Da bismo vam olakšali navodimo vam stvari koje trebate imati na umu prilikom odabira ledomata za ugostiteljstvo u skladu sa vašim potrebama.

Odredite koji tip leda vam je potreban u vašem ugostiteljskom objektu

Kada odlučujete koji tip leda vam odgovara, razmislite u koju svrhu ćete taj led koristiti. Led se obično koristi za serviranje bezalkoholnih i alkoholnih pića. Osim toga, u restoranima se led koristi za hlađenje prezentiranih salata i drugih hladnih jela i predjela kao i za hlađenje vina u bocama. Više o vrstama leda možete pročitati u članku Ugostiteljski led i skrivene opasnosti koje nosi.

Odredite veličinu odnosno kapacitet uređaja u skladu sa svojim potrebama  (koliko vam je leda potrebno dnevno)

Određivanje veličine stroja za led je jedna od najvažnijih karakteristika kada vršimo izbor uređaja. Najbitnije je da provjerite kapacitet uređaja te da taj stroj može proizvesti dovoljno leda za operacije u restoranu na dnevnoj osnovi. Porazgovarajte sa proizvođačima ledomata da biste selektirali odgovarajući uređaj.

Izaberite između ledomata za ugostiteljstvo sa zrakom hlađenim kondenzatorima ili vodom hlađenim kondenzatora

Utvrđivanje najboljeg komercijalnog stroja za led za vaše potrebe ovisi o mnogim stvarima, ali vrsta kondenzatora u svakom slučaju pravi veliku razliku. Ukoliko odaberete zrakom hlađeni kondenzator uštedjeti će te na troškovima vode, ali kondenzator hlađen vodom pravi manju buku i pouzdaniji je u toplijim klimatskim uvjetima.

Odlučite se za potrebnu dodatnu opremu ili dodatne stvari koje vam mogu zatrebati

Uređaj za led će najvjerojatnije zahtijevati dispenzer za pohranu leda u koji se prima i čuva led do korištenja. Možda će vam trebati lopatice za led i filter za vodu. Razmislite o svim dodacima, trebati će vam da ledomat svoju funkciju vrhunski obnaša.