Ideje za restorane i kafiće: Inspirirajte se restoranima iz čitavog svijeta!

Željko Bojović
Željko Bojović

Podijelite na društvenim mrežama:

Ideje za restorane i kafiće različite vrste restorana

Što vam je potrebno da budete uspješan ugostitelj? Energija, izdržljivost i beskrajna kreativnost. Kako da se vaš restoran ističe od konkurencije? Kako zainteresirati goste da dođu u vaš restoran? Potrebne su vam ideje koje će privući goste i potaknuti ih da vam se vrate.

Kako bi vam pomogli donosimo vam 40 ideja za pripremanje nezaboravnog iskustva gostima, uključujući i primjere restorana iz cijelog svijeta koji su našli način da zadrže goste.

40 jedinstvenih ideja za restoran u 2019. godini

1. Povežite se s lokalnim poljoprivrednicima

Gosti sve češće žele znati porijeklo svoje hrane. Moderni restorani imaju takozvani model od pašnjaka do stola koji kombinira sastojke s lokalnih farmi i obiteljskih gospodarstava.

2. Izbacite meni u potpunosti

Neki restorani su u potpunosti izbacili menije i donijeli gostima novo iskustvo. Restorani kao Jezebel u Lockhartu ili The Fat Duck u Velikoj Britaniji donose piće i hranu gostima baziranu na odgovorima o tome što im se sviđa.

3. Dajte kuharu potpunu slobodu

Neka kuhar postane glavna atrakcija vašeg restorana. Smallman Galley u Pittsburghu dopušta kuharima da eksperimentiraju i kreiraju meni. Gosti će imati prilike iskusiti nešto novo svaki put kad se vrate u restoran.

4. Pokušajte s montažnim restoranom

Ideje za restorane i kafiće - kamioni na cesti

Niste spremni uložiti u poslovni prostor, ali želite isprobati svoj meni na novoj lokaciji? Otvorite montažni restoran. Eventide Oyster Co., restoran sa školjkama u Portlandu u kojemu rade kuhari nagrađeni James Beard nagradama počeo je kao montažni restoran u Bostonu prije nego je otvorio poslovnicu u Fenwayu.

5. Uvedite redovne izmjene kuhara

Svaki mjesec pozovite novog kuhara da preuzme kormilo i pokaže svoje talente. City Grit u New Yorku predstavio je preko 200 kuhara ugostiteljskoj zajednici u New Yorku kroz programe izmjene kuhara. Kod njih je radilo 18 kuhara s James Beard nagradom i 29 njih koji su ušli u uži izbor. The Chefs Club, također u New Yorku poslužuje jela s potpisom najboljih svjetskih kuhara.

6. Udružite se s drugim restoranima

Držite prijatelje blizu, ali neprijatelje još bliže ili pak nemojte konkurenciju smatrati neprijateljima. Udružite se s okolnim restoranima i ponudite šaroliku hranu gostima. Primjerice, A4cade u Cambridgeu koristi pečeni sir iz Area Four i Roxy’s te na taj način gostima nudi jedinstvenu hranu.

7. Pretvorite kuhinju u pozornicu

Nek kuhari budu zvijezde večeri. Restorani poput Alinea I roister u Chicagu su smjestili kuhare među njihove goste.

8. Kombinirajte više koncepata

Neki restorani zarađuju samo u određeno doba dana. Primjerice restorani koji nude užinu su puni u jutarnjim satima, dok su barovi krcati navečer. Može li se zarada povećati ako se iskombiniraju ova dva koncepta? Primjerice, Fifth Frame Brewing Co. u Rochesteru je u isto vrijeme kafić, pivnica i mjesto za doručak.

9. Ubacite životinje u ambijent

Ideje za restorane i kafiće - životinje

Definitivno postoje prednosti pet-friendly restorana. Ali što je s restoranima fokusiranim isključivo na pse ili mačke? Da cat caffes i dog caffes su definitivno postali moderni i poželjni.

10. Udružite se s lokalnim pivovarama

Ako vam dobro ide prodaja lokalnih piva udružite se s nekom od lokalnih pivovara i napravite vaše pivo. Primjerice, Oath Craft Pizza se udružila skupa sa Night Shift Brewing u Everettu i Journeyman sa pivnicom Aeronaut Brewing Co. u Somervilleu. Naime oni spremaju jela koja idu isključivo uz pivu iz te pivnice. Također možete dogovoriti u lokalnoj pivovari da proizvode pivo s imenom vašeg lokala.

11. Poslužujte posebnu kavu

Navikli smo na posebna domaća piva, ali što je s kavom? La Colombe Coffee Roasters u Bostonu kombinirajući mlijeko i kavu stvara posebnu i jedinstvenu teksturu. Također, nude kavu za van kako bi gosti mogli uživati u posebnoj kavi van kafića.

12. Odmaknite goste od telefona

Danas je ovisnost o mobitelu postala jako raširena. Zašto ne ponuditi gostima predah od njihovih pametnih telefona? Hearth u New Yorku nudi gostima posebnu kutijicu na stolu gdje mogu odložiti svoje mobitele i posvetiti se ekipi za stolom.

13. Ponudite gostima točionike

Da dobro ste pročitali. Samoposlužna pivnica Tapster u Chicagu nudi stotine točenih piva. Pri ulasku u restoran dobit ćete gift karticu. Gift kartica bilježi koliko ste pive usuli i iz kojeg točionika. Pri izlasku vraćate gift karticu i plaćate koliko ste popili. Genijalno, posebice ako ste izbirljivi po pitanju piva.

14. Oživite ličnost iz popularne kulture

Restoran “Saved by the Max” u zapadnom Hollywoodu je dobio ime po kultnom sitcomu “Saved by the Bell”. U objektu se nalaze gotovo autentične stvari iz serije. Bayside Tigers logo, ormarići s imenima igrača, čak je i ambijent identičan.

15. Otvorite restoran ili bar u čast nekome

Otvorite restoran koji će nositi ime po nekoj poznatoj osobi. Bar s imenom Stay Classy u čast Will-Ferrelu nalazi se u Washingtonu. Možete čak otvoriti restoran u čast nekog poznatog pisca. Primjerice “Poe’s pub” u Richmondu u čast Edgar Allan Poa.

16. Ugasite svjetla

Priredite vašim gostima posebno iskustvo prilikom večere. U Blind Café (Slijepi kafić) u Seattleu je mrkli mrak. Kafić je prilagođen slijepim osobama i dizajniran da vam promijeni pogled na svijet. U ovakvom ambijentu osjetit ćete posebne senzacije i emocionalno se povezati s gostima oko vas unatoč mrklom mraku.

17. Povedite goste u novi svijet

Ninja u New Yorku svoje goste dovodi u podzemni labirint gdje su konobari obučeni u nindže i uz svoj redovni posao pokazuju gostima magične trikove. Ovo je jedinstveno iskustvo koje će svatko poželjeti.

18. Stavite naglasak na ekologiju

Neka se vaši gosti imaju viziju i misiju svaki put kada zakorače u vaš restoran. Lanac brze hrane “Leon” koristi energiju iz obnovljivih izvora i biorazgradiva pakiranja. Njihov slogan “prirodno brza hrana” privlači goste bilo da su oni ekološki osviješteni ili ne.

19. Dajte vašim gostima neke zadatke

SafeHouse restoran u Miluwakeeju i Chicagu pretvara svoje goste u tajne agente. Naime njima je potrebna lozinka pri ulasku u restoran, a zatim unutra moraju tražiti tragove kako bi uspješno obavili misiju.

20. Poslužujte hranu koja predstavlja vaše okruženje

Nemojte uzimati sastojke samo s lokalnih farmi. Otiđite korak dalje – napravite jelovnik koji će biti ogledalo vašeg okruženja. No Joke Smoke u Swansea pravi sezonske umake i ukusno sušeno meso koje odiše duhom Nove Engleske.

21. Iskoristite pogled iz vašeg restorana

Oasis Restoran na tri kata u Austinu nalazi se pored brane na Travis jezeru. Izvorna ideju da se napravi restoran na brežuljku dao je Beau Theriot. Restoran je postao iznimno popularan i vrlo posjećen.

22. Izvedite restoran na cestu

Kamion-restorani su postali iznimno popularni u zadnje vrijeme da vjerovatno i sami dolazite u iskušenje i okušate se u ovome poslu. Smatramo da to nije loša ideja. Približite hranu gostima.

23. Dopustite gostima da naprave vlastito jelo

Fire + Ice je dobro poznati restoran u kojem gosti mogu složiti vlastita jela i gledati profesionalne kuhare kako ih spremaju. Dosta pizzerija uvodi ovakav vid oblik poslovanja kao što su Pieology i Blaze Pizza.

24. Otvorite različite vrste restorana na jednoj lokaciji

Ako se vaš restoran nalazi u zgradi s više katova otvorite različite vrste restorana na svakom katu tako da gosti imaju pregršt menija na izbor. Primjerice, Sienna Mercato u Pittsburgu je napravljen na tri kata: Prvi kat se zove Emporior, carstvo mesa, drugi kat je Mezzo, na njemu se poslužuju grickalice i pizza, i treći kat na krovu se zove Il Tetto, kafić u staklu.

25. Iskoristite povijesnu važnost zgrade

Pretvorite povijesnu lokaciju u restoran. Chinese Tuxedo u New Yorku je trokatnica izgrađena 1893. Na toj lokaciji je bila prva Kineska opera u gradu. Jedno vrijeme je tu bilo tajno središte Tong mafije. MBAR u Mysticu je stara benzinska pumpa pretvorena u gastropub i koktel bar.

26. Dovedite jednu stvar do savršenstva

Bazirajte svoj restoran ili kafić na jednoj stvari i stalno je usavršavajte. Distric Donuts u New Orelansu nudi širok izbor krafni punjenih sladoledom ili čokoladom. Uz to imaju dobru ponudu kave i točenog piva. Točeno pivo i krafne su ubojita kombinacija.

27. Pretvorite večeru u igru na sreću

Next restoran u Chicagu je općepoznat po stalnim izmjenama menija i ponude. Ono što ga čini posebnim je da svaki račun ide u bubanj na njihovoj stranici i gdje se izvlači poklon večera s rezervacijom stola.

28. Smanjite troškove i ponudite svoj restoran firmama tijekom određenih sati

Zaradite nešto novca tako što ćete ustupiti svoj prostor firmama dok je restoran zatvoren. Spacious je novi restoran u New Yorku koji nudi samo večeru, a preko dana služi kao ured jednoj firmi.

29. Stavite djecu u prvi plan

Večera s malom djecom ne mora biti stresna. Zašto se ne posvetiti večeri s naglaskom na malu djecu? The American Girl Cafe u Los Angelesu nudi djeci večeru s lutkama.

30. Kombinirajte hranu i ljepotu

The Beauty bar u New Yorku poslužuje martini uz manikuru i spaja ugodno s korisnim.

31. Premjestite se u podzemlje

La Caverna će vas ugostiti u podrumu i ponuditi vam nargile. Stalaktiti vise sa stropa i gosti imaju dojam kao da se nalaze u pravoj špilji.

32. Uvrstite vodene aktivnosti u restoran

Ovakvi restorani su rijetki, ali su iznimno cijenjeni. BBQ Donut će vas ugostiti na brodu i ponuditi ukusna rebarca, grašak, salatu od kupusa i osvježavajuće napitke. The Frying Pan u New Yorku nudi gostima večeru uz prijevoz brodićem do plutajućeg svjetionika.

33. Priredite gostima neki program

„Večera uz program“ je stari koncept koji mnogi obožavaju. Supperclub u Amsterdamu gostima nudi točke uživo, kulturne umjetnike i još puno toga. Gosti leže u krevetu i uživaju u predstavi.

34. Hrana i piće mogu poslužiti kao terapija

Na sajmu udruženja ugostitelja 2019 godine jedna od glavnih tema je bila uključivanje ljekovitih sastojaka na meni kao što su kurkuma ili kombucha čaj. Apotheke bar u New Yorku izgleda poput starih europskih apotekarnica. Ovaj koktel bar više liči na kemijski laboratorij gdje vam konobari nude lijekove za sve vaše probleme.

35. Kombinirajte hranu i filmove

Šta je bolje od gledanja filma? Naravno, gledanje filma uz dobru hranu. IPIC kina je lanac kina koji poslužuje kvalitetnu hranu spremljenu od strane vrhunskih kuhara. Nitehawk kina na ponudi imaju meni koji se poslužuje uz ponudu filmova.

36. Ponudite večeru u kućici na drvetu

The Yellow Treehouse restoran u Aucklandu na Novom Zelandu je iskoristio arhitektonske mogućnosti dalekog Pacifika i smjestio se na 40 m visokom crvenom drvetu. Gosti se penju na drvo i uživaju u vrhunskim specijalitetima.

37. Nek vam povijest bude inspiracija

Većina restorana se bazira na lokalnim povijesnim činjenicama, ali šta mislite da uredite restoran u skladu s nekim povijesnim razdobljem? Boudoir je mala kafana uređena po uzoru na privatne odaje Marije Antoanete. The Burgary je uređen po uzoru na razdoblje 1920ih godina tematski povezana s pronevjerom novca dvojice bankara Max Garfunkela i Marcus Taustera. Bar je smješten u istoj zgradi gdje je bio njihov ured.

38. Neka gosti budu vaši pacijenti

Hospitalis restoran u Latviji je nažalost zatvoren, ali ideja je vrhunska. Večera se svodi na predstavu, gdje su konobari obučeni u kute, a konobarice nose uniforme za medicinske sestre. Vi ste vezani u luđačku košulju dok vas oni hrane. Definitivno nešto što će svakome ostati u sjećanju.

39. Pretvorite vaše konobare u pjevače

Večera uz muziku uživo, a na repertoaru su vaši konobari. Ellen’s Stardust Diner u New Yorku je restoran na više katova s konobarima pjevačima. Smješten je u blizini Broadwaya i većina konobara je nastupala na pozornici.

Ideje za party u kafićima i restoranima

Imate neku zanimljivu ideju za restoran?
Vaši prijedlozi su dobrodošli.

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Nekada su papirnati jelovnici i šarene plastične karte s privlačnim ilustracijama bili neprikosnoveni vodiči...

Analiza konkurencije predstavlja ključnu komponentu uspješnog poslovanja u ugostiteljskoj industriji. Ona nije samo sredstvo...

Vegetarijanci i vegani sve više predstavljaju značajan i atraktivan tržišni segment za upravitelje restorana....

Ugostiteljska industrija je uzbudljiva, ali izrazito konkurentna grana poslovanja. Danas gosti definitivno nemaju manjak...

Sve veće cijene namirnica i nedostatak osoblja negativno utječu na profitne marže restorana i...

Kroz petnaestogodišnje iskustvo u radu sa vlasnicima, voditeljima i drugim osobljem restorana, možemo zaključiti,...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.