Hrvatska se u posljednjim godinama pozicionira visoko na gastronomskoj sceni što potvrđuje i sve veći broj hrvatskih restorana koji osvajaju prestižne Michelinove zvjezdice. U 2024 godini u Hrvatskoj je 10 restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom, jedan restoran s dvije Micehilin zvijezdice kao i tri restorana s Michelinovom zelenom zvjezdicom.
Restoran “Agli Amici Rovinj” dobio je dvije Michelinove zvjezdice po prvi put u zemlji. S prvim restoranom s dvije zvjezdice ikada u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, hrvatska kulinarska scena više nego ikad pokazuje svoju gurmansku raskoš.
Ova prestižna priznanja dodjeljuju se restoranima koji zadovoljavaju najviše postavljene standarde kvalitete i inovativnosti u kuhinji.
U nastavku saznaj koji su hrvatski restorani ponosni nositelji Michelinovih zvjezdica, uključujući i one koji su dobili Michelinovu zelenu zvjezdicu za održivost.
PREUZMI CHECK LISTU ZA OTVARANJE RESTORANA
Što je zelena, a što žuta Michelin zvjezdica?
Michelinova zelena zvjezdica (Michelin Green Star) je zvjezdica koja se dodjeljuje restoranima koji su posebno posvećeni održivosti odnosno koji vode brigu o okolišu na različite načine, kao što su korištenje lokalnih i sezonskih sastojaka, smanjenje otpada, ekološka odgovornost i promoviranje bioraznolikosti.
Žuta tradicionalna Michelin zvjezdica dodjeljuje se zbog kulinarske izvrsnosti i kvalitete hrane, sastojaka, vještina u pripremi hrane, harmonije okusa, kreativnosti i konzistentnosti kvalitete.
Restorani mogu dobiti jednu, dvije ili tri zvjezdice, ovisno o razini izvrsnosti.
Jedna zvjezdica označava vrlo dobar restoran u svojoj kategoriji.
Dvije zvjezdice označavaju izvrsnu kuhinju vrijednu zaobilaska.
Tri zvjezdice označavaju izuzetnu kuhinju vrijednu posebnog putovanja.
Monte – Rovinj
Zvjezdano gastronomsko putovanje Hrvatske započelo je 2017. s restoranom Monte smještenim u povijesnoj jezgri Rovinja. Ovaj danas priznati restoran započeo je svoj rad kao tradicionalna istarska gostionica otvorena 1985. godine od strane roditelja kuhara Danijela Đekića.
Vremenom Danijel i njegova supruga sommelierka Tjitske stvaraju jednu posebnu gurmansku priču prenoseći svoju ljubav prema ugostiteljstvu i gastronomiji svojoj djeci koji također rade u restoranu.
Zajedno sa svojim ocem, stariji sin Ilja stvara inovativnu kuhinju sa arhaičnim okusima koji vraćaju najljepša sjećanja iz djetinjstva.
Simon, mlađi sin, krenuo je stopama svoje majke i preuzeo dužnost sommeliera. Osim toga i vodeći je Maitre d’ – voditelj restorana.
Pelegrini – Šibenik
U 2018. Pelegrini je postao drugi restoran Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj, a vremenom je izgradio status restoranske institucije i puno šire. Pelegrinijev fokus je na morskoj ponudi, kao što su dagnje, kamenice, morski puževi, ježinci i razne vrste riba. Pelegrini je također središte gastronomskih istraživanja koje se ističe načinom rada s malim hrvatskim proizvođačima, a poznato je i po projektu Chefs’ Stage, međunarodnom kongresu gastronomije i ugostiteljstva.
Za chefa Pelegrinija Rudolfa Štefana ugostiteljstvo je stil života i način postojanja. Koncept održivosti sastavni je dio filozofije, a ponuda hrvatskih vina jedna od jačih strana restorana.
Restoran 360 – Dubrovnik
2018 restoran 360 dobiva svoju Michelinovu zvjezdicu kao priznanje za svoju vrhunsku kuhinju koja svojim gostima pruža impresivno iskustvo od 360°.
Tokom lijepog vremena obroci se poslužuju na prostranoj terasi sa zadivljujućim pogledom na prekrasne dubrovačke krovove i luku. Ovdje kuhar Marijo Curić, koji se isprofilirao u drugim europskim restoranima, oduševljava goste svojim znalački pripremljenim i lijepo prezentiranim jelima.
Vinska karta je nedvojbeno jedna od najboljih u zemlji.
Noel – Zagreb
U 2019. godini prvu Michelinovu zvjezdicu u glavnom gradu dobiva restoran Noel i tako se pridružuje restoranima koji su dobili ovo važno svjetsko priznanje.
Chef Mario Mandarić predvodi danas Noel, koji je postao kultno mjesto na gastronomskoj sceni, cijenjeno po nezaboravnom iskustvu za sva osjetila. Iako neosporno još uvijek mlad, Mario je jako poznato lice u svijetu gastronomije, a uz zvjezdanu reputaciju i neosporiv talent, u Noel je donio svježinu i nove tehnike pripremanja hrane.
Vinska karta posebno je bogata, a tu je i prilika za kušanje piva iz domaće radinosti.
LD – Korčula
U 2020. godini je odano priznanje i dodijeljena nova Michelinova zvjezdica hrvatskim restoranima i to restoranu LD na otoku Korčula. Restoran vodi talentirani chef Marko Gajski čija jela sadrže ponajviše sastojke dostupne na otoku, od svježe ulovljene ribe do samoniklog bilja i drugih sezonskih delicija.
U restoranu je također izložena ogromna ponuda autohtonih maslinovih ulja s otoka Korčule i poluotoka Pelješca. Smješten samo nekoliko metara od mora, restoran ima zadivljujući pogled, a okolo je mirna oaza borove šume. U ponudi imaju i finu ponudu octa, kao i ukiseljeno samoniklo bilje, a vinska karta uključuje neka od najboljih vina u Hrvatskoj, s posebnim fokusom na južnu Dalmaciju, otok Korčulu i poluotok Pelješac.
Boškinac – Novalja
Boutique hotel, restoran i vinarija Boškinac je uistinu jedno od najljepših mjesta za boravak i objed na otoku Pagu, a svoje priznanje u obliku Michelinove zvjezdice dobili su 2020. godine.
Elegancija i sofisticirani luksuz su zaštitni znak restorana, a kreativna kuhinja se fokusira na vrhunske lokalne namirnice, poput poznate janjetine, škampa i mirisnog samoniklog bilja.
Vino igra važnu ulogu u ovom restoranu gdje svake godine proizvede oko 50.000 boca, a u ponudi imaju i još 250 vina iz Hrvatske.
Agli Amici – Rovinj
Još jedan restoran koji je dobio ovo važno svjetsko priznanje 2021. godine je Agli Amici u Rovinju kojeg vodi chef Emanuele Scarello. Restoran “Agli Amici Rovinj” dobio je drugu Michelinovu zvjezdicu po prvi put u zemlji 2024 godine.
S ogromnim kulinarskim znanjem i iskustvom, chef Emanuele Scarello oduševljava goste svojom jedinstvenom, ali jako kvalitetnom kuhinjom.
Restoran je smješten u prekrasnoj zgradi uz more u rovinjskoj marini – s velikom terasom i zadivljujućim pogledom. U sumrak osvijetljena crkva sv. Eufemije daje još više šarma ambijentu.
Sommelier Cristian savjetuje goste o izboru vina iz izvrsne ponude vrhunskih hrvatskih vina (svih dostupnih i na čaše).
Dubravkin put, Zagreb
Nova zvijezda koja obasjava Zagreb u 2024. nalazi se u Dubravkinom putu. Tibor Valinčić, talentirani kuhar, pridonio je ubrzanom razvoju cijelog restorana; svojom interpretacijom kuhinje spajajući tehniku, tradicionalne geste i jedinstvene okuse u službi harmonije.
Dubravkin put koncipiran je kao restoran i wine bar. Interijer je ugodan, topao i moderan, a boravak na terasi pruža predivan pogled na park i šumu. Filozofija restorana je predstaviti gostima inovativan dining koncept. Na Dubravkinom Putu, od imena šume, možemo pronaći svježu i aromatičnu mediteransku kuhinju s tendencijom prema sirovoj ribi, kao što je carpaccio od brancina i cikle, lagan i aromatičan. Među mesnim jelima – vrhunske kvalitete – tu je kobe govedina ili janjeći kotlet s otoka Paga poslužen s graškom, ljutikom i majčinom dušicom, pravi užitak. Za one koji vole slatko, preporučamo desert Louis XV, s čokoladom, foie grasom i sladoledom od vanilije.
Nebo – Rijeka
Michelinovom zvjezdicom 2021. godine nagrađen je još jedan restoran u Hrvatskoj i to Nebo by Deni Srdoč.
Jela pričaju priču o hrvatskoj kulinarskoj povijesti, sadržavajući tradicionalne sastojke i regionalne specijalitete uz egzotične sastojke, kako bi jelovnik bio i moderan i kreativan pun boja i okusa.
Visoko profesionalna usluga i vinska karta na kojoj se nalaze i etikete izvan Hrvatske upotpunjuju sliku i opravdavaju ovo visoko priznanje.
Alfred Keller – Lošinj
2021. je bila važna godina za hrvatsku gastronomsku i ugostiteljsku scenu. Još jedan restoran koji je te godine dobio Michelinovu zvjezdicu je i restoran Alfred Keller koji se nalazi u sklopu luksuznog resorta s pogledom na prelijepi lošinjski zaljev.
Alfred Keller prikazuje jedinstvene sastojke u svojim jelima koja priprema kreativni svjetski iskusni kuhar Michael Gollenz koristeći tehnike visoke kuhinje.
“Moj se jelovnik temelji na najsvježijim, vrhunskim namirnicama koje Hrvatska nudi, od jadranske ribe do lijepo mirisnih limuna. Prilagodio sam svoj stil kuhinje lokalnim ukusima, budući da sam shvatio da teži okusi ne bi bili osobito prikladni za ovu lokaciju…
U restoranu poslužujem lokalne proizvode pripremljene francuskim kulinarskim tehnikama i pod utjecajem okusa iz cijelog svijeta”, objašnjava Gollenz.
Vinsku kartu vodi sommelier Filip Veselovac i obuhvaća 660 prestižnih etiketa.
Korak – Jastrebarsko
Godine 2023. Korak je nagrađen i Michelinovom zvjezdicom i Michelinovom zelenom zvjezdicom. Na čelu restorana s prekrasnim pogledom na vinograde nalazi se chef Bernard Korak. Njegova se vizija temelji na nepisanom pravilu da “ako nije sezona, ne poslužujemo”.
Tijekom godina, ovaj je kuhar stvorio mrežu pouzdanih uzgajivača, vraćajući život lokalnoj zajednici.
Samouki kuhar Bernard Korak dvije je godine radio u Zagrebu prije nego što je stekao iskustvo uz slovensku cheficu Anu Roš u restoranu Hiša Franko s tri Michelinove zvjezdice. Ovdje je naučio važnost održivosti i borbe protiv otpada i odlučio je da će se i on posvetiti održivoj kuhinji.
“Naš se jelovnik neprestano mijenja – ponekad čak i svakodnevno, upravo zato što smo mikro-lokalni i sezonski usmjereni…Jelo ostaje na našem jelovniku samo nekoliko dana. „Održivost je bez sumnje glavni fokus našeg restorana – naša kreativnost se hrani sastojcima koji su proizvedeni s ljubavlju i poštovanjem prema zemlji. Ovo nije toliko točka dolaska koliko polaska”, naglašava chef Bernard Korak.
U restoranu se poslužuju i vina obitelji Korak.
Zinfandel’s – Zagreb
dodijeljena je i prva Michelinova zelena zvjezdica u Hrvatskoj, pokazujući sve veću važnost održivosti u hrvatskoj gastronomiji. Zinfandel’s se nalazi u hotelu Esplanade u Zagrebu. Ovdje gosti mogu uživati u vrhunskom gurmanskom gastronomskom iskustvu zahvaljujući talentiranoj chefici Ani Grgić Tomić.
Zinfandel’s je prvi restoran u Hrvatskoj koji je dobio certifikat “Zero Waste”, a chefica Ana Grgić već je godinama vodeća ambasadorica WWF-ove Fish Forward kampanje.
Konoba Mate – Korčula
Godine 2022. drugu Michelin zelenu zvjezdicu u Hrvatskoj dobila je Konoba Mate. Konobu je 2000. godine otvorio bračni par Mirjana i Mate. S vremenom je obitelj rasla, a njihov posao se razvijao, jer su s obrade zemlje prešli na uzgoj stoke, a zatim na proizvodnju i začinjavanje autohtonih pršuta.
Provjereni tim restorana čini Mateova i Mirjanina kći Biljana, koja je i kuharica i slastičarka, poznata zbog svoje sposobnosti da osmisli ukusne slastice i jela koja često začini aromatičnim samoniklim biljem. Ostali neizostavni članovi obiteljske konobe su sin Matij, kuhar i majstor roštilja te supruga Ana Farac, inženjerka poljoprivrede i voditeljica Konobe Mate.
Otpad je u Konobi Mate gotovo pa zabranjen, a kuhar maksimalno iskorištava svaki dio korištenih sastojaka, uključujući i one koji se često zanemaruju.