Briga o osobnim stvarima gostiju

Prilikom otvaranja ugostiteljskog objekta potrebno je napraviti i analizu za lakši dolazak i smještaj osobnih stvari vaših gostiju. Pod smještajem osobnih stvari podrazumijevamo privatne stvari gostiju od automobila pa do kišobrana. Svaka od ovih stavki ima svoju priču i razlog zašto je gostu bitna u posjeti vašem restoranu, kafiću ili fast foodu.

Parking je problem!

Parkiranje u današnje vrijeme pogotovo u zakrčenim gradskim središtima je veliki problem. Kada uzimate u obzir lokaciju za vaš objekt nemojte zaboraviti, da dobro procijenite mogućnost parkiranja automobila vaših gostiju. Kao ni vi sami, ni vaši gosti nisu baš raspoloženi za traženje parkinga ili veliko šetanje od parkinga do vas.

Najveći problem je kada nemaju ni gdje parkirati. Nakon bezuspješnog traženja parkinga, gosti odlaze u drugom smjeru tražeći pogodnije mjesto gdje će ostaviti svoj novac. Ali što uraditi, a da do toga ne dolazi.

Besplatan i obezbjeđen parking = 40% veće dobiti

Prva stvar koju kada uzimate u obzir funkcionalnost vašeg ugostiteljskog objekta je blizina parkinga. Parking je potrebno da bude što je moguće bliže vašem objektu i da je za vaše goste po mogućnosti besplatan. S osiguranim i besplatnim parkingom za vaše goste, zadobili ste njihovo povjerenje i omogućili im da osjete vašu brigu o prema njima. Oni vam neće ostati dužni i nagradit će vas sa svojom vjernošću i redovitim dolascima.

Pogledajte iz percepcije gosta

Zamijenite primjera radi samo uloge i posmatrajte ovu situaciju iz percepcije gosta.U trenutku kada se dvoumite gdje da odete sigurno će vam jedan od odlučujućih faktora za izbor lokala biti i parking, pogotovo još ako je besplatan.

Naravno uvijek se računa i o troškovima parkiranja koji koštaju vas. Jasno je da je cijena visoka, ali su i gubitci od ne posjedovanja parkinga za goste još veća. Ne zaboraviti osigurati uvijek par praznih mjesta koje čuvajte za važne goste. Vodite brigu i o tome kako je navedeni parking osvijetljen, osiguran i imali li zaštitu ili video nadzor. Vaš gost treba da se osjeća opušteno i uživa u boravku u vašem objektu. Briga o njegovom automobilu, motoru ili drugom prevoznom sredstvu, kao i bezbjednost istih, ne smijete dovoditi u pitanje jer će i njegov dolazak i vrijeme odlaska biti uvjetovani brigom.

Dobitni primjer

Primjer: Ako se u vašoj blizini nalazi parking koji nije vaš i koji se iznajmljuje možete za goste osigurati plaćanje s vaše strane (uz dogovor s vlasnikom parkinga) do jednog sata uz predočenje računa sa današnjim datumom, a za korisnike koji naprave preko x vrijednosti slobodan parking za cijelo vrijeme posjete. Cijenu parkinga možete i ukalkulirati u vaše cijene tako da plaćanje istog ne osjetite na svom džepu. Pravilnom kalkulacijom vaše ponude, parking bi plaćali vaši gosti, odnosno korisnici parkinga.