Riječ je o podacima koji se odnose na ukupne financijske prihode u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja, napominju iz tog ministarstva.

Nakon uvođenja fiskalizacije i obveze fiskalnih blagajni  ukupni prihodi u pružanju smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u osam mjeseci porasli na gotovo 18 milijardi kuna.

“Svi relevantni pokazatelji, pod čime podrazumijevamo rezultate turističkog prometa, broj novozaposlenih te prihode od turizma prema podacima Porezne uprave i HNB-a, govore nam kako je 2013. bila uspješna te pokazuju snagu turističkog sektora. Već sada mogu potvrditi kako očekujemo da će ove godine ukupni prihodi od turizma biti veći za dva do tri posto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Naime, prema podacima HNB-a u prvih šest mjeseci 2013. godine nakon uvođenja fiskalizacije i obveze fiskalnih blagajni prihodi od turizma iznosili su 2,077 milijarde eura, što je rast od 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kako je objavljeno početkom listopada.

Prema podacima Porezne uprave, pravne i fizičke osobe u turizmu u prvih osam mjeseci ostvarile su u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima 7,881 milijardu kuna prihoda, što je plus od 5,3 posto, kampovi su s prihodom od 272 milijuna kuna rasli 12,8 posto. Restorani su pak imali prihod s 3,163 milijardi kuna 32,2 posto, kafići su imali prihod 2,743 milijarde kuna, što je 32,2 posto više.

Za razliku od ostalih tvrtki koje su ostvarile rast, tvrtkama u kategoriji turoperatora s ostvarenih 303,600 milijuna kuna prihod je pao za dva posto.