Toalet je jedan dio ugostiteljskog objekta koji lako može pokvariti ili popraviti ukupni dojam koji je vaš objekt ostavio na posjetitelja. Osim što svaki pristojan restoran ili caffe bar prije svega treba imati čist toalet, bitno je i njegovo uređenje. Nije dobro da se zanemari, upravo suprotno. Posvetite li malo više pažnje uređenju toaleta, vaši gosti će biti ugodno iznenađeni.

Označite toalet pravilno

Prije svega obratite pažnju na poziciju i podjelu toaleta, te na dimenzije. Obično se u manjim objektima kao što su caffe barovi toalet ostavlja u stražnjem dijelu objekta, međutim sve ovisi o obliku i veličini prostora kojim raspolažete. Svakako pripazite da je toalet pravilno označen kako bi ga posjetitelji mogli lako uočiti. Ne bi trebao biti prenaglašen.

Dimenzije kabina i predprostor

Sljedeća stavka je podjela toaleta na muški i ženski. Ugostiteljski objekt koji prima do osamdeset gostiju trebao bi imati jedan muški toalet s pisoarom i predprostorom i jedan ženski toalet s predprostorom. U nedostatku prostora moguće je isplanirati jedan predprostor sa dvije odvojene kabine-muškom i ženskom. U svakom slučaju same kabine trebaju biti dimenzija 120x85cm ako se vrata otvaraju prema predprostoru ili 150x85cm ako se otvaraju prema unutrašnjosti kabine.

Ako želite da se vaš gost osjeća ugodnije, možete ih ostaviti malo većima, ali nema potrebe da pretjerujete. Nemojte ići ispod preporučenih dimenzija! Minimalne dimenzije predprostora su one koje omogućuju da se barem dvije osobe nesmetano mimoiđu. Nezgodno je govoriti o konkretnim dimenzijama jer predprostor može biti raznih oblika i kabine mogu biti različito smještene, ali teško da predprostor može biti prevelik.

Sljedeći korak su pločice

Nakon što ste riješili osnovnu podjelu,trebate se pozabaviti detaljima. Sljedeća stavka su pločice. Zbog velikog izbora na tržištu, često nam se teško odlučiti za jedan model. Ono što će vam olakšati odabir jeste da se najprije odlučite za stil i boju. Naravno da biste trebali pripaziti da i one budu u skladu s cijelim ugostiteljskim objektom. Ako imate dovoljno prostora, poigrajte se bordurama i dekorativnim pločicama. Nema razloga da toalet bude dosadan i jednoličan.

Sanitarije

Sanitarije također zaslužuju malo pažnje. Wc školjka se bira prema odvodu, koji može biti u podu ili u zidu. Ako imate odvod koji ide u pod, potrebna vam je školjka s vertikalnim odvodom,a za odvod koji ide u zid imate dvije opcije.
Možete uzeti podnu wc školjku s horizontalnim odvodom ili zidnu ili ‘viseću’ wc školjku. Danas su najtraženije ‘viseće’ wc školjke jer olakšavaju čišćenje prostora,ali su i najelegantnije.

Za umivaonike smatram da je najvažnije da nisu premali. Manje modele stavite samo ako vam prostor ne dopušta one standardnih dimenzija ili veće. Što se tiče njihovog izgleda, imate mnogo opcija. Od okruglih do pravokutnih, od klasičnih keramičkih do modernih staklenih, sa stalkom, nadgradne, ugradbene…
Model za koji ćete se odlučiti stvar je vašeg ukusa i naravno stila kojim uređujete. Željeni stil možete dodatno naglasiti pažljivim odabirom slavine.

Još jedan detalj bitan za uređivanje toaleta je ogledalo. Poželjno je da ogledalo iznad umivaonika ne bude malo, najbolje je proporcionalno s dimenzijom umivaonika. A vaše gošće će cijeniti ako u njihovom dijelu toaleta postavite i jedno veliko ogledalo u kojem se mogu ogledati punom visinom.

Rasvjeta u toaletima

Rasvjeta u toaletima ne mora biti osobito jaka. Jedino je bitno da je dio oko umivaonika dovoljno osvijetljen. Možete se i u ovoj prostoriji igrati sa svjetlosnim efektima kao što su skrivena svjetla, svjetla u boji pa i na način da jedan dio toaleta naglasite svjetlom dok drugi ostavite u sjeni.

Zanimljivi detalji

Toalet možete učiniti ugodnijim i zanimljivijim ako u njega ubacite neke predmete za koje ne bismo nužno očekivali da ih tu vidimo. Tako to može biti neka fotelja u predprostoru ako imate dovoljno mjesta ili jednostavno neki dekorativni detalji kao što su slike ili police.

Autor teksta: Mirna Marić – dizajnerica interijera
Tekst objavljen: BeHa caffe – horeca magazin