Program za ugostiteljstvo

U današnje vrijeme program za ugostiteljstvo mora da bude optimiziran za touch screen tehnologiju, jer svaka osoba na svijetu najbolje radi sa svojim rukama. Nikakva pomagala kao miš ne dolaze u obzir (pokazalo se da je rad s mišem puno sporije od rada sa monitorom osjetljivim na dodir) a ključ uspješnog software-a je u jednostavnosti i dostupnosti svima. Nema te proteze na svijetu koja mijenja ruku bez obzira koliko savršena bila.

Svaki konobar treba da ima mogućnost da se brzo i jednostavno prijavi u sistem. Prije se to u DOS aplikacijana radilo sa šiframa a danas se korisnici prijavljuju najčešće putem magnetnih kartica. Program  treba da njihov promet razdvaja i dijeli ga po glavnim kategorijama(piće, hrana..) radi lakše inventure .

Odabir konzumacija treba da bude prikazan slikovito, jer vrijeme šifara je davno prošlo. Ako radite sa šiframa onda znate da svaki novi korisnik mora naučiti šifre odnosno tražiti ih na papiru pored računara, što oduzima vrijeme a i program u potpunosti ne vrši svoju ulogu. Važno je napomenuti da i slikoviti odabir konzumacija mora imati neki redoslijed. Prije svega konzumacije treba sortirati u neke glavne kategorije kao “Piće”, zatim i u pod kategorije kao “Topli napitci”, “Bezalkoholna pića”, odnosno glavna kategorija hrana a potkategorija predjela, jela od mesa… i sl. Iz iskustva vam mogu reći da je odlično imati i podkategoriju “Najčešći artikli” koja se generiše na osnovu prodaje konzumacija i na ovoj pod kategoriji vam se nalazi 70% prometa što naravno osigurava brži rad i lakše snalaženje. Važno je da im program za ugostiteljstvo pruža i mogućnost rada sa više cijena. Postoje određeni događaji kada imate potrebu da konzumacije prodajete po većoj a nekada i po manjoj cijeni, cijene za vaše radnike će biti možda jeftinije, a cijene kada imate muziku uživo, skuplje.

Program za ugostiteljstvo - vodjenje narudzbi i naplata po stolovima

Ako se konobari dovikuju sa kuharima i obrnuto mogu slobodno reći da oni nemaju nikakav software. Rad u restoranima među korisnicima treba da bude bez ikakve međusobne komunikacije. Kada konobar pravi narudžbu, kuhar treba da je na svom printeru dobio potpuno jasne informacije sa svim detaljima kao koliko pečeno, koji prilozi idu uz koju konzumaciju i ostale vezane pojedinosti. Vrijeme dovikivanja konobara kuharu, „ jednu veliku porciju s lukom i kajmakom“ bi trebalo da je iza nas.

Program za ugostiteljstvo mora da omogući i rad sa stolovima koji će biti prikazani na radnoj ploči po stvarnom rasporedu vašeg objekta. Ukoliko je stol zauzet on na radnoj ploči software-a treba da bude prikazan u drugoj boji, kako bi dao jasan signal zauzetosti. Pored toga vežno je da postoji i pamćenje pojedinačno narudžba, prije svega radi splitovanja (dijeljenja) računa.

Uzmimo kao primjer restoran koji ima stotinu stolova ukupno ali dio njih se nalazi u unutrašnjosti restorana dio na spratu dio na terasi, to bi jako teško bilo prikazati na radnoj površini zato postoji rad sa sektorima u objektu, pa sa tri dugmeta jednu radnu površinu podjeli te na tri različita djela tako da kada pritisnete terasa dobijete samo raspored stolova na terasi.

Svaki objekt ima određeni primarni način plaćanja, u nas je to u većini slučajeva gotovina, pa taj način treba da bude istaknut kao osnovni način plaćanja, a poziv drugih načina plaćanja treba da bude na poziv naravno na jednostavan način. Svi ugostitelji imaju potrebu izdavanje računa za firmu, taj račun mora biti na A4 formatu sa svim potrebnim zakonskim podacima.
Ukoliko navedene opcije vaš software ima konobari,a ni kuhari se ne bi imali pravo žaliti.

Predlažem ti za prvi korak da saznaš više o programu za ugostiteljstvo POS Sector https://possector.hr/