Nemojte biti dio problema

Niko ne voli raditi sa osobom koja je puna stresa i jedva uspije pokriti svoj rejon. Niko ne voli raditi sa osobom koja ne pruža gostima minimum da bi bili sretni i zadovoljni. Ako niste jedan od uposlenika sa kojima ostali žele raditi i biti u smjeni, onda ste dio problema.

Postupke svojih kolega ne možete kontrolirati u punoj mjeri, ali svakako možete pratiti svoje postupke i ukazivati svojim primjerom. Kada se svaki uposlenik u smjeni ponaša u najboljem interesu tima i objekta, onda smjena prolazi glatko i neosjetno.

Najbolji način je da svojim primjerom ukažete kolegama kako treba raditi i na koji način. Ubrzo vaše kolege će osjetiti da je vaš način rada opušten i lijep i da je upravo to način koji i njima odgovora.

Nekoliko savjeta kako ukazati svojim kolegama i potaknuti ih da imate lijep odnos i ekipu u smjeni:

DA je odličan odgovor

Odgovorite sa DA: Mnogi konobari kada ih se zamoli da vam pomognu instinktivno traže izgovor. Vi učinite suprotno i recite im DA. Najlakši način da ukažete svojim kolegama je da im ponudite svoju pomoć kada vidite da im je potrebna. Danas je to slučaj sa njima, a sutra možda i sa vama. Promjenu odgovora iz izbjegavanja u Da možete biti sigurni da ste već promijenili odnose u pozitivan i da će vam vaše kolege pomoći u sličnim situacijama.

Podijelite informacije i zalihe

Podijelite sa kolegama informaciju i zalihe koje su pri kraju. Nemojte gledati samo sebe i grabiti kao da sami radite. Vi ste jedan tim i jedna smjena, tako i funkcionirajte.

Ostanite mirni i opušteni

Poznat je osjećaj kada se objekt počne puniti da i nivo stresa počinje rasti. To je vrijeme kada trebate zadržati prisebnost i ne obazirati se na paniku koja sve više jača kod vaših kolega. Svojim primjerom pokažite da ste smireni i utičite na ostalu ekipu iz smjene svojim postupcima. Često ste desi da se panika uvuče u cijelu ekipu i smjenu samo zbog postupaka pojedinca. Nemojte vi biti ta osoba, nego naprotiv smireni i opušteni. Vaše kolege slijedit će vaš primjer.

Recite nešto lijepo

Najveća vještina koju imaju iskusni konobari je da u periodu kada se pripremate za smjenu i razgovarate sa svojim kolegama učinite da se oni osjećaju bolje. Jedan od najjednostavnijih načina je da kažete nešto lijepo za novu frizuru svojoj kolegici ili za novu košulju svom kolegi. Budite osoba koja će svojim suradnicima dati osjećaj dodatne sigurnosti i podići im moral.