Pronaći odgovarajućeg barmena za tvoj restoran ili bar nije nimalo lagan posao. Ako si jedan od vlasnika restorana ili bara koji ima problem sa radom osoblja u šanku, ovaj tekst će ti pomoći da identificiraš prednosti i nedostatke svojih uposlenika. Ako pak imaš ambicije da od amatera napraviš profesionalnog barmena, može ti poslužiti kao vodič za kreiranje savršenog barmena.
Moguće ili ne? Saznat ćeš do kraja ovog teksta.

Da razjasnimo jednu stvar u startu. Imati dobrog barmena od povjerenja znači imati pravo blago. Nemati ga znači da imate veliki problem te da će izvjesno “blago” izostati.
Kako prepoznati kvalitetnog barmena i koje osobine tražiti kod potencijalnih kandidata za ovaj posao?

Pitanja Koja Će Ti Pomoći Pri Odabiru Barmena

Analiziraj svoje uposlenike ili kandidate za posao barmena. Posveti jednako vrijeme i pažnju svakom od njih. Ponekad se dogodi da propustiš bitne podatke o kandidatima za posao. Da se to ne bi dogodilo nemoj pamtiti već piši! Napiši pitanja na papir i odgovore na svako od njih za svakog kandidata pojedinačno. Na ovaj način imat ćeš bolji uvid u profile pojedinaca koji mogu biti tvoji potencijalni suradnici i olakšati odabir najboljih od njih.

Navodim listu pitanja koju možeš koristiti prilikom intervjua za posao.

 • Kakvo je Vaše radno iskustvo u ugostiteljstvu?
 • Kakve barove posjećujete u slobodno vrijeme?
 • Opišite najstresniji posao koji ste radili do sada?
 • Da li se bavite nekim sportom?
 • Ako je velika gužva u baru, kojim redoslijedom biste uslužili vaše goste?
 • Opišite prednosti rada u timu i navedite vlastiti primjer timskog rješavanja problema ?
 • Kako biste procijenili da li je gost popio previše alkoholnih pića?
 • Kako biste postupili u slučaju da imate pijanog gosta koji vas vrijeđa?
 • Da li ste ikada radili sa profesionalnim barmenima i da li ste voljni uključiti se u obuku?

To bi bila neka od osnovnih pitanja za tvoje potencijalne barmene koja će pomoći da dođete do važnih informacija o vještinama i osobnostima tvojih kandidata.

Testiranje Kandidata

Matematika bi trebala biti jača strana tvog budućeg barmena kao i mogućnost memoriranja više narudžbi odjednom.
Testirajte ih! Uz pomoć ovog malog testa saznaj više o njima.

 1. Zamolite svog potencijalnog kandidata da ponovi narudžbu koju ćeš izgovoriti. Neka tvoja narudžba sadrži najmanje 7 artikala uključujući i one sa posebnim zahtjevima tipa “ bez leda” ili “kava s hladnim mlijekom”.
 2. Neposredno nakon ovog zadatka, ponudi mu cjenovnik i zamoli da izračuna ukupnu vrijednost narudžbe.

Izračunaj vrijeme koje je bilo potrebno da se uspješno obavi zadatak za svakog od kandidata. Točnost odgovora kao i vrijeme potrebno da se dođe do točnog odgovora svakako uzmi u obzir prije konačne odluke o odabiru kandidata za ovaj odgovorni posao.

Najvažnije Osobine i Vještine Barmena

kako odabrati savrsenog barmena najvaznije vjestine

Uspješni barmeni posjeduju određene kvalitete po kojima se razlikuju od ostalih manje uspješnih barmena. Zapravo, posao barmena je veoma zahtijevan i da bi se uspješno obnašao potrebne su određene osobine, vještine, znanja, iskustva kao i sklonost ovoj vrsti posla.

Trebaš pronaći energičnu  Osobu

Posao barmena osim određenih vještina zahtijeva veoma mnogo izdržljivosti. Tvoj barmen treba biti energična osoba, osoba koja može raditi maratonski posao, biti trkač na duge staze. To znači da ima dovoljno snage, da je u tjelesnoj i mentalnoj formi, da se neće lako “potrošiti” i da zna svoju energiju sačuvati i raspodijeliti za zahtjevne zadatke.

Brzina je također jedna od traženih osobina za posao barmena. Usporeni tipovi se ne uklapaju u ovu vrstu posla. Ne želiš imati “Gustava” u šanku zar ne? Dakle, pozdravite se u startu sa svim zgodnim “slow motion” djevojkama i dečkima. Bez brzine nema učinkovitosti, a to je ono čemu težimo zar ne?

Potencijalni kandidati koji se redovito bave nekim sportskim aktivnostima su u prednosti. Sport se pozitivno odražava na fizičku i mentalnu kondiciju što rezultira manjim brojem izostanaka s posla te obnašanju poslovnih dužnosti na kvalitetan način tijekom smjene.
S druge strane, kandidati koji puše ili konzumiraju alkohol i droge ( a alkohol je i pivo) biće podložniji zdravstvenim problemima te češćim izostancima.
S toga ne zaboravi tijekom intervjua za posao pitati kandidate o njihovim navikama i sportskim aktivnostima.

Komunikativna Osoba

Posao barmena može biti idealan posao za prave osobe. Za komunikativne ljude koje odlikuje druželjubivost predstavlja savršen spoj zarade i zabave. Druželjubljivi ljudi u ulozi barmena će privući goste i učiniti da se osjećaju dobrodošli, te će rado doći ponovo u tvoj objekt na čašicu pića ili kavu.

Druželjubljive i komunikativne osobe imaju dobre predispozicije za obavljanje posla u timu. Komunikativne osobe lakše izražavaju svoje mišljenje, ukazuju na potencijalne probleme te rado daju svoje sugestije. Na ovaj način utječu na brže savladavanje mogućih problema i unaprjeđenje cjelokupnog poslovanja.

Pozornost & Odgovornost

Pozornost. Uspješan barmen konstantno prati situaciju u šanku. To znači da je svjestan koliko su njegovi gosti popili, kada i kome je prazna čaša, koju pepeljaru treba zamijeniti čistom i s kojim gostom bi bilo zgodno malo razgovarati. Barmen treba biti u mogućnosti obavljati svoje dužnosti, pratiti radni ritam a u isto vrijeme održavati dobru atmosferu unutar i izvan šanka.

Odgovornost. Barmen svoje poslove mora obavljati brzo i učinkovito da bi na vrijeme izdao narudžbu. Od njegovog rada ovise ostali konobari te brzina i kvalitetu usluge u tvom objektu. Oni također moraju kontrolirati promet roba u restoranu ili baru provjerom računa i izdanih pića konobaru. Na ovaj način krađa u baru je svedena na minimum, te je od velike važnosti da u šanku imate osobu od povjerenja.

Vještine i Znanja Dobrog Barmena

Spretnost, okretnost , multitasking odnosno. izvršavanje zadataka u isto vrijeme, pa još u kratkom vremenskom periodu zahtijeva dobru memoriju, preciznost i poštivanje slijeda radnji. Čini se da je posao barmena veoma stresan i zahtijeva fleksibilnost, smirenost i brzinu u isto vrijeme. Sve su to odlike koje tražimo kod barmena. Ponekad se čini da je zadatak veoma težak, gotovo nemoguć, ali uz dobru pripremu i organizaciju timskog rada posao će teći besprijekorno pa čak i za one malo manje iskusne barmene. No koja znanja tražimo za ovaj posao?

Poznavanje osnovnih matematičkih operacija. S obzirom da posao barmena uključuje mjerenja, računanja, i operacije sa novcem svakako da osoba koja će raditi ovaj posao mora dobro poznavati matematiku. Barmen ima često ulogu blagajnika što iziskuje rad s novcem, izračunavanje i poznavanje rada na računalu.

Poznavanje miksologije – miksanja pića i pripremanja koktela. Svaki barmen treba znati pripremiti najčešća pića, ali ne bi trebao oklijevati pogledati knjige i naučiti pripremati nova pića i koktele. Odlika dobrog barmena je svakako i poznavanje pripremanja različitih koktela kao i razvijen osjećaj za miksanje novih koktela te eksperimentiranje sa novim ukusima, naravno uz pristanak i želju njegovih gostiju.

Vještine usluživanja. Barmen mora zadovoljiti svoga gosta. Posao barmena je prvenstveno da služi gostima na najbolji mogući način, a njegova plata će u velikoj mjeri ovisiti o zadovoljstvu gosta odnosno dobivenim napojnicama. Uspješan barmen uspijeva ostvariti komunikaciju sa svojim gostima te se oni iznova zadovoljno vraćaju.

Higijena i čistoća. Barmen uvijek mora izgledati besprijekorno čisto, a površina šanka kao i čaše, pepeljare i ostali pribor mora da odiše kristalnom čistoćom. Poštivanje pravila koji osiguravaju higijenu, čistoću i sigurnost u baru je obavezno. Ovdje je uključen i izgled barmena, uredna kosa i nokti, pranje ruku i čista uniforma.

Fleksibilnost i Kreiranje Dobre Atmosfere. Da bi stvorili dobru atmosferu za šankom a uz to učinkovito radili, barmeni moraju biti prije svega veoma fleksibilni. Fleksibilni i strpljivi prema željama svojih gostiju i fleksibilni prema svojim radnim kolegama. Nekim danima rad u šanku će teći kao podmazan dok drugim može doći do velikih nesuglasica. Da ne bi došlo do deharmonizacije rada i stvaranja loše atmosfere u šanku, potrebno je baš u ovim situacijama više nego inače biti veoma fleksibilan, “spustiti loptu na zemlju” i pokazati pozitivan stav.

Pozitivan stav barmena. Važno je naglasiti koliko je bitan pozitivan stav tvog barmena. Sigurno da će ponekad biti umorni i nervozni. Rad se u smjeni se produžuje često, posebno vikendima kada smjena traje i po 10 sati. Umor i ponekad grubi i bezobrazni gosti ne smiju utjecati na raspoloženje uspješnog barmena. On prije svega treba biti vođen glazbom, željama gostiju i timskim duhom u šanku. Na ovaj način uspješan barmen odolijeva negativnom utjecaju pojedinaca i zadržava pozitivan poslovni duh koji dalje prenosi na svoje suradnike.

Tko bi mogao biti tvoj savršen barmen?

kako odabrati savrsenog barmena potencijalni kandidati

Na kraju, iz osobnog iskustva mogu reći, da mnogi uspješni barmeni postali su od onih uposlenika od kojih to nikada ne bi očekivali. Od onih mladih, neiskusnih, povučenih ali vrijednih, koji su vremenom postali komunikativni i savršeni kandidati za ovaj posao. Oni koji su naučili da biti dobar barmen prije svega znači brinuti se za gosta!
Jednom kada ih pronađeš ili odškoluješ nauči kako svoje barmene zadržati. No o toj temi u nekom od narednih tekstova.

Imaš li dobrog kandidata za ovaj posao u svom baru ili ne ?
Ako misliš da sam nešto propustila biće mi zadovoljstvo da ostaviš komentar !