Za detalje se mogu koristiti i tople i hladne boje

Prije svega bitne su boje. Tople boje, poput nijansi smeđe, preporučuju se kao osnovna boja. S obzirom na to da smeđa boja asocira na proizvode od kave, smatra se prikladnom za ovu vrstu objekta. Za detalje se mogu koristiti i tople i hladne boje, ovisno o vašoj želji.

Drugi element bitan za atmosferu je uporaba materijala. Drvo i drveni proizvodi preporučuju se kako bi stvorili što ugodniju ‘’domaću’’ atmosferu. Kako prostor ne bi bio monoton, zidove primjerice možete obložiti kamenom ili ciglom, a možete koristiti i neke druge materijale poput stakla, metala ili plastike. Pravilnom primjenom i oni će pridonijeti ugodnoj atmosferi.

Potraga za idealnom stolicom ili foteljom je vječna

Za tapeciranje stolica, fotelja ili klupa može se koristiti bilo koja vrsta materijala. Koža i eko-koža su praktičniji za održavanje, ali uporabom tkanina lakše ćete postići topliji ambijent. Na tržištu se može pronaći veliki izbor različitih dekora tkanina i pravilnim odabirom možete tapecirane komade učiniti osnovnim dekorativnim elementom u prostoru.

Što se tiče samog odabira namještaja za kafić, osobito oblika sjedenja preporučuje se prostor opremiti foteljama, klupama ili stolicama s rukonaslonima, tj. takvim elementima koji ne samo da su udobni za sjedenje, nego tako i izgledaju. Trebaju privući gosta da baš tu sjedne i popije svoju jutarnju ili popodnevnu kavu.

U zadnje vrijeme su sve popularniji modeli koji su nešto između fotelje i stolice.Prije svega jer su udobni gotovo poput fotelja koje imamo kući, a s druge strane jer su dimenzijama sličniji stolicama, pa odgovaraju i manjim prostorima.

Međutim, potraga za idealnom stolicom ili foteljom je vječna i morat ćete pristati na kompromise. Nekad će pobijediti estetika, ali pripazite da i tada model ima optimalnu udobnost.

Nije poželjno da kavana bude mračna

Za kavanu je najvažnije dnevno svjetlo. Ako prostor planirate i u njegovoj arhitektonskoj fazi, ostavite što više otvora. U slučaju da imate ograničenu količinu prirodne svjetlosti to biste trebali nadoknaditi umjetnom rasvjetom. Za ovu vrstu objekta preporučuje se osvjetljavanje toplom bijelom svjetlošću, ne toliko rasvjetom u bojama. Pokušajte biti umjereni s količinom rasvjetnih tijela. Nije poželjno da kavana bude mračna, međutim ni previše svjetlosti nije rješenje.

Ako niste sigurni koliko svjetlosti je previše, onda ostavite više rasvjetnih tijela razdijeljenih paljenja kako biste poslije mogli lakše kontrolirati količinu svjetla.

Objavljeno u horeca magazinu – BeHa caffe – broj 17