Inovacije u pripremi kave u caffe baru

Picture of Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

Inovacije u pripremi kave u caffe baru

Tablica sadržaja

Toliko jednostavan napitak, a istovremeno toliko složen. Tko bi rekao da će se obična crna tekućina pretvoriti u cijelu jednu umjetnost pripremanja i inovacija? 

U današnjim caffe barovima, više nije dovoljno samo znati pripremiti espresso. Moderni gosti očekuju puno više. 

U ovom tekstu istražit ću najnovije inovacije u pripremi kave koje su promijenile način na koji percipiramo i uživamo u svakom gutljaju… Od tehnologije koja olakšava posao baristima do kreativnih pristupa koji mijenjaju sam okus ovog omisljenog napitka.

Preuzmi checklistu za otvaranje caffe bara

Automatizacija u pripremi kave

Automatizacija preuzima polako gotovo svaki kutak ugostiteljstva pa tako ni svijet kave nije ostao imun. Iako se možda čini da bi strojevi mogli “ubiti” čar barističkog zanata, zapravo je suprotno. Oni omogućuju veću preciznost i konzistentnost, a baristama ostavljaju više vremena za vlastitu dozu kreativnosti. 

Današnji aparati za kavu stvarno su prava mala tehnološka remek djela. Imamo strojeve koji su toliko precizni da doslovno svake sekunde kontroliraju temperaturu, pritisak i mljevenje kave.

Neki od ovih pametnih aparata omogućuju baristima da unaprijed programiraju profile za različite vrste kave pa se svaki put dobiva ista kvaliteta bez obzira tko stoji za šankom. Svaki gost dobije identičnu šalicu kave; savršeno izbalansiranog okusa, bez previše gorčine ili slatkoće s bogatom kremom na vrhu.

Danas takvi aparati omogućuju manje iskusnim baristima da već od prvog dana pripreme takvu kavu koja bi inače zahtjevala mjesece prakse.

Cold Brew na slavini

Radi se o hladno pripremljenoj kavi koja se ne kuha kao klasični espresso ili filter kava. Umjesto toga, kava se natapa u hladnoj vodi 12 do 24 sata, čime se dobiva napitak s blažom gorčinom, manje kiseline i intenzivnijim okusom. Zbog svog glatkog i bogatog profila, cold brew je stekao ogromnu popularnost posebno tijekom toplijih mjeseci i ljetne sezone.

U posljednje vrijeme sve više caffe barova koristi cold brew na slavini. Ovaj sustav funkcionira na sličan način kao točenje piva: kava se čuva u specijalnim spremnicima i toči iz slavine, svježa i ohlađena. Uvijek je spremna za posluživanje, a proces je brz i jednostavan.

Ono što još više može podići sam doživljaj je nitro cold brew. Ova varijacija dodaje dušik u cold brew kavu što joj daje gustu, kremastu teksturu i pjenu koja podsjeća na pjenu od piva. Ova inovacija ne samo da izgleda impresivno nego stvara potpuno drugačiji osjećaj prilikom ispijanja.

Za caffe barove ovo je pravi hit jer skraćuje vrijeme pripreme, a gosti dobivaju konzistentno savršenu kavu svaki put. Plus ta kava izgleda brutalno.

nitro cold brew

Latte art printeri

Latte art je nekad bio znak prave barističke vještine, no uz modernu tehnologiju stvari se mjenjaju i to pojavom latte art printera – uređaja koji koriste prehrambene boje kako bi stvorili savršene uzorke na pjeni kave – svaki put jednako precizno.

Iako su printeri brzi i jednostavni za korištenje, ne zamjenjuju potpuno umjetnost ručnog latte arta već ga dopunjuju. Ručno izrađena umjetnost i dalje ima svoju čar, ali uz ove printere možeš podići stvari na veću razinu.

Kako caffe barovi mogu najbolje koristiti Latte art printere? 

Možeš ponuditi personalizirano iskustvo svakom gostu. Umjesto klasičnih uzoraka možeš ispisivati logotipe, slike ili personalizirane poruke na vrhu svake šalice što je savršeno za posebne prigode, ali i brendiranje.

latte art printeri

Eksperimenti s novim vrstama mlijeka

Klasično kravlje mlijeko u mnogim caffe barovima lagano postaje stvar prošlosti. Trendovi se okreću prema biljnim mlijecima, ne samo zbog intolerancije na laktozu već i zbog sve veće svijesti o zdravlju i ekologiji.

Trenutno najpopularnije biljno mlijeko je zobeno. Daje kremastu teksturu koja savršeno funkcionira s kavom, a pritom ne prekriva okus kave kao što to ponekad rade soja ili badem. Zobeno mlijeko postalo je favorit mnogih barista jer se odlično pjeni i stvara bogatu teksturu za latte art. 

Osim zobenog, polako postaju popularna i mlijeka poput graškovog, koje ima visok udio proteina i odličnu pjenastost, kokosovo i mlijeko od indijskog oraščića koji kavi daju egzotične i orašaste note.

Eksperimentiranje s različitim vrstama mlijeka je prilika da se izađe u susret sve zahtjevnijim gostima. Ponuditi nešto drugačije, primjerice kavu s kombinacijom bademovog i kokosovog mlijeka može privući nove goste i zadovoljiti one koji traže nove okuse.

Funkcionalni dodaci u kavi

ashwagandha
Ashwagandha

Kave s funkcionalnim dodacima sve više dobivaju na popularnosti. Kava se obogaćuje raznim superhranama i dodacima koji nude dodatne nutritivne vrijednosti, a istovremeno zadržavaju svoj karakterističan okus.

Započnimo s adaptogenima – biljkama koje pomažu tijelu da se nosi sa stresom i poboljšavaju cjelokupno zdravlje. Recimo tu prednjači dodavanje praha od mace ili ashwagandhe u kavu.

Tu su i dodaci poput kolagena koji se često dodaje u kavu kao izvor proteina i podrške za zdravlje kože, kose i noktiju. Kava s kolagenom postaje pravi hit među ZEN generacijom.

Nadalje, CBD kava je još jedan zanimljiv koncept koji se pojavljuje na svjetskoj ugostiteljskoj sceni. Ova kava pruža potencijalne smirujuće učinke kanabidiola.

Eksperimentalne tehnike pripreme kave

Tradicionalne metode pripreme kave polako ustupaju mjesto inovativnim i eksperimentalnim tehnikama koje otvaraju vrata novim okusima i iskustvima. Baristi i ljubitelji kave danas neprestano traže nove načine za pripremu kave, koristeći nevjerojatne alate i metode. 

Jedna od najzanimljivijih tehnika je vakuumska priprema koja koristi vakuumsku pumpu za ekstrakciju kave. Ova metoda pruža savršenu kontrolu nad temperaturom i vremenom ekstrakcije i stvara vizualno spektakularan proces. 

Druga zanimljiva tehnika je siphon kava koja također koristi vakuum i plamen za pripremu. Ova metoda osigurava bistrinu okusa i aroma, a istovremeno stvara pravi show za goste koji se dive atraktivnosti procesa pripreme.

siphon kava
Siphon kava

Tu je i cold drip metoda s kojom se polako i pažljivo kapa hladna voda kroz mljevenu kavu, izvodeći iz nje bogate okuse bez gorčine. Ova tehnika zahtijeva strpljenje, ali rezultati su vrijedni truda. Kava koja je nevjerojatno glatka i osvježavajuća.

Caffe barovi koji nude ovakve inovacije postaju odredišta za avanturiste koji žele istražiti nove okuse i teksture kave što je idealan način za privlačenje novih gostiju i zadržavanje postojećih. Na kraju, tko ne voli dobru kavu posluženu na pomalo drugačiji način?

Preuzmi checklistu za otvaranje caffe bara

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Društvene mreže su neizostavan alat za promociju svih ugostiteljskih objekata pa tako i caffe...

Uređenje caffe bara je ponekad pravi kreativni izazov, ali isto tako i prilika da...

Vođenje caffe bara može biti prava pustolovina ispunjena uzbuđenjima, ali i (neočekivanim) izazovima.  Bez obzira...

Iako miris svježe pripremljene kave ima neporecivu privlačnost, gosti često traže iskustvo koje nadilazi...

U jednom trenutku, sigurna sam da vlasnici caffe barova trebaju sjesti i razmisliti kako...

Uvođenje take-away koncepta u svoj caffe bar je odličan način da proširiš poslovanje, zadovoljiš...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.