Bitno je da ne skrenete sa puta

To je često teže nego što izgleda, jer je sasvim prirodno da vam se sviđa i više različitih stilova. Bitno je da ne skrenete sa puta. Donesite osnovne stavove i pridržavajte ih se pri daljem planiranju.

Ponekad je moguće raditi kombinacije, ali nije preporučljivo, jer ako niste stručnjak, lako je pogriješiti. Nakon odabira stila pozabavite se osnovnim razmještajem u prostoru.

Toalet je prvi, onda šank te kuhinja

Prvo odlučite položaj i veličinu toaleta, šanka, te kuhinje (ako je predviđena). Zatim se posvetite razmještaju stolova. Toaleti trebaju biti prilagođeni broju gostiju koji očekujete i minimalnim uvjetima. Za početak možete računati da vam za, do osamdeset gostiju, treba jedan muški toalet sa pisoarom i pred-prostor, te jedan ženski toalet sa pred-prostorom.

Kabina treba biti barem 120x85cm veličine, s tim da se vrata otvaraju prema pred-prostoru i nalaze se s kraće strane kabine. Može biti 110x85cm ako su vrata s duže, bočne strane kabine i otvaraju se prema van.

Veličina kuhinje ovisi o ponudi objekta, a vrlo je bito da na šanku ne štedite prostor. Neka bude proporcionalan s ostatkom objekta.

Slijedeći korak je namještaj

Kada riješite krupnije elemente, možete prijeći na sam raspored namještaja. Potrudite se da u prostoru imate više vrsta sjedenja (visoko, nisko, klupa…). Već ćete ga tako učiniti zanimljivim.

Razmak između stolova

Pazite na razmake između stolova. Ako želite maksimalno iskoristiti prostor, možete stolove rasporediti s minimalnim udaljenostima.
Slažete li stolove paralelno, razmak može biti 100cm. U tom slučaju se leđa stolica dodiruju te nije moguć prolaz između ta dva stola. Zato stolove slažite u redove između kojih ćete ostaviti 100cm prostora radi prolaza.
Ako želite da se između dva paralelno postavljena stola može proći ostavite između njih razmak 135cm. Kada je slaganje stolova dijagonalno, dimenzije su malo drugačije. Tada udaljenost između krajnjih točaka stola ovisi o dimenzijama samog stola.

Udaljenosti po dimenzijama stolova

Za restoranski stol dimenzija 85×85 udaljenost između krajnjih točaka treba biti 50cm, a za najmanje stolove ( za caffe bar) 60x60cm ta je udaljenost 65cm. Naravno stolove opet trebamo položiti u redove između kojih ćemo ostaviti 100cm udaljenosti za stolove 85×85 i 130cm za stolove 60×60.
Ove dimenzije vrijede kada je riječ o stolicama standardnih dimenzija (45 do 50cm).
Ako je riječ o krupnijoj stolici, dodajte na ove dimenzije razliku u veličini. Pripazite na to da krupnije stolice estetski nije poželjno gusto smjestiti na malu površinu.

Ponudite intimu

Želite li da svaki stol ima minimalnu intimu, dovoljno je da ih postavite na udaljenosti veće od navedenih. Tu već možete biti slobodniji. Trebate samo biti pažljivi i ne pretjerati s udaljavanjem, jer možete dovesti u situaciju da stvorite prostor koji djeluje hladno i prazno.
Uvijek pri rasporedu stolova imajte na umu da se svakom pojedinačno treba lako pristupiti. Nekada se isplati izgubiti stol kako biste omogućili vašim gostima nesmetano kretanje.

Gostujući autor: Mirna Marić – dizajnerica enterijera

Objavljeno u BeHa caffe-u broj 12