Božićnoj priči, prekrasnoj i sada već gotovo svjetski poznatoj manifestaciji, fascinantnoj svjetlosnoj čaroliji na bajkovitom imanju obitelji Salaj u Grabovnici pokraj Čazme, narednih dana prijeti gašenje! Naime, zadivljujuću ljepotu ugođaja koju stvara rekordnih 1.400.000 blještavih lampica mogao bi ugasiti nitko drugi do Zakon o fiskalizaciji, potvrdio nam je očajni vlasnik Zlatko Salaj.

  • Fiskalizacija nam je veliki problem i ako s Poreznom upravom iz Bjelovara ne nađemo zajednički jezik ne preostaje nam drugo do pozvati novinare i obavijestiti javnost o gašenju manifestacije – ističe ogorčeno Salaj. Problem je, kaže, dvojak. Prije svega na imanju je loš ili ga ni nema signal za fiskalne blagajne, a drugi problem je taj što na niskim temperaturama ti uređaji ni ne rade.
  • Trenutno ne naplaćujemo ulaznice jer se bojimo visokih kazni, no to dalje tako neće ići – zabrinuto ističe Salaj navodeći da oni ipak nisu odgovorni za takvo stanje i ne mogu biti ni krivi. Uredno su, kaže, učinili sve što se od njih tražilo, no signal i temperaturu sami pojačati ne mogu. Da stvar bude gora prema nekim tumačenjima zakona manifestacije na otvorenom ne podliježu obvezi fiskalizacije, no u Poreznoj upravi očito ne misle tako. Salaja i članove Zadruge koja organizira Božićnu priču posebno smeta krajnja nedobronamjernost poreznika.

Da su nam htjeli pomoći došli bi puno ranije i upozorili nas, a ne u petak na dan svečanosti prvog paljenja lampica i tri sata nas “češljali”. To je samo inat – tvrdi Salaj pitajući se gdje je tu potpora poduzetništvu o kojoj se toliko govori.