Najčešća žestoka pića koja se koriste kao baza za pripremu koktela su vodtka, gin, rum, whiskey i tequila. Odlično se slažu s raznim likerima, aperitivima, voćem i ostalim sastojcima potrebnim za izradu koktela.

U nastavku pročitajte listu od top 10 koktela koje preporučujemo za ljeto 2022.

Martini

Top 10 ljetnih koktela - Martini

Martini je jedan od najstarijih klasičnih koktela. Priprema se od gin-a i vermuta. Tijekom godina, Martini je postao jedan od najpoznatijih alkoholnih pića. HL Mencken za Martini je rekao da je to “jedini američki izum koji je savršen kao sonet” a EB White nazvao ga “eliksir tišine”. Ovo omiljeno piće James Bond-a. Servira se sa maslinom ili limunovom koricom ovisno o želji gosta.

Priprema:

Ulijte džin i suhi vermut u čašu za miješanje koktela (šejker) s kockicama leda, dobro promućkajte te sipajte u ohlađenu koktel čašu. Koktel ukrasite sa zelenim maslinama ili limunovom koricom.

Omjer gina i vermuta je u stalnom porastu od kada je koktel nastao. Omjer 1:1 je nekada davno bio uobičajen, no na prijelazu iz 20. stoljeća on se mijenja pa tijekom 1930-ih i 1940-ih je čest omjer 3:1 ili 4:1. Tijekom druge polovice 20. stoljeća, omjer gin-a i vermuta varira u korist gin-a pa taj omjer izgleda kako slijedi: 6:1, 8:1, 10:1, pa čak 50:1 ili 100:1!

Savjet: Zanimljiva varijacija nastaje dodavanjem narančinog soka u ovaj klasik. Upravo je vaš koktel majstor napravio posve novo piće – koktel Bronx!

Manhattan

Top 10 ljetnih koktela - manhattan

Još jedan obavezan klasik na listi koktela. Povjesničar i specijalista za koktele David Wondrich, kaže da je nastao 1874. godine u starom klubu “Manhattan”. Ovo je jedan od omiljenih koktela na koktel listi većine ugostitelja zbog jednostavnosti, jačine i urbanog imidža koji nosi. Svojom ružičastom bojom i atraktivnim izgledom veoma je privlačan i damama.

Priprema:

U visoku čašu ulijte vermut, viski,bitter lemon i led. Lagano miješajte. Dobro ohladite koktel čašu u frižideru ili na ledu pa u nju ubacite višnju. Sipajte koktel te rub čaše premažite narančinom korom. Koru bacite.

Mint Julep

Top 10 ljetnih koktela - mini julep

Mint Julep je također veoma popularan klasik među koktelima. Postoji već duže od stoljeća i dolazi nam s juga USA-a, a vežemo ga posebno za Derbi u Kentacky-ju. Njegov osnovni sastojak je viski burbon i svježa metvica.

Za pripremu Mint Julepa potrebani su Burbon, svježi listovi metvice, šećer i voda.

Priprema se gotovo jednako kao i Mojito. U visoku čašu s mrvljenim ledom sipa se šećer i burbon, dodaju se svježi listovi metvice te sipa malo vode. Metvica se štapićem malo gnječi kao i kod pripreme mojita.

Mint Julep se tradicionalno servira u visokim srebrnim čašama a ukrašava se s svježim listovima mente.

Bloody Mary

Top 10 ljetnih koktela - bloody mary

Ovo definitivno nije klasičan koktel kao i prethodni, ali je veoma tražen i popularan. Alkoholna komponenta je vodka. To je jedan od najsloženijih koktela na svijetu. Vodka se miješa sa sokom od rajčice, a dodaju se još i različiti začini i arome: Worcestershire sos i Tabasco sos, zatim celer, više vrsta papra, goveđa juha, sok limuna i sol. Idealan je lijek protiv mamurluka.

Priprema:

Veliku čašu napuni ledom i dodaj tekuće komponente. Dobro izmiješaj potom dodaj začine i ukrasi grančicom celera i mrkvom.

Mai Tai

Top 10 ljetnih koktela - Mai Tai

“Maita” na Tahitiju znači “dobro. Da, Mai Tai je veoma dobrog ukusa, tražen i popularan koktel za sve ljubitelje ruma s obzirom da za pripremanje koristimo dvije vrste. Datira još od 1944 godine.

Priprema: 

Sipajte u šejker mrvljeni led, svijetli rum, zlatni rum, orange curaçao, amaretto, grenadinu i sok limete te dobro izmućkajte. Piće sipajte u visoku čašu te ukrasite kriškom ananasa ili trešnjom.

Long Island Iced Tea

Top 10 ljetnih koktela - Top Island iced tea

Long Island Iced Tea zapravo uopće ne sadrži čaj (Camellia sinensis ili zeleni čaj) kako to stoji u njegovom imenu. To je koktel sačinjen od jednakog udjela četiri vrste alkoholnih pića: vodke, gin-a, tekile i ruma. Uz spomenuto potreban je još Triple Sec, Coca Cola, limunov sok i led. Coca Cola i limunov sok ovom koktelu daju osvježavajući okus ledenog čaja.

Za ovaj koktel nije potreban šejker. U nešto dužu čašu prvo stavite led, a onda sipajte alkoholna pića bez nekog posebnog reda, potom dodajte Triple Sec i limunov sok. Do vrha dopunite čašu Coca-Cola -om. Čašu ukrasite kriškom limuna i slamkom.

Tequila Sunrise

Top 10 ljetnih koktela - tequila sunrise

Tequila Sunrise je jedan od najpopularnijih ljetnih koktela posljednjih desetaka godina.

Može se spremati na dva različita načina. Svoje ime je dobio po svojoj boji koja nalikuje na boje ljetnog zalaska sunca koje nastaju od gustih sastojaka koktela: Grenadin sirupa i Creme de Cassis ( tamnog biljnog likera).

Izvorni koktel se priprema od tekile, Creme de Cassis i Grenadin sirupa, a danas je više popularna verzija koja se pravi od tekile, soka naranče i Grenadin sirupa. Koktel datira iz 1930 godine, njegov autor je Gene Sulit, a prvotno se služio u Arizona Biltmore Hotelu.

Popularnije verzije izumio je Bobby Lazoff i Billy Rice na u Kaliforniji u ranim sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Priprema je jednostavna i ne zahtijeva miješanje. U veću dugu čašu prvo se sipa kvalitetan prirodni sok od naranče, a potom tekila i Grenadine sirup. Kada sirup padne na dno ukrasi se slamkom i kriškom naranče.

Cosmopolitan

Cosmopolitan datira još iz 1927 godine i omiljeno piće je legendarne pjevačice Madonne. Njegova popularnost naročito raste pojavom serije Sex i Grad gdje je omiljeno piće Carrie Bradshaw i njezinih prijateljica. Imidž modernog, urbanog i ženskog koktela ima i danas.

Njegov ružičasti izgled i serviranje u martini čaši Cosmu daje sve ono što jedna dama treba, snagu, ženstvenost i prije svega klasičnost.

Za pripremu koktela potrebna je vodka, triple Sec, sok od brusnice i svježe iscijeđen sok od limete. Svi sastojci se dobro izmiješaju u šejkeru s ledom. Piće treba imati lijepu ružičastu boju. Sipati u čašu za martini i dekorirati koricom limete.

Bahama Mama

Top 10 ljetnih koktela - Bahama Mama

Bahama Mama je još jedan od koktela slatkog voćnog ukusa za ljubitelje ruma. Pogodan je za pripremanje većih količina koktela za koktel partije. Priprema se od tri vrste ruma: svijetlog, tamnog i kokos ruma, soka narandže i ananasa te sirupa od višanja.

Prvi korak je sipanje jednakih količina ruma bez nekog pravila u dužu čašu ispunjenu ledom, zatim se dodaje sok od narandže i ananasa, te na kraju malo sirupa od višanja. Ukrasi se kriškom narandže, trešnjom i slamkom. Miješanje nije potrebno.

Zombi

Top 10 ljetnih koktela - Zombi

Zombi je idealan izbor za ljubitelje ruma. Njegov voćni okus veoma dobro prikriva izuzetno visok sadržaj alkoholnih pića. Mnogi ugostitelji zbog visokog postotka alkohola ograničavaju konzumaciju Zombija svojim gostima na dva koktela.

Prema originalnom receptu, Zombi koktel sadrži tri različite vrste ruma: bijeli, zlatni i tamni rum, sok od limete, Falernum (slatki sirup od badema i đumbira), Angostura liker (biljni liker), Pernod, Grenadin i “Donov Mix” – kombinacija sirupa od cimeta i soka od grejpa.

Priprema:

Izmiješajte sastojke u šejkeru s dosta izmrvljenog leda, na kraju uspite bijeli rum. S obzirom na veliki postotak alkohola ovaj napitak se može zapaliti i služiti ugrijan.

Ukrasiti s ploškicom limete i narandže.