...

Pripremni radovi u ugostiteljstvu: Dekoracija stolova i uslužnih prostora

Snježana Gagić
Snježana Gagić

Podijelite na društvenim mrežama:

Pripremni radovi u ugostiteljstvu

Postupak dekoracije uslužnih prostora i dekoracija stolova kreativan je zadatak koji ide dalje od ukrašavanja sale i zahtijeva kreativnost po pitanju materijala, cvijeća, svijećnjaka, oblika ubrusa itd.

Cvijeće je uvijek neizostavan element. Ono daje prostoru boju, živost i miris. Vrlo je važno napraviti izbor u skladu s atmosferom koja se želi postići. Sezonsko cvijeće je najbolji izbor jer je jeftinije u odnosu na uvozno, vansezonsko. Cvijeće, osim na stolove, ide i na mnoga druga mjesta: na mjesto gdje je postavljena hrana, na samom ulazu u objekt, u toaletima, garderobama, na osvjetljenje, bife i sl.

Cvjetni aranžmani mogu biti napravljeni u košaricama, kuglama, vazama, tanjuru ili ovješeni o grede, vratnice ili vrata.

pripremni radovi u ugostiteljstvu aranzmani

Na dulje stolove postavljaju izduženi cvjetni aranžmani usmjereni na dužinu stola. Na okrugle se stavlja cvjetni aranžman prikladne veličine na sredinu stola. Visina cvjetnih aranžmana ne bi trebala prelaziti 25 cm kako bi se gosti koji sjede jedan naspram drugog mogli vidjeti. Izuzetak su moderni stilovi dekoriranja gdje su drška cvijeća i tijelo vaze tanki i dovoljno dugački da omoguće nesmetanu komunikaciju gostiju, a buket visok i raskošan.

Kod dekoracije bife-stolova postavlja se visok cvjetni aranžman čija visina može prelaziti i pola metra.

Pripremni radovi u ugostiteljstvu dekoracija

Na svečanostima postoji stol gdje sjede gosti u čiju je čast svečanost održana, pa se takvi stolovi posebno dekoriraju. Primjer je mladenački stol kod organizacije vjenčanja. Da bi se vijek trajanja cvjetnih aranžmana produžio, neophodno je svakodnevno mijenjati vodu, držati ga na hladnom mjestu ukoliko ne postoji potreba da bude na stolu, staviti u vodu sredstva koja hrane cvijet i držati ga dalje od direktne izloženosti suncu.

Suho ili umjetno cvijeće nije prikladno za cvjetne aranžmane u ugostiteljstvu. 

Svijeće su dekorativni element koji daje eleganciju prostoru, stvara intimniju atmosferu među gostima, a relativno su jeftine. Važno je biti oprezan sa svijećama i ne postavljati ih na rizična mjesta na kojima bi moglo doći do širenja plamena.

Novi trend u svijetu je dekoracija perjem. Ovaj vid dekoriranja prostora vrlo je atraktivan, ali i isplativ zato što se dekorativni elementi mogu koristiti više puta. Svi predmeti koji se postavljaju na stol trebaju biti izrađeni od istog materijala.

Ukoliko je vaza porculanska, onda bi od istog materijala trebala biti i pepeljara, držač za salvete, svijećnjak, stalak za držač začina i dr.

pripremni radovi u ugostiteljstvu materijali

Boje i materijal izrade stolnjaka i salveta trebaju biti međusobno usklađeni, ali i u skladu s drugim elementima u sali. Najpogodnije su pastelne, neupadljive boje.

One su najlakše i za održavanje.

U posljednje vrijeme, kod svečanih prijema upotrebljava se prsten za ubruse koji ima dekorativnu funkciju, ali i praktičnu jer se ubrus ne provlači puno kroz ruke.

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

U ugostiteljskom sektoru, restorani se često suočavaju s nizom izazova koji testiraju njihovu sposobnost...

Društveni mediji i tražilice su postali neizostavan izvor informacija za sve one koji žele...

Nekada su papirnati jelovnici i šarene plastične karte s privlačnim ilustracijama bili neprikosnoveni vodiči...

Analiza konkurencije predstavlja ključnu komponentu uspješnog poslovanja u ugostiteljskoj industriji. Ona nije samo sredstvo...

Vegetarijanci i vegani sve više predstavljaju značajan i atraktivan tržišni segment za upravitelje restorana....

Ugostiteljska industrija je uzbudljiva, ali izrazito konkurentna grana poslovanja. Danas gosti definitivno nemaju manjak...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.