Mljevenje kave

Mljevenje kave je vrlo bitan korak u dobivanju kvalitetnog espressa, jer pogrešno mljevenje može zagrijati kavu do te mjere da prvoklasnu mješavinu pretvori u zagorjeli prah. Ako kavu meljemo pregrubo, ona postaje manje topiva, pa voda procuri kroz nju ne izvlačeći aromu ni okus. S druge strane, ako kavu sameljemo prefino, dobit ćemo napitak izrazito jakog okusa s izraženim tonovima zagorjelog.

Mlin treba uštimati

Mlin treba uštimati tako da vrijeme ekstrakcije za jedan normalan espresso bude 25-30 sekundi. Ako ekstrakcija traje više od 30 sekundi, mlin treba posta-viti na grublje mljevenje (ide se zub po zub). Ako ekstrakcija traje manje od 25 sekundi, mlin treba namjestiti na finije mljevenje.

Kod mlina je bitno redovito čišćenje silosa kave u zrnu, kao i silosa mljevene kave, zbog nakupljanja eteričnih ulja koje kava ispušta. Zbog tih ulja, ako se mlin ne čisti redovno, silosi znaju poprimiti i na kavu prenijeti ukus kiselog.

Doza kave za jedan espresso koju preporučujemo našim korisnicima je 7 grama. Naša je preporuka da se u silosu mljevene kave nikad ne drži više od količine potrebne za pola sata rada kako bi kava očuvala svu aromu i okus mješavine.

Mašina za espresso kavu

Bitna karika u lancu koji vodi do savršenog espressa je svakako i mašina.

Temperatura vode

Temperatura vode za kvalitetnu kavu mora biti do 92 stupnja C. Pritisak vod eu kazanu od 1.0 – 1.2 bara. Pritisak centrifugalne pumpe mora biti od 9 atmosfera. Doza mljevene kave od 7 grama. Pritisak mljevene kave u filtru mora biti od 20-25 kilopondi. Vrijeme istakanja 25/30 ml kave (ekvivalent idealnog espressa) je od 25-30 sekundi. Temperatura kave u šalici nakon istakanja mora biti od 65 stupnjeva C.

Ručka i grupa aparata

Na kraju, ne manje bitan faktor u pripremi kvalitetnog espressa je i čovjek koji mora voditi računa o:

  • čišćenju filtra i ručke filtra
  • čišćenju tuš sita
  • redovnoj zamjeni gumica
  • čišćenju depuratora svakih 20 do 30 kg utrošene kave
  • čišćenju tuš sita slijepim sitom

Kako prepoznati savršenstvo espressa

Savršenstvo espresso kave prepoznaje se u šalici po gustoj kremi debljine 3 do 4 mm, boje lješnjaka s laganim tamnosmeđim strijama, šećer propada polako kroz kremu koja se nakon miješanja potpuno regenerira u šalici. Količina jedne espresso kave je nekoliko kratkih gutljaja užitka koji postaju trenutak opuštanja, sreće i oporavka za poželjeti svaki dan.