„Mamurluk“ ili veisalgija je skup simptoma povezan s konzumacijom alkoholnih pića. Najčešći simptomi su mučnina, glavobolja, dehidracija, umor i osjetljivost na svijetlost i zvuk. Koliko će jak i neugodan biti mamurluk ovisi od toga koliko je alkohola konzumirano, koliko je jak i otporan organizam, o kojem je spolu riječ i je li konzumirana hrana prije alkohola.

Barem jedanput u životu svatko se susreo ili će se tek susresti sa situacijom da dok ležite u krevetu mali čovjek u vašoj glavi udara maljem, vaš želudac se osjeća kao da ste se 15 puta uzastopno vozili vlakom smrti; a vi se osjećate kao da tjednima niste spavali.

Dok ležite tako, zagledani u strop koji se napokon prestao okretati, jedino pitanje koje vam je na umu je: „Zar sam morao  popiti to zadnje piće?“ Nemojte se brinuti, postoje načini kako se riješiti glavobolje, mučnine i iscrpljenosti koja se osjeća nakon previše pića. Donosimo neke od njih, jer možda i vam nekada zatrebaju.

Prije nego što odete u krevet nakon previše pića, postoje načini kako spriječiti simptome mamurluka, osim samog  suzdržavanja od pića.

Najbolja formula

H2O – Uzimanje velike količine vode prijespavanja je efektivan način sprječavanja simptoma dehidracije koje osjetite jutro
poslije. Voda prije spavanja će vam pomoći u ispiranju alkohola iz vašeg tijela. Također možete piti vodu između svakog pića koje će te popiti tijekom večeri.

Prigrizite nešto – Da bi spriječili pojavu mamurluka, probajte jesti prije ili za vrijeme opijanja. A sada, ako ovi prijedlozi ne pomažu ili niste slijedili ove upute, ovako se možete nositi sa jutarnjim mamurlukom:

Voda – Simptomi koje osjećate poslije opijanja su znakovi dehidracije koju je prouzročio alkohol. Zato se morate rehidrirati tako da pijete puno vode kada se probudite. Rehidriranje tijela je ključno u oporavku od mamurluka, a to se ne može dovoljno naglasiti. Kada pijete vodu, izbjegavajte vodu koja je ekstremno hladna ili vruća; pijte vodu sobne temperature.

Kava – Iako ste vidno iscrpljeni i umorni i kava vam se čini kao idealna za razbuđivanje, izbjegavajte je. Kofein će vas još više dehidrirati te će još više naškoditi vašem trbuhu. Mlijeko i ostali mliječni proizvodi također nisu dobra ideja, stvorite će samo još veću nelagodu, a to naravno ne želite.

Juice – Juice je isto dobra ideja; vitamin C će vam dati potrebnu energiju.

Med – Pojedite jednu žlicu običnog meda, ili dodajte malo meda u svoju vodu ili čaj. Pomoći će ublažiti suho-ću u vašem grlu.

Napravite tost – Nakon pijenja na gotovo svaku zdravicu koja se mogla napraviti noć prije, nekoliko kriški običnog tosta su
dobra ideja, s tim da izbjegavajte stavljanje marmelade ili maslaca na njih.

Voćni pripravci – Jedenje voća bi također trebalo pomoći. Bit će osvježavajuće i dat će vam vitamine i energiju koja vam je potrebna da C ili neku drugu vrstu multivitamina. Ovo su neki od prijedloga koji su poznati u sprječavanju osjećaja koji slijede nakon burne noći. Svaki od prijedloga ne djeluje isto kod svakoga, i na vama je da pronađete najučinkovitiju metodu koja će vam pomoći da prebolite mamurluk.

Objavljeno u horeca magazinu – BeHa caffe – broj 15