Priča o novoj fiskalizaciji počinje ovako

Cijeli Beograd zna za “Maru” i njihove pljeskavice, pa je iste odlučio isprobati i direktor Poreske uprave Ivan Simič. Čekajući u redu primijetio je da niti jedna mušterija prije njega nije dobila fiskalni račun.

Kada je on došao na red, zatražio je fiskalni račun, i dobio ga je. No, umjesto kazne odlučio je vlasnici poslati pismo u kojem ju je zamolio da ubuduće svim mušterijama izdaje fiskalne račune.
Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Od mnogo ljudi sam čuo da prodajete najbolje pljeskavice u gradu. Zato sam se odlučio i sam provjeriti je li to istina. Tako sam jučer svratio u vaš lokal. Čekajući da dođem na red, primijetio sam da nikome prije mene niste izdali fiskalni račun. Također, račun nisam dobio ni ja, već ste ga izdali tek na moj zahtjev.

Čekajući u redu izračunao sam, da u deset minuta prodate oko četiri pljeskavice, što znači u jednom satu 24 pljeskavice, za deset sati 240 pljeskavica, a u jednom mjesecu oko 6.000 pljeskavica sa lepinjom. Pošto jedna košta 230 dinara to mjesečno iznosi 1.380.000 dinara, odnosno godišnje više od 15.000.000 dinara (cca 131.000 Eura)

Ne želim i neću provjeravati koliko prihoda prijavite godišnje i koliko poreza bi trebali platiti jer nije naša namjera da samo kaznimo porezne obveznike nego je naša želja da porezne obveznike naučimo poreznom moralu.
Zato od vas očekujem da ćete ubuduće izdavati račune svakom kupcu vaših fantastičnih pljeskavica, te na taj način dati svoj doprinos budžetu Srbije. Morate znati, da se ti porezi koriste i za uređenje ulice u kojoj imate svoj lokal, za škole koje posjećuju vaša djeca ili unuci, te za zdravstvene ustanove u kojima ste se ili ćete/ćemo se možda nekada liječiti.
U nadi da ćete ubuduće izdavati fiskalne račune, srdačno vas pozdravlja, Ivan Simič”

U razgovoru za “Blic” Milka Cvijetić, vlasnica “Mare”, kaže da će prvom čovjeku Poreske uprave odgovoriti na isti način. Kako kaže, Simiču će već sutra poslati pismo i to iz Banja Luke, gdje trenutno boravi.

  • Reći ću mu svaka čast, bravo za direktora Poreske uprave, i hvala za upozorenje jer znam da je mogao i da me kazni. Pismo će imati konotaciju zahvalnosti, pozdravit ću njegovu odluku i naglasiti da sam i do sada radila u duhu države, a da ću tek imati motiv – kaže Milka.

Na pitanje zašto u “Mari” nisu izdavali račune naša sugovornica kaže:

  • Bila sam spriječena da radim, pa je sve obaveze završavao moj brat. Vjerojatno je bio preopterećen poslom, pa je na račune i zaboravio. Sada sam i njemu, ali i ostalim radnicima rekla da moraju da budu obazriviji, pa čak i ako Simič ne bude dolazio – kaže Milka.

Nova fiskalizacija u Srbiji od četvrtog mjeseca

Od četvrtog mjeseca iduće godine poreski inspektori imat će direktan uvid u svaku fiskalnu kasu u Srbiji. Nova fiskalizacija u Srbiji bazirat će se na iskustvima fiskalizacije u Hrvatskoj.

Radi se o sustavu zasnovanom na fiskalnoj memoriji koja se nalazi u samoj fiskalnoj kasi, te kopiji računa odštampanom na traci. Pomoću GPRS uređaja Poreska uprava čita dnevne izvještaje sa fiskalnih kasa zbirno po danima u noćnom režimu rada.