Topla voda, telefonski aparat, minimalno 100m2 za klub…

Topla voda u sanitarnim čvorovima, najmanje jedan telefonski aparat, školjke umjesto čučavaca, ali i minimalno 100 metara kvadratnih u zatvorenom prostoru za noćne klubove. Ovo su samo neki od zahtjeva koje do 16.8.2012., dakle do špice sezone, trebaju zadovoljiti ugostitelji koji su za svoje objekte ishodili rješenja prije 16.8.2007.g.

Naime, takvi ugostiteljski objekti iz skupine restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavnih usluga moraju do sredine 8 mjeseca uskladiti svoje poslovanje sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o razvrstavanju i minimalnim uvjetima.

Kada je Zakon stupio na snagu, ugostiteljima koji su već poslovali je dan rok od pet godina da usklade svoju djelatnost s novim pravilima. Rok uskoro istječe, no ugostitelji ne moraju ishodovati nova rješenja od Ureda državne uprave, već samo otkloniti manjkavosti.

Toaleti moraju imati zahodsku školjku

Prije svega, na ulazu treba biti istaknut natpis s oznakom objekta, nazivom ugostiteljskog objekta, ali i tvrtkom ugostitelja. Ugostiteljski objekt smješten u zgradi mora imati osiguranu telefonsku vezu, pa će tako restoran morati imati najmanje jedan telefonski aparat, fiksni ili mobilni, za potrebe gostiju. Novi trošak nekim će ugostiteljima donijeti činjenica da toaleti moraju imati visoku zahodsku školjku, dok čučavci više ne dolaze u obzir, a u pred prostoriji mora biti umivaonik s hladnom i toplom vodom. Do sada se, pak, toplu vodu nije tražilo.

Hladnjaci moraju imati pokazivače temperature…

Od zahtjeva koji se stavljaju pred ugostitelje su i hladnjaci koji moraju imati pokazivače temperature, pisana upozorenja o zabrani konzumiranja hrane i pušenja u restoranskim kuhinjama, kutija za prvu pomoć, izljevi sa sifonom i zaštitnom rešetkom u kuhinjskom podu, mreže za zaštitu od insekata na kuhinjskim prozorima, vatrootporna tkanina za gašenje požara u kuhinji…

Isto tako, definira se kako se osoblje mora prema gostu odnositi profesionalno, kao i da osoblje u restoranima i barovima treba poznavati najmanje jedan strani jezik.
Kako to testirati ostaje nejasno.

Dodatni troškovi

Najveće promjene će doživjeti noćni klubovi, noćni barovi i disko klubovi. Oni, naime, moraju imati najmanje 100 „kvadrata“. Ukoliko ne zadovoljavaju taj uvjet, više neće moći raditi noću već će se morati preregistrirati kao bar ili kafić, a time ulaze u režim radnog vremena ovih tipova ugostiteljskih objekata. U suprotnom, usred sezone će morati staviti – ključ u bravu.

Dostava i posluživanje hrane

Ugostitelji koji dostavljaju hranu, morat će obratiti pozornost i na to tko može samo dostavljati hranu, a tko je može i posluživati. Zakonom se tako definira da samo catering firme mogu, osim dostave, kod naručitelja usluživati jela. Ostali jela iz svog asortimana mogu samo dostaviti. Pritom se dostava može obavljati vlastitim vozilima, no ona moraju zadovoljavati propise o higijeni hrane.

Autor teksta: Alenka Juričić
Izvor: Novi list