanje troškovima i generiranje izvještaja. Ako primijetite da je vaša administracija postala učinkovitija i da možete donositi bolje odluke, to su znakovi profitabilnosti.
 • Učinkovitost osoblja: softver koji pojednostavljuje procese za vaše osoblje rezultira boljim iskustvom za zaposlene i bržom uslugom za goste. Ako primijetite da vaši zaposlenici rade brže i s manje napora, to je pozitivan znak.

POS Sector softver za ugostiteljstvo

Softver za ugostiteljstvo - program za restorane, kafiće i klubove POSSector

POS Sector softver za ugostiteljstvo istakao se tijekom svojih 20 godina poslovanja kao neprikosnoven partner za ugostiteljske objekte koji žele postići stvarne i mjerljive rezultate u svom poslovanju. Sa više od 4000 zadovoljnih korisnika, POS Sector potvrđuje svoju reputaciju pouzdanog poslovnog partnera u svim ugostiteljskim objektima.

Ulaganje u kvalitetan softver za ugostiteljstvo pomaže vam u optimizaciji poslovanja, poboljšava korisničko iskustvo i omogućava bolju kontrolu nad svim aspektima vašeg ugostiteljskog objekta. 

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

POS Sector svim novim korisnicima pruža besplatno korištenje aplikacije prvih mjesec dana da bi...

Upravljanje bilo kojim ugostiteljskim objektom pa tako i fast food restoranom ili pizzerijom, postaje...

Moderne fiskalne blagajne donose revoluciju u načinu na koji ugostitelji upravljaju svojim poslovanjem.  No, pitanje...

Ugostiteljska industrija doživjela je značajne promjene tijekom posljednjih nekoliko godina. Zahvaljujući brzom razvoju tehnologije,...

Sezonske fluktuacije u ugostiteljskom poslovanju odnose se na oscilacije u broju gostiju i prometu...

U ugostiteljskom sektoru, restorani se često suočavaju s nizom izazova koji testiraju njihovu sposobnost...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.