Po zadnjim informacijama vlade rad restorana i kafića počinje 11.05. i to isključivo na terasama. Donosimo vam smjernice kako da u vašem ugostiteljskom objektu sprovedete propisanu epidemiološku zaštitu uz poštivanje najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora, da bi se vaši gosti osjećali ugodno i sigurno!
Pratite upute i preporuke vlade, kriznog stožera i HZJZ
Ovo je doista bitno naglasiti, u tekstu ćemo vam pokazati neke opće dobre prakse, ali one trebaju biti tek nadgradnja na prijedloge HZJZ-a. Tako ćete osigurati da imate najveće standarde higijene u vašem ugostiteljskom objektu. Zbog stalno mijenjajućih propisanih pravila moguće je da nesvjesno kršite neka od njih zbog čega bi mogli dobiti kaznu.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je detaljne upute za ugostiteljske objekte. Prije svega pročitajte njih i budite upoznati s načinom rada koji preporučuju. Nakon toga primijenite i naše savjete jer to je dobra opća praksa za sve ugostitelje. Na taj način osigurat ćete najveće standarde higijene, a i ono najbitnije, da se vaši gosti osjećaju ugodno i sigurno kod vas.
Službene upute za rad ugostiteljskih objekata iz HZJZ-a
Službene upute za rad ugostiteljskih objekata iz HZJZ-a možette pogledati i na ovom linku:
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ugostitelji_24_04.pdf
Kako čistiti restoran za vrijeme pandemije
Vjerojatno vas je ljubav prema hrani privukla u ugostiteljstvo, pa je razumljivo da vam neće smetati ni čišćenje koje dolazi uz vođenje restorana. U ovim trenutcima potrebno je da vodite računa o higijeni budući da je pandemija koronavirusa, vaš restoran treba biti čistiji nego ikada kako bi zaštitili vaše goste i vaše osoblje od zaraze.
Restorani su u ovom trenutku trebaju biti jedno od najčistijih javnih mjesta. Vjerojatno već ulažete velike napore kako bi spriječili širenje bakterija u restoranu, sada samo trebate pojačati higijenske mjere, povećati učestalost pranja ruku i osigurati da vaše osoblje sa simptomima bolesti ne dolazi na posao. Neka vaše osoblje zna da ništa nije važnije od njihovog zdravlja i zdravlja vaših gostiju.
Online anketa provedena 2016. godine otkrila je da 93% odraslih osoba izbjegava ponovni ulazak u određeni restoran gdje su primijetili propuste. Ovo najčešće uključuje probleme s higijenom, poput neugodnih mirisa, prljavih toaleta i stolova.
Sada se najviše trebamo posvetiti upravo ovim stvarima.
Prema informacijama iz WHO-a koronavirus se širi bliskim interpersonalnim kontaktom, te kihanjem i kašljanjem. Tijekom zdravstvene krize ovih razmjera morate pratiti uputstva WHO-a za javne subjekte. Povećajte učestalost čišćenja predmeta koji se najviše koriste, poput ručki na vratima ili ekrana osjetljivih na dodir. Naložite osoblju da učestalije pere ruke. Naglasite im da pravilno pranje ruku traje minimalno 20 sekundi. Ovo je posebice važno za vrijeme najvećih gužvi i ne bi bilo loše da ubacite po još jednog zaposlenika u smjenu koji će biti zadužen za dodatne poslove čišćenja.
U ovom članku ćemo vas naučiti kako da očistite restoran, dio po dio, uz opće savjete kako bi osigurali higijenu i sigurnost za vaše goste.
U ovom odjeljku o higijeni u restoranu ćete naučiti sljedeće:
Kako očistiti svaki dio restorana (prostor za goste, šank, kuhinju)
Koja su vam sredstva potrebna za čišćenje
I koji je najbolji način za čišćenje
Napominjemo da je ovaj sadržaj čisto informativan i ne spada u pravne ili profesionalne smjernice. Vi ste dužni da prilagodite svoje uvjete i prakse zakonskim regulativama. Kontaktirajte epidemiološku ili sanitarnu službu za smjernice koje se odnose na vašu regiju.
Čišćenje restorana: od ulaznih vrata pa sve do kuhinje
Spisak za čišćenje prostora za goste
Vaš terasa će ostavljati gostima prvi utisak prilikom dolaska kod vas i treba da odiše atmosferom koja će gostima omogućiti da se osjećaju ugodno dok večeraju posebice sada u vrijeme epidemije. Ovo je vrijeme gdje je vaš pristup jako bitan. Potrudite se da vaši gosti primijete da ste posvetili dovoljno pažnje higijeni i čistoći.
Ove checkliste možete isprintati i staviti na vidljivo mjesto, tako da radnici mogu pratiti sekciju po sekciju i čistiti, tako ćete biti sigurni da niste nešto zaboravili.
Potrebni pribor za čišćenje:
- Sredstva za čišćenje površina i stakla u raspršivaču
- Dezinfekcijska sredstva
- Čiste krpe
- Metla
- Džoger i kanta tople vode sa sapunom
- Usisivač
- Sredstvo za čišćenje WC-a i četka za WC
- Toaletni papir, papirni ručnici i salvete
Unutar radnog vremena:
Posprejajte dezinfekcijskim sredstvom i obrišite površine koje se često dodiruju rukama kao što su ručke na vratima, rukohvati, stolice, stolovi. Za vrijeme epidemiološke krize odredite radnika koji će se pozabaviti intenzivnijim provođenjem higijenskih mjera.
Također, razmotrite da sa stola sklonite predmete koje je netko prije mogao koristiti, a često se nalaze na stolu u restoranu. Sklonite boce kečapa i donesite ih samo po zahtjevu gostiju, zatim ih obrišite nakon svakog korištenja.
Prostor se redovito mora prozračivati, čistiti i dezinficirati. Obavezna je i dezinfekcija ruku.
Mora postojati fizička distanca od 2 metra u svim smjerovima. Tamo gdje boravi više ljudi preporučaju se maske za lice.
Uglancajte prozore i stakla na vratima tako da izgledaju besprijekorno čisto.
Osigurajte da se svaki stol redovno čisti i dezinficira i da je uredno postavljen.
Povremeno provjeravajte higijenu i čistoću u toaletima.
Na kraju radnog vremena:
Pripremite pribor za jelo i salvete za iduću smjenu.
Pošpricajte i obrišite menije.
Pošpricajte i obrišite sve stolove.
Detaljno očistite i dezinficirajte toalete.
Obrišite sve podove.
Usišite mrvice po podu.
Jednom tjedno:
Usišite teško dostupna mjesta.
Obrišite sve instalacije i teško dostupne površine.
Pošpricajte i prebrišite sve staklene površine i ogledala dezinfekcijskim sredstvom.
Dezinficirajte i očistite toalete.
Podsjetnik za čišćenje šanka
Šank je dosta napučen prostor i lako je dostupan gostima, iako sada neće smjeti dolaziti do njega. Bitno ga je održavati čistim zbog sigurnosti, ali i zbog urednosti.
Potrebna sredstva za čišćenje:
- Raspršivači za čišćenje radnih površina
- Nekoliko čistih krpa za šank
- Dezinfekcijsko sredstvo
- Vrećice za smeće
- Metla
Unutar radnog vremena:
Često brišite šank. Uvijek koristite dezinfekcijsko sredstvo i redovito mijenjajte krpu kojom brišete, znatno češće nego inače.
Stavite sve čaše u perilicu za suđe.
Napunite potrošnu robu, slamke, salvete i kašičice.
Ispraznite kante za smeće.
Na kraju radnog vremena:
Očistite i ispraznite spremnike za otpatke.
Očistite točionike za sokove.
U potpunosti ispraznite i očistite posude za led.
Sklonite i očistite podne podmetače.
Prebrišite podove.
Jednom tjedno:
Pošpricajte i obrišite površine unutar hladnjaka i frižidera.
Obrišite boce s pićem, police iznad šanka i sve dekoracije.
Očistite i ispraznite točionike za pivo.
Očistite iza pokretne opreme.
Podsjetnik za čišćenje kuhinje
Kuhinja se vrlo lako isprlja zbog velikog protoka hrane i prljavih tanjura. Jako je bitno zbog sigurnosti gostiju i osoblja da se ovaj dio restorana održava čistim.
Potrebni pribor za čišćenje:
- Raspršivači za čišćenje stakla i radnih površina
- Čiste krpe
- Žice za ribanje
- Dezinfekcijska sredstva
- Sredstva za čišćenje inoxa
- Komercijalni deterdženti za perilice posuđa
- Odmašćivači
- Sapun za ruke
- Rukavice za pripremu hrane
- Metla
- Vreće za smeće
- Džoger i kanta tople vode s deterdžentom
- Papirni ručnici
- Strojevi za pranje pod tlakom
- Ribaće četke
Unutar radnog vremena:
Osigurajte da su sve površine čiste prije nego što počnete spremati hranu.
Prebrišite i dezinficirajte sve površine prilikom pravljenja različitih jela.
Umotajte i zabilježite datum svega što stavljate u novu posudu.
Odlažite prljavi pribor na jedno mjesto.
Na kraju radnog vremena:
Očistite opremu i alate, prebacite sve daske za rezanje, posude, itd. u prostor za prljavo suđe.
Obrišite i dezinficirajte površine za pripremu hrane, očistite sve površine od inoxa uključujući ledomate i frižidere.
Pomaknite podne prostirke kako bi se mogle očistiti.
Prebrišite sve podove.
Napunite spremnike za papir i sapun.
Prljave krpe i ručnike stavite u odgovarajuće spremnike.
Razmontirajte kutije i složite ih za reciklažu.
Ispraznite kante za smeće.
Jednom tjedno:
Ispraznite police i očistite sve površine u hladnjacima i zamrzivačima.
Bacite sastojke koji nisu svježi.
Očistite aparate za kavu.
Priprema hrane
Unutar radnog vremena:
Oribajte tave i roštilje između svakog korištenja.
Očistite sve velike mrlje i hranu prosutu po podu.
Provjerite temperaturu u rashladnim jedinicama.
Dezinficirajte sve površine na kojima se nalazila potencijalno opasna hrana.
Za vrijeme epidemiološke krize provodite dezinfekciju u zadanim intervalima, primjerice svaki sat ili pola sata.
Na kraju radnog vremena:
Očistite tave i roštilje i ispraznite spremnike za mast.
Profiltrirajte ulje iz friteza.
Ispraznite i dezinficirajte frižidere ili grijače hrane.
Očistite opremu i alat, odnesite korištene lonce i tave među prljavo posuđe.
Odmastite i dezinficirajte sve površine.
Sklonite sve podne prostirače.
Prebrišite sve podove.
Odložite prljave ručnike i krpe u odgovarajuće spremnike.
Ispraznite kante za smeće.
Jednom tjedno:
Zamijenite ulje u fritezi.
Očistite pećnice iznutra i izvana.
Ispraznite spremnike za mast.
Očistite štitnike od ventilatora i grile.
Prostor za prljavo posuđe
Unutar radnog vremena:
Ispraznite perilicu za posuđe od prošle smjene.
Prikupite, operite i vratite opremu za pripremu hrane za vrijeme rada perilica za posuđe i pranja čaša.
Prebrišite podove povremeno kako se ne bi poskliznuli.
Na kraju radnog vremena:
Ubacite kuhinjske alate, kontejnere i opremu u perilicu za posuđe i uključite je preko noći.
Ručno operite svu opremu koja ne može stati u perilicu za posuđe.
Očistite i dezinficirajte lavaboe i prostore za pranje.
Podignite i očistite podmetače, koristite perače pod tlakom.
Pometite i prebrišite podove.
Stavite ručnike i krpe u odgovarajuće spremnike.
Izbacite smeće.
Jednom tjedno:
Provjerite prohodnost odvoda.
Sada kad ste upoznati s postupcima kako da očistite kuhinju, šank i prostor za goste bacite se na posao i neka vaš restoran bude blistav i čist, i naravno, pridržavajte se lokalnih sanitarnih propisa.