Ugostiteljstvo zbog korone na respiratoru – koliko dugo će izdržati i s kojim posljedicama?

Picture of Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

Ugostiteljstvo zbog korone na respiratoru

Tablica sadržaja

Stalno se kroz razne statističke analize prati stanje zdravlja hrvatske ekonomije koje je narušeno koronom. Netko prolazi bez posljedica i ne osjeti simptome, netko ostvaruje prednost, a netko ne preživi.

Za ugostiteljstvo je jasno da je na respiratoru. Taj vitalan organ hrvatskog gospodarstva je već dobrano oštećen. Neke ćelije su nepovratno izgubljene, dok se ostale bore za kisik.
Koliko dugo će izdržati na respiratoru? Kakav koktel lijekova (vladinih mjera) bi trebao da spasi ugostiteljstvo i smanji posljedice na njegovo zdravlje, još nije sasvim jasno.
I dok se ugostitelji iskolačenih očiju bore za zrak “doktori” i razni “stručnjaci” analiziraju i isprobavaju placebo lijekove, ali već je sve jasnije da tu nema lijeka i prave pomoći i da je uspješno preživljavanje ove bolesti na samim ugostiteljima i na njihovom imunom sustavu. Kažu treba izdržati do proljeća.

Evo što nam o zdravlju raznih grana gospodarstva govori Analiza podataka iz sustava fiskalizacije koju je danas objavila Porezna uprava Republike Hrvatske.

Usporedbom analize podataka iz sustava fiskalizacije za dane 24.02.2020. do 13.12.2020. godine te za razdoblje od 23.02.2019. do 13.12.2019. godine, vidljivo je sljedeće:

  • Za sve djelatnosti u razdoblju od 24.02.-13.12.2020. godine u odnosu na razdoblje od 23.02.- 13.12.2019. vidljivo je smanjenje broja računa od 24% i smanjenje iznosa računa od 16%.
  • U djelatnosti G – trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala vidljivo je smanjenje broja računa od 19% i smanjenje iznosa računa od 8%.
  • U djelatnosti I – pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od 40%, a iznosa računa od 46%.

Također, uspoređujući razdoblje od 07.12. do 13.12.2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. godine vidljivo je sljedeće:

  • Za sve djelatnosti u razdoblju od 07.12. do 13.12.2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. vidljivo je smanjenje broja računa od 29% i smanjenje iznosa računa od 11%.
  • U djelatnosti G – trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala vidljivo je smanjenje broja računa od 13% i smanjenje iznosa računa od 1%.
  • U djelatnosti I – pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od 86%, a iznosa računa od 77%.

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Što je zapravo aperitiv i zašto se pije prije jela? 

Aperitiv nije samo još jedno piće na stolu prije jela. On ima svoju svrhu....

Usporedba ugostiteljstva u Europi i SAD-u 

Amerikanci vole brzinu. Europljani vole iskustvo, a u restoranima se to najbolje vidi. U...

Bezalkoholni trendovi – Kako oduševiti goste koji ne piju alkohol?

Gosti sve češće biraju bezalkoholna pića kako zbog zdravlja, ukusa ili životnog stila.  Dobro osmišljen...

Strategije za povećanje dostave i online narudžbi u ugostiteljstvu

Dostava hrane nikad nije bila traženija, ali i konkurencija nikad jača. Gosti žele brzo,...

Kako mali detalji u usluzi pretvaraju povremene goste u stalne?

U zaista dobrom restoranu nisu najvažniji ni jelovnik ni interijer. Najvažniji je osjećaj koji...

Otvorene kuhinje u restoranu – isplati li se ulagati u transparentnost? 

Koncept otvorene kuhinje već nekoliko godina je jako popularan u restoranima diljem svijeta i...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.