Ljetna sezona traži savršene osvježavajuće napitke, a kokteli su upravo to – spoj osvježenja i užitka. Ljeti se ljudi okupljaju uz plaže, bazene i terase, tražeći pića koja će osvježiti njihovo nepce i uljepšati opuštene trenutke. Uz inovativne kombinacije žestokih pića, likera, voća i začina, kokteli su postali umjetnost u čaši.
Izdvojili smo top 10 koktela koje bi trebao uvrstiti u svoju ponudu za ljetnu sezonu 2024. Ovi kokteli ne samo da su popularni, već i privlače pozornost svojom paletom okusa i prepoznatljivim stilom.
Ideja za promociju: Napravi “školu” za pripremanje koktela tijekom koje će se u tvom objektu u određenim periodima dana ovi kokteli posluživati po promotivnim cijenama!
Old Fashioned
Old Fashioned je prvi put spomenut 1806. godine u američkom časopisu The Balance and Columbian Repository, gdje su ga opisali kao koktel koji se sastoji od žestokog pića (originalno whiskey), šećera, vode i gorčine (bitters). U 19. stoljeću, miješanje ovih sastojaka bilo je poznato kao “stari način” ili “old-fashioned” način pripreme koktela.
Kokteli poput Old Fashioned-a počeli su se miješati u barovima i klubovima diljem SAD-a tijekom 19. stoljeća. Popularnost koktela naglo je porasla kada je izmišljena verzija koktela u Pendennis Clubu u Louisvilleu, Kentucky. Priča se da je barmen izumio ovaj koktel u čast pukovnika Jamesa E. Peppera, koji je zatim prenio recept u New York i pomogao popularizaciji koktela.
Recept
Old Fashioned se priprema kombiniranjem sljedećih sastojaka:
- 50 ml burbona ili whiskeya
- 1 komadić šećera ili 1 žličica šećernog sirupa
- 2 crte bittersa
- Malo vode ili sode (opcionalno)
- Kockice leda
- Narančina kora ili trešnja (za ukras)
U čaši za miješanje treba pomiješati šećer s bittersom i malo vode dok se šećer ne otopi. Zatim se dodaje whiskey i nekoliko kockica leda. Miješa se dok se ne ohladi, a potom se procijedi u staromodnu čašu s ledom. Za ukras se dodaje narančina kora ili trešnja po želji.
Okus Old Fashioned-a je bogat i složen, s izraženim notama whiskeya koje su uravnotežene slatkoćom šećera i gorčinom bittersa. Ovaj koktel je poznat po svojoj ravnoteži okusa i daje zadovoljavajući, dugotrajan doživljaj koji naglašava karakteristike korištenog whiskeya.
Old Fashioned je klasik koji je preživio test vremena i ostaje popularan izbor u barovima diljem svijeta zbog svoje bezvremenske privlačnosti.
Negroni
Negroni je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih koktela na svijetu. Ovaj koktel poznat je po svojoj aromatičnoj gorčini i uravnoteženom okusu. Negroni je elegantan i profinjen koktel koji osvaja svojom jednostavnošću i sofisticiranošću.
Izmišljen je početkom 20. stoljeća u Italiji, točnije u Firenci. Legenda kaže da je koktel stvoren kada je grof Camillo Negroni posjetio Caffè Casoni (danas Caffè Giacosa) i zatražio svoj omiljeni koktel Americano, ali s dodatkom gina umjesto sode. Barmen je dodao gin umjesto sode i tako je nastao Negroni. Recept je brzo postao popularan i proširio se po cijelom svijetu.
Recept
Negroni se priprema kombiniranjem sljedećih sastojaka:
- 30 ml gina
- 30 ml crvenog vermuta
- 30 ml Campari likera
- Led
- Kriška naranče (za ukras)
U staromodnu čašu s ledom ulijevaju se gin, vermut i Campari. Sve se promiješa dok se ne sjedini i ohladi. Za završni dodir, koktel se ukrašava kriškom naranče.
Negroni ima jedinstven, intenzivan okus s istaknutom gorčinom od Campari likera. Okus je složen i uravnotežen, s notama bilja, citrusa i začina. Gin daje snažan temelj koktelu, dok crveni vermut pruža sladak i aromatičan dodir.
Ovaj koktel obožavaju ljubitelji jakih i bogatih okusa, a njegova gorčina često ga čini pićem za iskusnije konzumente. Negroni je postao kultni koktel koji odražava talijansku tradiciju miješanja pića i eleganciju u svijetu koktela.
Daiquiri
Daiquiri je klasičan koktel koji je poznat po svojoj jednostavnosti i osvježavajućem okusu. Ovo je jedan od najpoznatijih rumskih koktela na svijetu, a obožavaju ga ljubitelji svježih, voćnih okusa.
Nastao je krajem 19. stoljeća na Kubi, a ime je dobio po obalnom mjestu Daiquiri, gdje je navodno izmišljen. Recept se pripisuje američkom rudarskom inženjeru po imenu Jennings Cox, koji je miješao rum s limetom i šećerom kako bi stvorio osvježavajući napitak. Koktel je ubrzo postao popularan na Kubi, a zatim i diljem svijeta.
Recept
Daiquiri se priprema kombiniranjem sljedećih sastojaka:
- 50 ml bijelog ruma
- 25 ml svježe cijeđenog soka od limete
- 15 ml šećernog sirupa
- Led
U shakeru se kombiniraju rum, sok od limete i šećerni sirup s nekoliko kockica leda. Sastojci se snažno protresu dok se ne ohlade, a zatim procijede u ohlađenu čašu za koktel. Daiquiri se često poslužuje bez ukrasa, kako bi se istaknuli čisti okusi koktela.
Daiquiri ima svjež, lagan i osnažujući okus. Kombinacija ruma, limete i šećernog sirupa stvara uravnotežen koktel koji je istovremeno kiselkast i sladak. Okus ruma je osnova koktela, dok limeta dodaje živahnu kiselinu, a šećerni sirup ublažava kiselost.
Daiquiri je savršen koktel za ljetne dane zbog svog osvježavajućeg okusa. Njegova jednostavnost i prilagodljivost čine ga omiljenim izborom za one koji traže čist i jednostavan voćni koktel.
Margarita
Margarita je jedan od najpoznatijih koktela na svijetu, poznat po svojoj osvježavajućoj kombinaciji tequile, limete i triple seca. Ovaj koktel omiljen je zbog svog svježeg okusa i svestranosti.
Margarita je koktel nastao tijekom prve polovice 20. stoljeća, no točan izvor nije poznat. Postoje razne priče o njegovom nastanku, uključujući jednu koja ga povezuje s meksičkom društvenom ličnosti po imenu Margarita Sames koja ga je izumila na nekoj zabavi. Bez obzira na točan izvor, Margarita je postala iznimno popularna diljem svijeta.
Recept
Margarita se priprema kombiniranjem sljedećih sastojaka:
- 50 ml tequile
- 25 ml svježe cijeđenog soka od limete
- 15 ml triple seca (npr. Cointreau ili Grand Marnier)
- Led
- Sol (za rub čaše, opcionalno)
Za pripremu Margarite, shaker se napuni ledom i dodaju se tequila, sok od limete i triple sec. Sastojci se snažno protresu dok se ne ohlade, a zatim se procijede u čašu s rubom posoljenim ako se želi. Čaša može biti ohlađena unaprijed. Margarita se često poslužuje s kriškom limete kao ukrasom.
Margarita ima svjež i osnažujući okus, s izraženom kiselinom od limete i slatkoćom triple seca. Tequila daje koktelu karakterističan, blago zemljani okus. Margarita je poznata po svojoj ravnoteži kiselkastih i slatkih okusa, što je čini savršenim osvježenjem.
Ovaj koktel postao je sinonim za ljetne zabave i odmor, a omiljen je među ljubiteljima tequila koktela diljem svijeta. Margaritu se može poslužiti u raznim varijantama, uključujući smrznutu ili s različitim okusima, što joj daje dodatnu privlačnost.
Mojito
Mojito je osvježavajući i aromatičan koktel poznat po svojoj kombinaciji ruma, mente, limete, šećera i sode. Ovaj kubanski klasik omiljen je diljem svijeta zbog svog laganog i osnažujućeg okusa.
Vjeruje se da je nastao u 16. stoljeću. Početno je bio lijek za liječenje bolesti, kada su pirati i mornari miješali menta, limetu i šećer s lokalnim alkoholnim pićem kako bi olakšali simptome. Kasnije je postao popularno piće na Kubi, posebno u Havana Clubu, gdje je stekao međunarodnu slavu.
Recept
Mojito se priprema kombiniranjem sljedećih sastojaka:
- 50 ml bijelog ruma
- 10-12 svježih listova mente
- 25 ml svježe cijeđenog soka od limete
- 2 žličice šećera (ili šećernog sirupa)
- Soda voda
- Led
- Kriška limete i listovi mente (za ukras)
Za pripremu Mojita, prvo se u čaši lagano zgnječe listovi mente sa šećerom i sokom od limete kako bi se oslobodili okusi i arome mente. Zatim se dodaje led, rum i soda voda. Sve se lagano promiješa kako bi se sjedini sastojci. Koktel se ukrašava kriškom limete i svježim listovima mente.
Mojito ima svjež i osvježavajući okus s naglašenom mentom i kiselinom limete. Slatkoća šećera uravnotežuje kiselost, dok soda voda dodaje pjenušavu teksturu. Okus ruma djeluje kao osnova i dodaje dubinu ovom koktelu.
Mojito je idealan za ljetne dane zbog svog laganog i osvježavajućeg profila okusa. Ovaj koktel je klasik koji se lako prilagođava različitim ukusima, što ga čini omiljenim izborom mnogih ljubitelja koktela.
Espresso Martini
Espresso Martini je moderni koktel poznat po svojoj kombinaciji kave i votke. Ovaj koktel privlači ljubitelje kave i jakih, bogatih okusa, te je postao jedan od najpopularnijih koktela u barovima diljem svijeta.
Espresso Martini potječe iz 1980-ih godina u Londonu, a izumio ga je barmen Dick Bradsell. Prema priči, gost u baru tražio je piće koje bi ga “probudilo i omamilo”. Bradsell je stvorio koktel kombinirajući votku s espressom i likera kave, stvarajući tako Espresso Martini.
Recept
Espresso Martini se priprema kombiniranjem sljedećih sastojaka:
- 50 ml votke
- 25 ml svježe skuhanog espressa (ili kave)
- 25 ml likera od kave (npr. Kahlúa)
- 15 ml šećernog sirupa (ili po želji)
- Led
- Zrna kave (za ukras)
U shakeru se pomiješaju votka, espresso, liker od kave i šećerni sirup s nekoliko kockica leda. Sastojci se snažno protresu kako bi se sjedini okusi i koktel ohladio. Koktel se procijedi u ohlađenu čašu za martini. Za završni dodir, koktel se ukrašava s nekoliko zrna kave.
Espresso Martini ima bogat i intenzivan okus, s izraženim notama kave i votke. Likeri dodaju slatkoću i dubinu okusu, dok espresso daje karakterističnu aromu kave. Okus je uravnotežen, s naglaskom na jakim, tamnim i slatkim notama.
Ovaj koktel omiljen je izbor za one koji žele kombinirati svoje ljubavi prema kavi i jakom piću. Espresso Martini savršen je koktel za posebne prilike i kao završetak večere, dajući osvježavajući i energizirajući završetak večeri.
Whiskey Sour
Whiskey Sour je klasičan koktel poznat po svom osvježavajućem i uravnoteženom okusu. Ovaj koktel izrađen je od viskija, limunovog soka i šećera, što stvara ugodnu kombinaciju kiselosti i slatkoće.
Whiskey Sour je koktel koji datira iz 19. stoljeća, a prvi put je spomenut u knjizi “Jerry Thomas’ Bartender’s Guide” iz 1862. godine. Sour kokteli bili su popularni među mornarima jer su kombinirali alkohol s kiselim sastojcima poput limuna ili limete, što je pomoglo spriječiti skorbut. Whiskey Sour postao je jedan od najpopularnijih sour koktela.
Recept
Whiskey Sour se priprema kombiniranjem sljedećih sastojaka:
- 50 ml burbona ili viskija
- 25 ml svježe cijeđenog soka od limuna
- 15 ml šećernog sirupa
- Led
- Trešnja i kriška limuna (za ukras)
U shakeru se pomiješaju viski, sok od limuna i šećerni sirup s nekoliko kockica leda. Sastojci se snažno protresu dok se ne ohlade, a zatim se procijede u staromodnu čašu s ledom. Za ukras se dodaje trešnja i kriška limuna.
Whiskey Sour ima uravnotežen i osnažujući okus, s naglašenom kiselinom limuna i slatkoćom šećera. Okus viskija dodaje dubinu i karakter koktelu, stvarajući složen i zadovoljavajući doživljaj.
Ovaj koktel popularan je zbog svoje jednostavnosti i svestranosti, te je omiljen izbor među ljubiteljima viskija i koktela s kiselim notama. Whiskey Sour savršen je za one koji traže osvježavajući koktel s bogatim okusima.
Manhattan
Manhattan je klasičan koktel koji se ističe svojom sofisticiranošću i bogatim okusom. Kombinira viski, slatki vermut i bitters, stvarajući uravnotežen i aromatičan koktel koji je postao sinonim za eleganciju.
Koktel Manhattan je nastao u New Yorku tijekom druge polovice 19. stoljeća, a ime je dobio po istoimenom otoku. Iako postoji nekoliko različitih priča o nastanku koktela, općenito se vjeruje da je prvi put pripremljen u klubu Manhattan za zabavu koju je organizirala Lady Randolph Churchill, majka Winstona Churchilla.
Recept
Manhattan se priprema kombiniranjem sljedećih sastojaka:
- 50 ml burbona viskija
- 25 ml slatkog crvenog vermuta
- 2 crte bittersa
- Led
- Trešnja ili kora naranče (za ukras)
U čaši za miješanje kombiniraju se viski, slatki vermut i bitters s nekoliko kockica leda. Sve se miješa dok se ne ohladi, a zatim procijedi u ohlađenu čašu za martini ili kupe čašu. Manhattan se ukrašava trešnjom ili korom naranče.
Manhattan ima bogat i složen okus s izraženim notama viskija i slatkog vermuta. Bitters dodaje dubinu i gorke tonove koktelu, stvarajući uravnotežen profil okusa. Kombinacija ovih sastojaka daje koktelu jedinstvenu eleganciju.
Ovaj koktel omiljen je izbor za ljubitelje viskija i klasičnih koktela. Manhattan se često poslužuje na svečanim prigodama i u finim barovima, gdje svojom profinjenošću privlači ljubitelje koktela diljem svijeta.
Martini
Martini je jedan od najpoznatijih koktela na svijetu, simbol elegancije i profinjenosti. Ovaj koktel se tradicionalno izrađuje od gina i suhog vermuta, a često se poslužuje uz maslinu ili koru limuna.
Martini ima dugu povijest koja seže do 19. stoljeća. Njegov točan izvor nije poznat, ali se vjeruje da je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama. Prve verzije koktela spominju se u bartenderskim priručnicima iz tog vremena. Tijekom godina, Martini je postao simbol sofisticiranog uživanja, a populariziran je i u pop kulturi, posebno zahvaljujući filmovima o Jamesu Bondu.
Recept
Martini se priprema kombiniranjem sljedećih sastojaka:
- 60 ml gina ili votke (ovisno o preferencijama)
- 10 ml suhog vermuta
- Led
- Maslina ili korica limuna (za ukras)
U čaši za miješanje kombiniraju se gin ili votka s vermutom i nekoliko kockica leda. Sve se miješa ili protresa dok se ne ohladi, a zatim procijedi u ohlađenu čašu za martini. Martini se tradicionalno ukrašava maslinom ili koricom limuna.
Martini ima čisti i suhi okus, s izraženim notama gina ili votke, ovisno o korištenom alkoholnom piću. Suhi vermut dodaje aromu i kompleksnost, ali ga neki preferiraju koristiti u manjim količinama kako bi istakli alkoholno piće.
Martini je klasik koji se često povezuje s elegancijom i stilom. Ovaj koktel omiljen je izbor među ljubiteljima čistih i jednostavnih okusa, te je nerijetko povezan s luksuzom i sofisticiranim uživanjem.
Pina Colada
Pina Colada je koktel poznat je po svojoj kremastoj teksturi i slatkom, egzotičnom okusu. Pina Colada je osvježavajući i aromatičan koktel koji evocira osjećaj ljetnog odmora.
Pina Colada ima bogatu povijest koja potječe s Kube. Prema jednoj verziji, koktel je izumio barmen po imenu Ramón “Monchito” Marrero u hotelu Caribe Hilton u San Juanu, Puerto Rico, 1954. godine. Marrero je želio stvoriti piće koje bi odražavalo okuse i duh Kariba. Od tada je Pina Colada postala službeno nacionalno piće Puerto Rica.
Recept
Pina Colada se priprema kombiniranjem sljedećih sastojaka:
- 60 ml bijelog ruma
- 90 ml kokosovog vrhnja
- 90 ml svježe cijeđenog soka od ananasa
- Led
- Kriška ananasa i trešnja (za ukras)
Sastojci se kombiniraju u blenderu s ledom i blendaju dok ne postanu glatka, kremasta smjesa. Koktel se zatim ulijeva u ohlađenu čašu za koktel. Pina Colada se ukrašava kriškom ananasa i trešnjom.
Pina Colada ima bogat i slatkast okus, s naglašenim notama ananasa i kokosa. Okus ruma pruža temelj i uravnotežuje slatkoću kokosa i ananasa. Koktel ima kremastu teksturu zbog kokosovog vrhnja, što ga čini zadovoljavajućim i osnažujućim.
Pina Colada je savršen koktel za ljetne dane i tropske teme, a njegovi egzotični okusi čine ga omiljenim među ljubiteljima voćnih i kremastih koktela.