Želite li nositi tijesnu obuću ili?

Odabir blagajne je poput odabira obuće koje želite nositi svaki dan. Rijetki su oni koje tek tako kupuju obuću, a da niti ne probaju veličinu i ugodnost. A cijena, sitnica, sigurno veća od uobičajene potrošnje. Samim tim, razlog za testiranje pri kupnji je više nego očigledan. Potrošite malo vremena na testiranje i skratit ćete sebi muke s osobinama koje vam se neće kasnije dopasti i vaš novac neće biti tek tako bačen. Naravno, možete vi nositi svaki dan i obuću koja vam je tijesna, ali svi znamo kakav je to osjećaj.

Fiskalna blagajna je poput obuće

Na isti način funkcionira i kupnja fiskalne blagajne. Ako kupite brzo i bez provjerenih informacija koje su vam bitne i specifične za djelatnost kojom se bavite, moguće je da vam i ona bude tijesna poput tijesne obuće.

Uzet ćemo za primjer ugostiteljstvo pošto smo specijalizirani za ugostiteljsku djelatnost i o njoj znamo dovoljno za konkretno mišljenje. Osim uobičajenog izdavanja računa poput ostalih djelatnosti, u ugostiteljstvu se izdaju narudžbe od strane konobara, šanku ili kuhinji, za spravljanje iste gostima. Restorani koji vode narudžbe po stolovima sve dok se gosti ne odluče za plaćanje, su specifična mogućnost ugostiteljske blagajne, o kojoj trebate voditi pozornost prilikom odabira.

Unos normativa u blagajnu mora biti jednostavan i lagan, te ne stvarati dodatne probleme u vođenju vašeg poslovanja. Prilikom dodavanja normativa veoma je bitno da vrijednosti recepta (sastojaka) pića ili hrane koje unosite u fiskalnu blagajnu budu točne (ne prekopirane) jer će te po njima moći putem fiskalne blagajne voditi svoje skladište.

Također, jedno od bitnih stavki prilikom vašeg odabira fiskalne blagajne su i jednostavni načini odabira načina plaćanja (gotovina, kartice, virmansko plaćanje) te jednostavna promjena iz jednog načina plaćanja u drugi. Ne vidim razlog zašto imati fiskalnu blagajnu s kojom se mučite, umjesto da vam ona sama olakšava posao i vođenje objekta u svim segmentima.

Što trebate testirati u radu fiskalne blagajne i na koji način?!

  • Brzinu rada na standardnoj opremi (1 GB RAMA, procesor 2,0) od prijave korisnika pa do odjave u svakom segmentu rada fiskalne blagajne
  • Jednostavnost rada i dodavanje količina (kom, kg, L) prilikom kucanja narudžbe
  • Jednostavnost prilikom unošenje normativa i dodavanje roba na skladište
  • Samostalno dodavanje poreznih grupa za nove artikle i mogućnost samostalnog mijenjanja poreza u slučaju promjena zakona
  • Točnost izračuna PDV-a te ostalih poreza prilikom izdavanja računa i konačnog izračuna
  • Jednostavan prikaz informacija koje su bitne za vaše poslovanje i ispis istih na pos ili A4 pisač
  • Jednostavno dodavanje osnovnih informacija o kupcima prilikom kreiranja računa za naplatu u sklopu iste forme (skakanja s forme na formu je sporo i složeno, te vas košta vremena koje je novac u konačnici)
  • Cijene fiskalne blagajne moraju biti vama dostupne sa svim segmentima usluga
  • Informacije o podršci i načinima podrške jasno i cjenovno objašnjeni
  • Mogućnost rada više blagajni u mreži

Predlažem da uradite testiranje i uspoređivanje rada konkurentnih fiskalnih blagajni prije konačnog odabira, kako bi znali kako se navedene fiskalne blagajne ponašaju u praktičnom radu.

Zašto cijeli ovaj tekst o načinu odabira fiskalne blagajne?

Razlog je jednostavan. U zadnjih par mjeseci javljaju nam se često razočarani korisnici drugih fiskalnih blagajni nezadovoljni trenutnim odabirom fiskalne blagajne koju koriste. Ljuti su na sebe i druge. Razočarani su svojim iskustvom i sve bliži odluci o bespotrebnoj ponovnoj kupnji, jer kako kažu: “Ovako više ne ide”! Rješenje vidimo u podizanju svijesti kupaca kroz edukaciju o načinima odabira fiskalne blagajne, bez suvišne „tijesne obuće“ i bespotrebnog trošenja novca na njih.

Ne kažemo da je naša fiskalna blagajna najbolja za vas, niti da je najjeftinija fiskalna blagajna, niti da je trebate kupiti, ali predlažemo da usporedite i testirate sve fiskalne blagajne koje odgovaraju vašoj djelatnosti . Zatražite i usporedite ponude od više firmi koje prodaju fiskalne blagajne i odlučite se po onome što je vama bitno u vašem poslovanju.

Nemojte zaboraviti da provjerite kako funkcionira podrška u radu fiskalne blagajne kao i na cijene svih dodatnih usluga kao što su nadogradnje fiskalne blagajne s novim modulima, nadogradnja novih zakona, cijena intervencija, prijenos u novu godinu.

U procesu testiranja krenut ćemo od nas samih i naše fiskalne blagajne POS Sector sa svim gore navedenim informacijama za testiranje i uspoređivanje s konkurencijom. Pogledajte par korisnih videa  kako naša fiskalna blagajna radi, na linku odmah možete vidjeti javne i konačne cijene za sve usluge fiskalne blagajne POS Sector te testirati samostalno istu.

Naravno sve ove informacije stavite kao početne i usporedite s ostalim fiskalnim blagajnama.

Zapamtite, ne odlučujte se odmah na osnovu slatkih riječi trgovaca, nego na osnovu vašeg iskustva u radu s istom kao i testiranju i ispunjenju svih potrebnih mogućnosti bitnih za vaše poslovanje.