Jedan od razloga zašto se vlasnici odlučuju na kupovinu restorana je manji trošak. Početni troškovi mogu biti znatno manji jer se ne morate brinuti o dozvolama, licencama i troškovima obnavljanja prostora.

Vrlo su jasne prednosti kad već imate na gotovo kuhinjsku opremu, stolove, namještaj, ambijent i još mnogo toga. Plus brend je već prepoznat u zajednici, imate dobre odnose s najmodavcima i imate već prikupljene dozvole i licence.
Međutim bitno je da dobro razmotrite ovih par činjenica prije nego što potpišete taj papir.

1. Zašto se restoran prodaje?

Ovo se prvo trebate upitati. Možda se vlasnik želi umiroviti ili napustiti ugostiteljstvo? Imaju li problema s profitabilnošću? Imaju li ikakvih problema s dozvolama ili dugovima?

Kada potpišete ugovor o kupovini dobivate sve – i dobro i loše. Bitno je da znate pravi razlog prodaje. Ako sadašnji vlasnik jedva sklapa kraj s krajem trebate razmisliti da promijenite koncept ili uvedete novitete kako bi povećali izmjenu gostiju. Ako se ipak vlasnik želi umiroviti iz ugostiteljstva, financije su u dobrom stanju onda možete zadržati meni, ime i brend.

2. Je li ugostiteljska oprema u dobrom stanju i hoćete li je dobiti?

Preuzimanje restorana ugostiteljska oprema

Ugostiteljska oprema je jedan od skupljih dijelova restorana. Kada kupujete restoran vi također kupujete opremu, namještaj i sanitarije.

Unajmite stručnjake da pregledaju zgradu, cijevi, grijanje i hlađenje te kuhinjsku opremu. Koliko je stara oprema? Kada je zadnji put servisirana? Je li u skladu s najnovijim sigurnosnim standardima? Treba li nešto popraviti ili zamijeniti? Ako je nešto od opreme pokvareno tražite od prodavača da je popravi prije kupovine jer ćete i taj dio morati sami platiti.

Također obratite pozornost na ugovor. Ako kupujete restoran od iznajmljivača prostora, a ne vlasnika jer je on bankrotirao i ostao dužan kiriju par mjeseci, onda je iznajmljivač može biti vlasnik svih stvari unutar restorana. U ovom slučaju možda ćete trebati dozvolu iznajmljivača da napravite određene preinake prostora.

30 Savjeta Prije Kupnje Profesionalne Ugostiteljske Opreme

Posebno pripazite ako preuzimate kompletan brend i recepte. Nije loše da razmotrite opciju osiguranja prilikom kupovine. Najbolje je da angažirate odvjetnika koji će riješiti papirologiju i pobrinuti se da sve bude uredno s legalne strane.

4. Postoje li neki sudski procesi koji se vode?

Problemi sa zakonom mogu vam pokopati posao u startu. U nekim državama ako kupujete već razvijeni posao kupujete i njegove dugove, poreze i sudske procese koje se vode protiv prethodnih vlasnika. Stoga dobro se raspitajte o tim stvarima prije nego se upustite u kupovinu.

Pitajte prethodnog vlasnika postoje li neisplaćeni radnici, neplaćeni porezi, zdravstveno osiguranje ili problemi s glodavcima koji bi mogli ugroziti vaše poslovanje.

Čistoća i higijena u ugostiteljskim objektima

5. Kakva je reputacija restorana u zajednici?

Preuzimanje restorana reputacija

Ovo je ključna stavka. Ako restoran posluje zbog loših recenzija onda je vrijeme da promijenite ime.

Najlakši način da to saznate je da utipkate ime restorana u Google. Pregledajte par stranica i tražite novinske članke u kojima se spominje taj restoran.

Tražite negativne komentare na stranicama kao što su Facebook, Google Maps,Google My Business, TripAdvisor, FourSquare. Zapišite ih i odlučite na koji način bi ih riješili kao novi vlasnik.

Također obratite pozornost na stanovnike u naselju u koje dolazite. Hoće li pokraj vas prolaziti dosta automobila ili pješaka? Hoće li vaši gosti biti stariji ili mlade obitelji s djecom koje neće puno trošiti? Je li kvart u koji dolazite na lošem glasu? Posjetite restoran jedan dan i pratite kako zajednica komunicira s restoranom. Također, posjetite i ostale restorane u blizini da dobijete uvid u konkurenciju.

6. Provjerite koji su postojeći potpisani ugovori.

Nemojte zaboravit provjerit s kojim dobavljačima imate potpisane ugovore.

Također vodite računa o ugovorima koji se tiču POS sustava. Prilikom kupovine restorana također želite kupiti i POS sustav. Izračunajte isplati li vam se uložiti u novi POS sustav ili se držati starog ugovora. Mnogi POS sustavi ne nude tehničku podršku na godišnjim ugovorima ukoliko ih kupite od drugog vlasnika, pa i to uzmite u razmatranje.

Zašto je maloprodajni program za fiskalnu blagajnu jako loše rješenje za restoran

7. Kolika je vrijednost restorana?

Vrijednost restorana ovisi o protoku novca, a ne o vlasnikovoj osobnoj procijeni. Zatražite detaljan uvid u poslovne knjige, plaćanje poreza, izvatke iz banke i financijsko izvješće prethodnih godina.

Postoje brojni faktori koji utječu na vrijednost restorana i najbolje bi bilo da se posavjetujete s odvjetnikom ili procjeniteljem. Najbolje je da popišete kompletnu imovinu restorana (prostor, stolice, stolove, inventar, kuhinjska oprema, novac) i dobijete konačnu cijenu. Druga metoda je da koristite protok novca kroz restoran i zbrojite vlasnikovu plaću, dodatke, neto dohodak i troškove te pomnožite s brojem 2 ili 3 za restorane s punom uslugom, te 1 ili 2 za restorane brze hrane.

Idući korak: Unajmite odvjetnika i zaključite ugovor

Kupovina restorana je naporan postupak, stoga unajmite iskusnog odvjetnika koji se dobro razumije u proces i koji će vam pomoći prilikom donošenja odluka i sastavljanja ugovora.

Potrudite se da vaša prva ponuda bude realna i privlačna i da što prije zaključite ugovor i pokažete da ste ozbiljni u svojem naumu.

Nakon što je ugovor potpisan vrijeme je da napravite tranzicijski plan s novim pravilim za osoblje, popisom stvari koje želite renovirati i što ćete promijeniti u meniju.

Kupovina već razvijenog restorana je odlična alternativa otvaranju potpuno novog restorana jer dobivate uhodano osoblje, prikupljene dozvole i stalne goste koji jedva čekaju da isprobaju vaše delicije.