Tvrtke koje nisu osnovane samo zbog fiskalizacije

U Hrvatskoj  mali je broj tvrtki koji se profesionalno bave isključivo razvojem POS Blagajni odnosno programa za izdavanje računa i vođenje poslovanja. Dugi niz godina na tržištu pored POS Sector-a nalazi se SMART POS i MSGW Caffe. Ova tri proizvoda garantiraju svoju kvalitetu prije svega svojim dugogodišnjim postojanjem, specijalizacijom, brojem klijenta i velikom partnerskom mrežom na području cijele Hrvatske. Sve u svemu možemo realno govoriti o jedno-cifrenom broju tvrtki koje dokazano kroz vrijeme i praksu stoje iza kvalitete proizvoda i podrške korisnicima.

Danas na tržištu možete pronaći preko 100 programa (fiskalnih blagajni) koji su se pojavila preko noći. Nitko ne zna, pa ni oni sami kako njihovi programi zaista rade i kako će se pokazati u praksi. Pretpostavke su jedno, a praktični pokazatelji i činjenice, odgovori koji dolaze s vremenom.

Da li ste bogati da kupite jeftino?

Pohvalno je da se ova industrija razvija, ali su za korisnike ti ulozi preveliki. Usvojen je zakon za fiskalizaciju i fiskalna blagajna se mora imati, ali po kojoj „cijeni“. Zamislite da kupujete automobil i birate između provjerenih brendova (Volvo, Mercedes, Toyota) i brendova automobila koji su se preko noći pojavile na tržištu (Ssangyong, Dacia). Uvjetovani ste kupovinom od strane države i zakona tako da je nabava neminovna i ne možete je izbjeći. Pri tome, teška su vremena i na cijenu zaista treba paziti.

Ali, zar je isplativo platiti i sjesti u automobil koji nije prošao kraš test ili ima samo jednu zvijezdu za kvalitetu sigurnosti i s njim voziti vašu obitelj te se uputiti na dalji put. Na pitanja o kvaliteti proizvoda, pokrivenosti područja s ovlaštenim servisima, kojem ovlaštenom servisu se javiti ako imate kvar u sred noći ili na blagdan, imaju li rezervnih dijelova u slučaju kvara dobit će te odgovore tek kada počnete praktično koristiti svaki proizvod radilo se o automobilu ili fiskalnoj blagajni . Do gorkih saznanja dolazimo tek kada je obično prekasno. Kada jeftino i ne provjereno počinjemo plaćati skupo u svim oblicima.

Jeftine fiskalne blagajne nisu izuzetak

Takav je primjer i s većinom novih programskih rješenja odnosno fiskalnih blagajni koje vam upravo nude na tržištu. U posljednje vrijeme tržište je preplavljeno sa ponudom fiskalnih blagajni. Većina od njih nudi jeftine kineske igračke i hobistički napravljene jeftine fiskalne blagajne po vrlo primamljivoj cijeni. Robu koju vam prodaju nisu testirali duže od 15 dana, nemaju iskustva kako se ponašaju uređaji “na terenu”, i sami uposlenici nemaju iskustva kako pružiti kvalitetnu podršku korisnicima koja će itekako biti potrebna.

Programi koji su nastali samo zbog fiskalizacije većinom nisu prilagođeni aktivnim promjenama zakona, preciznom vođenju lagera, obračunu kompleksnih poreskih stopa i dobivanju drugih knjigovodstvenih dokumenata. A i zašto bi bili kad su napravljeni isključivo za jednokratnu korist – Samo da se prodaju kao jeftine fiskalne blagajne

Autori fiskalnih blagajni ne odgovaraju za greške u radu

Ne znamo kako drugi iz industrije gledaju na ovo, ali ovo je ogroman problem. Mislimo da je Hrvatska država napravila veliku grešku što se Fiskalne Blagajne ne certificiraju, što tvrtke koje prodaju blagajne, ni na koji način neće odgovarati ukoliko vam fiskalna blagajna ne bude funkcionirala. Vi svoje pare nećete dobiti nazad.

Za razliku, u regionu je svaka fiskalna blagajna morala dobiti certifikat Ministarstva financija, i svaka tvrtka koja je željela da nudi svoje fiskalne blagajne morala je priložiti bankarsku garanciju za povrat novca nezadovoljnim kupcima. Certifikat i garancija za povrat novca nezadovoljnim kupcima je balans između kupaca i prodavača, te ovu tržišnu utakmicu čini korektnom.

Ali, u Hrvatskoj ste prepušteni svojoj intuiciji.

Pored intuicije, evo par prijedloga kako da smanjite mogućnost pogreške pri odabiru fiskalne blagajne

1. Provjerite reference u vašoj blizini

Ukoliko je fiskalna blagajna zastupljena na tržištu, u svakom većem gradu mora imati korisnike. Provjerite koliko je dugo ti korisnici već koriste, posjetite ih i pitajte za iskustva.

2. Da li imaju poslovnicu ili partnera u vašoj blizini

Što vam je tvrtka koja vam proda fiskalnu blagajnu bliže, to su manje šanse da će vas prevariti. Razlog je jednostavan. Kada su vam blizu i imate problem, uvijek ih možete posjetiti i tražiti uslugu koju ste platili.

3. Gledajte dodatne mogućnosti

Fiskalne blagajne koje pored samog povezivanja sa poreskom upravom nude i dodatne mogućnosti za vođenje vašeg poslovanja su rješenja kojima se posvetilo više pažnje, vjerojatno da bi ostali konkurentni na tržištu dok fiskalizacija nije ni postojala.
Zaključak: Manja šansa na prevaru

4. Zatražite sastanak i besplatno testirajte fiskalnu blagajnu

To je najbolji test. Isto kao što probate cipele prije nego što ih kupite, trebate da probate i fiskalnu blagajnu koju vjerojatno nećete opet zadugo mijenjati. Kupnja fiskalne blagajne je dugoročno ulaganje, i treba tako i da se shvati.

“Vrijeme otkriva i najbolje pokazuje istinu i laži”
Seneka