Nebitno planirate li pozvati veći bend koji će svirati pop pjesme svjetskih poznatih bendova ili hoćete intimniju atmosferu akustičnih instrumenata, želimo Vam ukazati na par stvari koje bi trebali uzeti u obzir.

Što dobivate organiziranjem žive svirke

Kako organizirati živu svirku u restoranu prednosti

Prije nego odlučite zakazati termin za svirku u lokalu, važno je znati koje su prednosti organiziranja i da li to uopće želite. Prvo, i najvažnije, “živa” svirka potiče vaše goste da ostanu duže i da potroše više novca na piće i hranu. Mnogi ugostiteljski objekti povećali su svoje prihode kada su počeli organizirati svirke dobrih bendova. ”Dobrih” znači onih koji znaju odlično svirati i provjereni su u stvaranju dobre atmosfere. Također, dokazano je da glasnija muzika u kafićima dovodi do veće konzumacije pića.

Osim toga organiziranjem svirke ugrijat ćete atmosferu, ne samo u Vašem lokalu, nego u cijeloj ulici, što će potaknuti prolaznike da uđu. To nije jedini način na koji ćete privući nove goste, siguran sam da će se i lokalni fanovi benda rado pojaviti na zabavi.

Što trebate uzeti u obzir prilikom dovođenja benda

Može Vam se činiti da je lagano organizirati svirku. Pronađete dobar bend, zakažete svirku, i imate uspješnu večer u kojoj ćete dobro zaraditi. No postoji dosta faktora koje bi trebali uzeti u obzir na vrijeme. Bez dobrog planiranja, možete zakazati bend koji će Vam rastjerati goste, ili kojim slučajem organizirati događaj istu večer kada i Vaša konkurencija, i završiti prazne sale. Postoje također određeni pravni faktori i tehnički uvjeti koje Vi kao vlasnik morate pokriti. Prije nego što se zaletite i pozovete bend, postavite sebi neka od ovih pitanja:

 • Da li imate dovoljno prostora na koje ćete smjestiti bend?
 • Da li Vaš lokal ima odgovarajuću rasvjetnu i muzičku opremu?
 • Ako nema, od koga je možete iznajmiti?
 • Hoće li buka od muzike uznemiravati okolne ljude? Provjerite lokalne propise i maksimalnu dozvoljenu glasnoću.
 • Da li imate dovoljan budžet za bend koji želite?
 • Jeste li ste se opremili s dovoljno pića i čaša da možete regulirati veće grupe ljudi?

Kako pronaći dobar bend za svirku

Kada birate bend, muzičara, ili neki drugi oblik zabave za vaš lokal, važno je da napravite odgovarajuće istraživanje. Želite dovesti bend s dobrom reputacijom, tako da ste sigurni da će se pojaviti na nastupu, biti profesionalni, i dostaviti publici ono što publika od njih i traži. Da bi našli bend s dobrom reputacijom, pokušajte potražiti u drugim lokalnim barovima. Otiđite na neke druge događaje kod konkurencije i osobno se uvjerite u kvalitete benda, ako imate vremena naravno.

Možete koristiti socijalne mreže tražeći stranice bendova, tu im se možete javiti i stupiti u prvi kontakt. Lokalni bendovi su odličan izbor, zato što su obično jeftiniji i oni sami traže mjesto za svirati. Možete čak i pitati prijatelje, uvijek netko zna mlađe talentirane klince koji žele da nastupaju, a nitko im nije dao priliku.

Kako zaraditi organiziranjem svirke

Ako ste odradili istraživanje i odlučili se da želite zakazati bend, želimo Vam dati još par savjeta, kako organizirati i posložiti zabavu:

 • Izaberite muzički žanr koji se nadopunjuje s osobnosti Vašeg lokala, tako da gosti ne bi otišli na pola svirke. Naravno želite goste zadržati što duže. Naprimjer manji kafići koji ne služe toliko alkohol mogu izabrati solo pjevačicu. To će biti odlično za ugodnu romantičnu večer. Veći mogu uzeti u obzir rock and roll bend. Restoranima ipak više odgovara mirnija atmosfera, ali ako imate prostora, dobar pop bend sigurno će napraviti super atmosferu.
 • Muzički stil koji odabirete također ovisi o Vašoj stalnoj klijenteli. Ako Vaš lokal posjećuje starija ekipa, klasični rock sastav bit će prikladniji, dok barovi u centru grada s mlađom publikom trebaju tražiti više indie alternativne bendove.
 • Obavezno ispišite i potpišite ugovor s glazbenicima ili menadžerom.
 • Nemojte pretjerivati s cijenom ulaznica, možete koristiti papirnate narukvice da pratite tko je platio ulaz.
 • Pozovite lokalne novinare i darujte im slobodne ulaznice. Ako događaj prođe odlično, možda će napisati nešto o Vama u medijima, tako ćete imati besplatnu reklamu.
 • Uradite tonsku probu prije nego počnete sa svirkom, da vidite imate li tehnički poteškoća.
 • Ako dovodite više bendova za istu večer, neka prvi nastup počne 30 minuta od popunjavanja bara. Stavite najbolji bend da svira prvi, na taj način zadržat ćete goste.
 • Budite u kontaktu sa menadžerom benda tijekom večeri, tako da budete u toku ako bude problema.

 

Bez obzira želite li organizirati večer karaoka jednom tjedno, rock bend svakog petka, ili poseban event za blagdane, ovi savjeti sigurno će Vam pomoći da Više zaradite. Samo zapamtite, prvih par pokušaja da organizirate muziku uživo u Vašem restoranu može biti teško, ali traženje boljih bendova i muzičara, kao i organiziranje zabava postat će sve lakše kada se uhodate.

Ako planirate zabavu i fali Vam ideja, pročitajte tekst s našeg bloga koji govori kako doći do ideja za party.

Kakvu vi zabavu planirate? Hoćete li iskoristiti ovo predblagdansko vrijeme, idealno za organiziranje svirke? Napišite nam u komentarima Vaše planove i iskustva sa organiziranjem. Nemojte zaboraviti kliknuti like i podijeliti tekst s prijateljima ako Vam se svidio.