Kako koristiti QR kod u ponudi i marketingu ugostiteljskih objekata?

QR kodove kao vašeg moćnog marketing menadžera u vašem restoranu, baru ili drugom ugostiteljskom objektu možete koristiti za pružanje više informacija u vidu slika ili videa jela ili pića koja nisu uključena u jelovnicima, pružiti informacije o nadolazećem događanju ili specijalnoj ponudi, odnosno ekskluzivnim kuponima.

Primjer: Vanjska reklama sa QR jelovnikom koji pregledate na svom telefonu

QR kodove možete staviti na restoranske naljepnice, transparente, salvete, jelovnike, a oni također mogu biti dio vašeg oglašavanja na letcima, plakatima i autobusnim nadstrešnicama.

Primjer: QR kod sa videom proširene posebne ponude ili dijela jelovnika

Video snimci su odličan način da pokažete svojim gostima kako se pravi i kako izgleda hrana u vašoj ponudi. Vizualno predstavljanje ima veći efekt nego tekstualni opis istog jela ili pića i veća je vjerojatnost da će vaši gosti izabrati navedeno jelo upravo zbog video snimka koji su pogledali. QR kodove koji uključuju kupone su također odličan marketinški način koji možete iskoristiti kako bi privukli nove i dobili stalne goste.

 Što su QR kodovi?

QR (kratica za “quick response”) kod dvodimenzionalni je kod koji svojom funkcionalnošću nalikuje standardnim bar kodovima, s jednom ključnom razlikom – može ga se čitati putem mobitela.

U rasteru kvadratića koji tvore kod krije se tekstualna poruka. Najčešće je to web adresa. Nakon očitavanja QR koda, internetski preglednik tvog mobitela odmah se usmjerava na adresu koju taj QR kod sadržava. U usporedbi s prepisivanjem web adrese, ova tehnologija omogućuje ti pristup željenoj web adresi brzim i jednostavnim postupkom, bez ikakvog tipkanja.

Kako se čitaju QR kodovi?

QR kodove može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Nekim su uređajima te aplikacije već tvornički instalirane, a za ostale postoji velik izbor besplatnih aplikacija koje se mogu skinuti s interneta.

Postupak čitanja QR koda je jednostavan: najprije u izborniku svog mobitela odaberite aplikaciju za čitanje QR kodova. Ako je tamo ne pronađete.

Kad to učinite, pokrenite aplikaciju i prikazat će ti se zaslon sličan onome koji vidite kad želite nešto fotografirati mobitelom.

Namjestite potom fotoaparat svog mobitela tako da QR kod zauzima većinu zaslona. Fotografiraj ga uobičajenim načinom i softver za čitanje kodova će automatski prepoznati web adresu skrivenu u kodu. Jedan klik – i već ste tamo! Tehnologija QR kodova potpuno je besplatna za korištenje i svatko može svoju poruku ili web adresu pretvoriti u jedinstveni QR kod.

qr kod marketing saveznik ugostitelja kako se citaju qr kodovi