Uloga odjeće za restoransko osoblje je višestruka. Prije svega identificira radno osoblje restorana i štiti javni imidž restorana učestvujući u kreiranju jedinstvenog brenda. Osim toga promovira produktivno radno okruženje koje zadovoljava sigurnosne i zdravstvene uvjete.

Prije no što sam krenula u istraživanje za ovaj blog post iskreno nisam imala pojma o tome, kako je odjeća za restoransko osoblje postala fensi! Toliko dobro izgleda da bih neke odjevne predmete rado odjenula za večernji izlazak! Materijali, boje, udobnost, praktičnost, održavanje kao i poruka koju šalje outfit tvog kuhara ili konobara je nešto što svaki dan posao čini ugodnijim a ujedno učestvuje u kreiranju imidža za tvoj restoran.
U potrazi si za takvom restoranskom odjećom, zar ne?

Vrste Restoranskih Odjeće

Ovisno o tome koliko je zaposlenih u tvom objektu imat ćeš i različite potrebe za odjećom. U osnovi restoranske odjeće trebale bi se razlikovati po vrsti posla koje osoblje obavlja. Prema ovoj podjeli možemo govoriti o različitim odjećama i to:

  • Odjeća za servisere – konobare
  • Odjeća za šankere
  • Odjeća za šefa sale
  • Odjeća za restoranskog menadžera
  • Odjeća za kuhare
  • Odjeća za radnike koji čiste stolove
  • Odjeća za peraće posuđa
  • Odjeća za radnike na pripremi – oni koji učestvuju u pripremanju sirove hrane, sjeckanju, guljenu voća i povrća, ranžiranju mesa i slično.

Naravno sve navedene vrste odjeće ne moraju se vidljivo razlikovati, ali odjeća za kuhara, servisera i šankera bi morala biti različita zbog identifikacije radnika i njihovih obveza.

Važnost Izgleda i Funkcionalnosti Restoranske Odjeće

Moderna radna odjeća za ugostiteljstvo - izgled i funkcionalnost

Bez obzira da li se radi o konobaru ili glavnom kuharu, funkcionalnost i stil odjeće je od velike važnosti. Odjeća mora biti usklađena sa stilom restorana ali udobnost i funkcionalnost je ono što je čini ugodnom ili neugodnom, praktičnom ili nepraktičnom za nošenje i održavanje.Ovdje prije svega mislim na odjeću za kuhinjsko osoblje gdje odjeća prije svega treba biti korisna. Odjeća je svojevrsna zaštita restoranskog osoblja od prolijevanja tekućina, masnoća, vrelog ulja, para i sl.

Uporaba kuharskih kapa, kapica ili marama, odnosno drugih pokrivala za glavu i kosu je obavezna u kuhinji. Na ovaj način sprječavamo mogućnost da dlake završe u naručenom jelu.
Ima li nešto gadnije od dlake koju pronađete u jelu? Definitivno nikada više nećeš posjetiti restoran u kojem si imao slično iskustvo.

Također, pregače su obavezni dio restoranske odjeće za osoblje koje radi u šanku. Ako si ikada radila / radio u šanku, onda iz iskustva znaš da je to prije svega veoma “mokar” posao, naročito ako si kao ja počela svoju ugostiteljsku karijeru pranjem čaša. Sipanje pića svakako uključuje i često prolijevanje pića pa zaštitna pregača postaje veoma funkcionalan dio šankerskog outfita. Na tržištu se mogu pronaći različite vrste pregača, od pamučnih do plastificiranih, različitih dužina, sa ili bez tregera, u mnogo različitih dezena i boja.

Kada govorimo o konobarskoj odjeće bi bilo poželjno da rukavi košulje ili majice (podlaktice) budu u nekoj boji (ne bijeloj) jer je ovaj dio odjeće najčešće izložen zaprljanju.

Odabir Boja Za Restoransku Odjeću

Klasična kombinacija crno – bijele odjeće je odavno prevaziđena, iako je možda još uvijek najbolji izbor ali ne i pravilo za klasične restorane koji njeguju tradiciju. Ako se i odlučiš za ovu kombinaciju začini je sa neobičnim krojem odijela ili zgodnim dodatkom odjeće poput kravate, marame ili šešira.

Ovisno da li se radi o restoranu brze hrane ili restoranu sa punom uslugom odjeća će izgledati drugačije. Uskladite boju odjeće sa interijerom i logotipom restorana. Također imaj u vidu da će se na bijeloj odjeći svaka mrlja primjetiti – što je mač sa dvije oštrice. Besprijekorno bijela odjeća je pokazatelj održavanja higijene i čistoće u tvom restoranu što je prva stvar koju gosti primjećuju. Nedostatak bijele odjeće je u tome što će čak i najmanje zaprljanje ostaviti dojam nedostatka osobne higijene osoblja pa shodno s tim gosti mogu posumnjati i u higijenu u restoranu. Ako se ipak odlučiš za bijelo, osiguraj za svakog uposlenika jednu odjeću više. Bijela odjeća je obično jeftinija od obojenih pa je ovakvo ulaganje prihvatljivo.

Poigraj se sa šarenim uzorcima. Tkanine u više boja i različitih uzoraka ostavljaju dojam opuštenosti, kreativnosti i razigranosti osoblja u tvom restoranu. Svakako će pozitivno djelovati na raspoloženje tvog osoblja, te će ovakvu odjeću osoblje rado nositi.
Ne zaboravite da je osmijeh najbolji i najpoželjniji modni dodatak!

Krojevi i Materijali za Odjeću Restoranskog Osoblja

Pamuk je najudobniji materijal za nošenje, no ne i najtrajniji. Pamučna odjeća se može prati na višim temperaturama, što osigurava uništavanje svih bakterija i virusa koji se mogu naći na odjeći, a što je veoma važno kada govorimo o radu sa hranom.

Odjeća od sintetičkih tkanina je dugotrajnija, pere se na manjim temperaturama uz uporabu sterilizatora za tkanine, te je nešto skuplja od ostalih. Dostupne su u više boja i dezena nego pamučna odjeća.

Danas se na tržištu mogu pronaći odjeća za restorane od materijala otpornih na mrlje. Navodno ovi materijali ne propuštaju vodu niti druge tekućine, lako su perivi i ugodni za nošenje. Možete ih kupiti online. Zanimljiv koncept, no koliko su uistinu ovakvi materijali ugodni za osoblje? Proizvođači odjeće se specijaliziraju za određene djelatnosti prema njihovim specifičnim potrebama kako bi osvojili ciljano tržište, te izbor postaje sve veći.

Što se tiče krojeva, dozvoljeno je da odjeća za restoransko osoblje bude elegantna, sportska ili čak sexi ukoliko je sexipilnost izražena na indirektan način. Tako na primjer dubok dekolte će biti previše i graničiti će sa neukusom, dok sexy uska majica će biti sasvim ok. Naravno, podrazumijeva se da tvoji djelatnici ili djelatnice koji nose ovakvu odjeću imaju lijepo oblikovano tijelo. Ovo se naročito odnosi na šankere i šankerice koji svojom vanjštinom mogu u velikoj mjeri utjecati na posječenost bara. Naime lijepe žene i zgodni dečki privlače pozornost tvojih gostiju i zadržat će ih duže u tvom objektu.

Modni Dodaci Restoranskoj Odjeći

Ono što odvaja osobu sa stilom od osobe bez stila su dobro kombinirani modni dodaci. Dodaci na restoranskim odjećama su oduvijek prisutni. U prošlosti su prije svega bili znakovi identifikacije različito rangiranog osoblja u restoranima. Danas se dodaci odjeći pored navedenog koriste za definiranje imidža restorana.

U dodatke restoranskoj odjeći spadaju različite kravate, prsluci, šeširi, kačketi, marame, pregače, tregeri i slični dodaci koji upotpunjuju izgled restoranskog osoblja. Neke od zanimljivih primjera dodataka za restoranske odjeće možeš pogledati na slijedećim slikama.

Istaknite Logotip Restorana

Uspjeh u ugostiteljstvu temelji se na dvije stvari, dobroj hrani i ljudima. Predstavljanje i upoznavanje javnosti sa jednim i drugim je apsolutno neophodno. Logo restorana na radnoj košulji nudi jednostavan ali učinkovit način da se osigura svjesnost o tvom restoranu svaki put kada potencijalni kupac vidi jednog od tvojih zaposlenika.

Restoranska odjeća dio je kreiranja brenda restorana. Istakni logotip restorana, uklopi boje i stil tako da stvoriš prepoznatljiv imidž. Ispis različitih poruka ili zanimljivih činjenica na odjeći potaknut će zainteresiranost gostiju. Sve ono što privlači pažnju posjetioca biće od koristi. Logotip restorana će biti najvidljiviji na leđima servisera, naročito ako je apliciran na jednobojnim majicama ili košuljama. Poželjne boje su bijela, crna i tamnoplava.

Ne zaboravi da je jedna od važnijih značajki pri kreiranju imidža konstantnost. Mijenjanje logotipa ili restoranskih odjeće može donijeti osvježenje u restoranu ali ne bi trebali promjene raditi prečesto. Jednom kada pronađeš što privlači tvoje goste zadrži osnovni koncept koji će te odvajati od ostalih i činiti tvoj restoran prepoznatljivim.

Obuća je Važan Dio Restoranske Odjeće

Tvoje restoransko osoblje, konobari, šankeri, kuhari i svi ostali uposlenici svoj posao obavljaju u stojećem položaju, stoga najčešći problemi koji se javljaju uslijed rada u restoranu su bolovi u leđima i nogama. Osigurajte svojim uposlenicima dobru tjelesnu potporu, ugodnu obuću koja će im omogućiti da se s lakoćom kreću dok obavljaju svoje dužnosti. Također od velike važnosti je da džon cipela. On mora biti takav da onemogućava klizanje. S obzirom da je prosipanje različitih tekućina u kuhinji ili u šanku veoma česta pojava, pravilno dizajnirana obuća će spriječiti neželjene nezgode i osigurati sigurnost na radu u tvom restoranu.

 Definirajte Pravila o Korištenju Odjeće

Imajte na umu da je nabavka restoranske odjeće obveza vlasnika restorana. Za svakog konobara, kuhara ili šankera osigurajte najmanje dvije odjeće. Održavanje odjeće koje uključuje pranje i peglanje je obveza tvog restoranskog osoblja.

Pravila o obveznom korištenju odjeće, kao i održavanju iste trebaju biti jasno napisana u vodiču za uposlenike restorana u dijelu o pravilima o odijevanju i osobnoj higijeni na poslu. Na ovaj način osiguravaš da je svima jasno kako treba izgledati dok su u tvom objektu za vrijeme radnog vremena.
Također važno je istaknuti, da izgled odjeće se ne bi smio sudarati sa vjerskim, religijskim ili bilo kakvim drugim uvjerenjima pojedinaca.
Poštuj svoje osoblje i oni će poštivati tebe.

Bez obzira na cijenu, boju, stil ili poruku koji šalje, jedna stvar je sigurna : Odabrana restoranska odjeća je pun pogodak ako je ugodna za nošenje, odgovarajuće veličine, čista te je tvoje osoblje rado nosi!

Kako izgleda odjeća za osoblje u tvom restoranu? Koji materijali za restoransku odjeću su se pokazali kao najizdržljiviji i najugodniji za nošenje? Kakav utjecaj je promjena restoranske odjeće imala na kreiranje brenda za tvoj restoran i koliko često je mijenjate ?
Komentari su dobrodošli!