Do današnje izjave ministra financija Slavka Linića bilo je dosta “provjerenih” informacija da do fiskalizacije neće doći i da se fiskalizacija odgađa, ali današnja izjava svakako opovrgava sve navode o odgađanju.

Linić je najavio da od Nove godine kreće uvođenje fiskalnih blagajni što bi trebalo omogućiti Ministarstvu financija da se “bez milosti” obračuna sa sivom ekonomijom, koja se najviše razmahala u ugostiteljstvu.

Prijavljeni dnevni prihodi od 200 do 400 kuna ne govore o siromaštvu nekih ugostitelja nego o poreznoj evaziji, a to ćemo onemogućiti fiskalizacijom i najžešćim mjerama, poput oduzimanje prava na rad i zatvaranja objekata. Također ćemo nizom zakonskih rješenja zaustaviti plaćanje u gotovini, pogotovo pravnih subjekata, jer je to područje s najvećim mogućnostima za prevare i utaje, kaže Linić.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da neće odgoditi fiskalizaciju te da će od 1. siječnja 2013. svi poduzetnici koji posluju s gotovinom morati imati fiskalne certifikate i fiskalne blagajne i umrežiti se s Poreznom upravom. Ministar ne prihvaća prigovore da je proces fiskalizacije skup i da stoji 10 tisuća kuna.

Trošak nabave fiskalnih certifikata i ugradnje novog sustava dođe od tri do četiri tisuće kuna, rekao je ministar i dodao da poduzetnik koji ne može platiti tu cijenu ni ne treba biti u poduzetništvu već treba socijalnu pomoć.

– Zaustavit ćemo plaćanje u gotovini i prijave godišnjeg prihoda od dvjesto kuna. Tko ne može poslovati, prestat će raditi. Ministarstvo financija neće imati nikakve sućuti prema takvima – dodao je ministar. Od početka iduće godine primjenjivat će se i snižena stopa PDV-a od 10 posto na usluge u ugostiteljstvu, ali to ujedno znači da će porezne vlasti kontrolirati izbjegavanje izdavanja i krivotvorenje računa – dodao je Linić.

Izvor: http://www.vecernji.hr