Online meni u restoranu i drugim ugostiteljskim objektima

Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

Online meni u restoranu i drugim ugostiteljskim objektima

Tablica sadržaja

Nekada su papirnati jelovnici i šarene plastične karte s privlačnim ilustracijama bili neprikosnoveni vodiči kroz svijet ukusnih jela i pića u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima. Međutim, kako tehnologija napreduje, tako se i način na koji naručujemo hranu i piće mijenja. Pružajući gostima bržu i jednostavniju pretragu, online meniji su danas postali norma u svijetu gastronomije i ugostiteljstva.

Osim socijalnog distanciranja i higijene, korištenje online jelovnika donosi niz drugih značajnih prednosti.

U ovom blogu ćemo istražiti sve što trebate znati o online menijima: od prednosti koje nude menadžerima i vlasnicima restorana, do značaja kojeg imaju za same goste. Kroz niz korisnih informacija i savjeta, saznat ćete kako online meniji poboljšavaju efikasnost upravljanja objektom i doprinose boljoj usluzi gostima. Također ćemo istražiti kako ova tehnologija olakšava izbor jela i pića za goste, pružajući im bolje iskustvo u ugostiteljskom objektu.

Što je online meni?

Online meni odnosno jelovnik s QR kodom je digitalna verzija jelovnika kojeg gosti mogu vidjeti skeniranjem QR koda na svom pametnom telefonu. Pravu ekspanziju korištenja doživio je za vrijeme pandemije, a trend se nastavio i dan danas.

QR – kratica za “Quick Response” ili “Brzi Odgovor” je kvadratni kod sličan crtičnom kodu kojeg možete vidjeti u trgovinama. Kada gost skenira QR kod pomoću svog pametnog telefona, događa se magija digitalne transformacije. Taj mali kvadratni oblik odvodi ih na web mjesto ili aplikaciju specifičnu za odabrani restoran ili ugostiteljski objekt. 

QR kod se, nakon što je skeniran, automatski pretvara u čitljive informacije o jelovniku. To znači da gosti brzo i jednostavno dobivaju pristup raznolikom izboru jela i pića bez potrebe za tradicionalnim papirnatim jelovnicima. Osim toga, online meniji često sadrže dodatne informacije kao što su fotografije jela, opisi sastojaka, cijene i recenzije drugih gostiju.

Ova tehnološka revolucija olakšava izbor hrane i pića gostima, čime se stvara ne samo efikasnije, već i interaktivnije iskustvo u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima. Kroz ovu povezanost s digitalnim menijem, gosti imaju priliku istraživati različite opcije i prilagoditi svoje narudžbe prema vlastitim željama i potrebama.

Ukratko, QR kodovi donose brzi odgovor gostima, omogućujući im da uživaju u bogatom izboru hrane i pića na jednostavan i interaktivan način. Ovo je samo jedan od mnogih načina na koje tehnologija transformira način na koji se usluge pružaju u ugostiteljstvu, čineći iskustvo gostiju još boljim i praktičnijim.

Zašto koristiti jelovnik s QR kodom u restoranu ili drugom ugostiteljskom objektu?

Korištenje jelovnika s QR kodom u restoranu ili drugom ugostiteljskom objektu ima niz prednosti kako za vlasnike objekta, tako i za goste. Evo nekoliko ključnih razloga zašto biste trebali razmotriti ovu tehnologiju:

  • Promicanje higijene i sigurnosti

Jedna od ključnih prednosti uvođenja QR kodova u ugostiteljske objekte je promicanje higijene i sigurnosti. Tradicionalni jelovnici fizički prolaze kroz ruke gostiju dok odlučuju što naručiti. No, u doba pandemije, smanjenje fizičkog kontakta postalo je ključno za očuvanje zdravlja. Korištenjem jelovnika s QR kodom, gosti više ne moraju dodirivati iste površine kao ostali, što značajno smanjuje rizik od prijenosa infekcija.

  • 2.  Ušteda novca

U ugostiteljskim objektima koji ne koriste online meni, svaka promjena u jelovniku zahtijeva tiskanje novih verzija, što uključuje troškove tinte, papira i rada na dizajnu. S digitalnim jelovnicima, ažuriranja ne iziskuju nikakve troškove. Objekti koji imaju promjenjivu ponudu, kao što su sezonski specijaliteti ili dnevni meniji, posebno će profitirati od QR jelovnika. Bez potrebe za tiskanjem novih jelovnika, možete brzo i lako dodavati ili uklanjati stavke prema potrebi, prilagođavajući se sezonskim promjenama.

  • Smanjenje interakcije osoblja i gostiju

Tijekom pandemije, ljudi su razvili svijest o važnosti smanjenja fizičkih interakcija s drugima kako bi očuvali vlastito zdravlje. Umjesto da gosti moraju čekati osoblje da donese jelovnik, mogu jednostavno skenirati QR kod i samostalno mu pristupiti. 

Smanjenje kontakta osoblja s gostima može dovesti do efikasnijeg radnog procesa u objektu, omogućavajući osoblju da se bolje usredotoči na druge aspekte usluge, kao što su brža isporuka hrane ili briga o posebnim zahtjevima gostiju. Kombinacija praktičnosti i sigurnosti čini QR jelovnike nezamjenjivim alatom za sve ugostiteljske objekte.

  • Povećanje narudžbe

S implementiranjem online jelovnika možete povećati svoju prosječnu vrijednost narudžbe za čak 30%. Razlog tome je vjerojatno to što, naručujući s digitalnog jelovnika, gosti ne osjećaju pritisak da brzo odluče.

Također, online jelovnici često nude dodatne opcije i dodatke koji su, za razliku od tradicionalnih jelovnika, lakše primjetni gostima, potičući ih da dodaju još stavki na svoju narudžbu. Sve te prednosti čine online jelovnik izuzetno privlačnim i doprinose povećanju prihoda ugostiteljskog objekta bez povećanja operativnih troškova.

  • Brže okretanje stolova u restoranima i sličnim objektima

Jedan od ključnih izazova za većinu ugostitelja je postizanje visokog kapaciteta usluživanja gostiju, ali istovremeno osiguravanje da nitko ne osjeća da ga se žuri iz objekta. Uvođenjem jelovnika s QR kodom, ova ravnoteža postaje mnogo lakša za postizanje.

Gosti više ne moraju čekati da privuku pažnju konobara kako bi odlučili što žele naručiti. Umjesto toga, čim sjednu, mogu skenirati QR kod izbornika i pregledati ponudu. 

Ova fleksibilnost ne samo da poboljšava iskustvo gostiju već također omogućava brže okretanje stolova.

  • Privlačenje Gostiju Pomoću Fotografija Hrane

Slika govori više od tisuću riječi, a kada je hrana u pitanju, ovo je posebno istinito. Jedan od najmoćnijih načina privlačenja gostiju je korištenje vizualnih dojmova, a to je ono što online jelovnici omogućuju na najbolji način.

U tradicionalnim tiskanim jelovnicima, prostor za slike hrane obično je vrlo ograničen, što znači da se većina restorana odlučuje za tekstualne opise. No, gosti često donose odluke o naručivanju temeljem onoga što vide na fotografiji, a ne samo na temelju teksta. 

Digitalni izbornici putem QR kodova pružaju vam slobodu da uključite slike svih jela bez brige o ograničenju prostora ili troškovima ispisa. Gosti mogu lako pregledavati cijeli jelovnik, svaki put kada skeniraju QR kod, i vidjeti privlačne fotografije hrane uz detaljne opise za svako jelo. To ne samo da privlači pažnju i potiče apetit, već također omogućuje gostima da bolje razumiju što mogu očekivati od svake stavke na jelovniku.

Dodatno, možete se pobrinuti da slike budu što primamljivije koristeći savjete i tehnike za fotografiranje hrane. Kvalitetne i primamljive fotografije hrane često će se isplatiti u vidu povećane narudžbe i većeg apetita gostiju.

  • Marketing i povratne informacije gostiju

Online jelovnik može biti izvanredan marketinški alat koji otvara vrata raznim mogućnostima za promociju. Možete ponuditi posebne ponude ili popuste koje bi mogle potaknuti gosta da istraži i naruči više. 

Također, kada već koriste svoj pametni telefon za pregled jelovnika, mnogo je vjerojatnije da će kliknuti na poziv na akciju, lajkati vašu Facebook stranicu ili pratiti vas na Instagramu.

QR jelovnik omogućuje i jednostavan način prikupljanja povratnih informacija gostiju. Korištenje pametnih telefona olakšava im da pruže vrijedne povratne informacije koje možete ikoristiti za poboljšanje kvalitete usluge i hrane u svom ugostiteljskom objektu. Pitanja o zadovoljstvu, komentarima i ocjenama mogu biti dragocjen izvor informacija koji će vam pomoći u daljnjem razvoju vašeg poslovanja.

Nekoliko ideja kako postaviti QR kod da ga gosti mogu lako vidjeti i skenirati:

 ideja kako postaviti QR kod da ga gosti mogu lako vidjeti i skenirati

Online meni u restoranu i drugim ugostiteljskim objektima

Zašto koristiti jelovnik s QR kodom u restoranu

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

Ljetna sezona traži savršene osvježavajuće napitke, a kokteli su upravo to – spoj osvježenja...

Korištenje nelegalnog ili nelicenciranog software-a postalo je toliko rašireno da mnogi korisnici prihvaćaju takvo...

U središtu poslovanja svakog ugostitelja nalazi se fiskalna blagajna – ključni alat ne samo...

Dok sunčani proljetni dani polako kucaju na vrata, ugostitelji već osjećaju blagu uzbuđenost zbog...

Jesi li spreman za još jednu intenzivnu ljetnu sezonu? Iskusan ugostitelj uvijek razmišlja unaprijed,...

Priprema za početak sezone u ugostiteljstvu iziskuje mnogo više od postavljanja stolova i iznošenja...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English


Warning: Undefined array key "options" in /home/posshr/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.