Ako misliš da si probao sve moguće pizze, vjerojatno će te neki od ovih okusa iznenaditi! Hrvatska pizzerijska scena možda se vrti oko klasičnih favorita poput margherite, funghija ili slavne slavonske s kulenom, ali postoje i pizzerije koje se usude eksperimentirati.
Evo top 10 neobičnih pizza okusa koji se mogu pronaći ili isprobati kod kuće (ako se usudiš! 🙂
PREUZMI CHECK LISTU ZA OTVARANJE RESTORANA
Pizza s medom i gorgonzolom
Pizza s medom i gorgonzolom je kombinacija koja na prvi pogled djeluje neobično, ali kada je jednom probaš, teško ćeš joj odoljeti. Ključ njezine privlačnosti leži u savršenoj ravnoteži između snažnih i slanih nota gorgonzole i prirodne slatkoće meda.
Gorgonzola se tijekom pečenja topi u kremastu masu, oslobađa svoje orašaste i pikantne note dok se med lagano karamelizira stvarajući tanke slojeve slatkoće koji super idu sa sirom.
Često se ovoj kombinaciji dodaju i orasi ili svježi ružmarin koji svojim aromatičnim notama još više produbljuju slojevitost okusa. Neki chefovi vole dodati i tanko narezanu krušku.
Ova pizza nije za one koji se drže klasike, ali ako voliš eksperimentirati s okusima i uživati u neobičnim gastro doživljajima, svakako vrijedi probati. Idealna je uz čašu bijelog vina, posebno onog s blagom voćnom aromom poput chardonnaya ili malvazije.
Crna pizza s aktivnim ugljenom
Crna pizza s aktivnim ugljenom jedna je od onih gastro inovacija koje privlače pažnju već na prvi pogled. Tijesto obogaćeno aktivnim ugljenom poprima duboku crnu boju te tako stvara dramatičan vizualni efekt koji izgleda brutalno. No, osim neobičnog izgleda, ova pizza donosi i suptilne razlike u teksturi i okusu što je čini još zanimljivijom za probati.
Aktivni ugljen ne dodaje intenzivan okus već unosi blago dimljene i zemljane note koje se super slažu s određenim vrstama nadjeva. Njegova najpoznatija karakteristika, sposobnost upijanja toksina, također je razlog zašto ga neki smatraju ‘zdravijom’ alternativom klasičnom tijestu.
Što se tiče nadjeva, crna pizza se često kombinira s bijelim ili svijetlim sastojcima koji dodatno naglašavaju vizualni kontrast. Morski plodovi poput hobotnice, kozica ili dimljenog lososa izvrsno se slažu s ovom podlogom baš kao i kremasti sirevi poput burrate ili mozzarelle. Dodaci poput rikole, limunove korice ili svježeg bosiljka unose svježinu i aromu dok je često poslužena i s nekoliko kapi maslinovog ulja.
Ova pizza nije samo kulinarska inovacija već i pravi hit na društvenim mrežama!
Pizza s tartufima i jajem
Pravo gurmansko iskustvo koje podiže klasičnu pizzu na sasvim novu razinu. Ova kombinacija spaja intenzivan zemljani okus tartufa s bogatom kremoznošću jajeta.
Tartufi su odavno zvijezde istarske kuhinje, ali ih rijetko viđamo na pizzi. Njihova aroma je snažna, a najbolje se slaže s jednostavnim sastojcima.
Baza ove pizze često je umak od vrhnja umjesto klasičnog umaka od rajčice što omogućuje tartufima da dođu do izražaja. Tijesto je obično tanko i hrskavo.
Središnji element ove pizze je poširano ili pečeno jaje koje se stavlja na vrh neposredno prije posluživanja. Kada se razreže, žumanjak se lagano razlijeva po toplom tijestu i miješa s umakom.
Uz tartufe i jaje, često se dodaju tanko narezani listići parmezana ili pecorina koji svojom slanošću zaokružuju cijeli doživljaj.
Poslužuje se uz čašu kvalitetnog bijelog vina poput istarske malvazije ili chardonnaya.
Pizza s bučinim uljem i orasima
Prava je poslastica za one koji vole otkrivati neočekivane gastronomske kombinacije. Iako se bučino ulje u Hrvatskoj najčešće koristi za salate i juhe, na pizzi se pokazuje kao iznenađujuće dobar dodatak koji donosi baš fin okus. U kombinaciji s hrskavim orasima, kremastom ricottom i slanim pršutom, ova pizza nudi savršen balans između slatkih, slanih i orašastih nota.
Tijesto se obično priprema tanko i hrskavo kako bi što bolje upilo arome sastojaka. Umjesto klasičnog umaka od rajčice, koristi se lagana podloga od ricotte.
Orasi su tostirani kako bi se dodatno pojačala njihova aroma. Pršut, tanko narezan i dodan nakon pečenja, donosi slanu komponentu koja savršeno kontrira kremoznosti ricotte. Završni touch je nekoliko kapi bučinog ulja koje se dodaje neposredno prije posluživanja.
Ova pizza posebno je popularna u sjevernim dijelovima Hrvatske gdje je bučino ulje nezaobilazan dio kulinarske tradicije. Savršeno se slaže s čašom laganog bijelog vina ili čak s nekim suhim pjenušcem.
Pizza s hrenom i dimljenom vratinom
Ova kombinacija spaja bogatu aromu dimljenog mesa s laganom pikantnošću hrena te stvara savršen spoj tradicionalnih sastojaaka u jednom modernom izdanju.
Baza ove pizze često je bijela bez klasičnog umaka od rajčice. Umjesto nje koristi se blagi kremasti umak od vrhnja ili svježeg sira koji ublažava intenzitet hrena i omogućuje da meso dođe do izražaja.
Dimljena vratina ima dubok okus koji se savršeno slaže s toplim tijestom. Narezana na tanke kriške i dodana pri kraju pečenja, zadržava svoju sočnost i aromu. No zvijezda ove pizze svakako je hren.
Kako bi se dodatno zaokružili okusi često se dodaju tanko narezani kiseli krastavci ili malo ribanog tvrdog sira poput paškog ili dimljenog škripavca. Nekoliko kapi maslinovog ulja ili svježi vlasac na vrhu daju završni touch.
Ova pizza nije za one koji vole blage okuse. Odličan je izbor za hladnije dane, a savršeno se slaže s čašom tamnog piva ili suhim crvenim vinom.
Pizza s patlidžanima i feta sirom
Ova pizza inspirirana je mediteranskom kuhinjom, a spaja slatkasto-karamelizirane patlidžane sa slanim feta sirom.
Patlidžani su glavna zvijezda ove pizze. Prije nego što završe na tijestu, najčešće se peku ili prže kako bi bili mekani.
Podloga može biti klasični umak od rajčice ili bijela verzija s maslinovim uljem i češnjakom. Uz patlidžane i fetu, često se dodaju i svježi bosiljak ili origano dok nekoliko kapi maslinovog ulja po pečenoj pizzi podiže cijelo iskustvo na višu razinu.
Ova pizza izvrsno funkcionira i s dodatkom crnih maslina ili pečenih cherry rajčica.
Uz nju dlično ide čaša laganog bijelog vina poput malvazije ili sauvignona.
Pizza s breskvama i pancetom
Kombinacija slatkog i slanog koja prijatno iznenađuje.. Tanko narezane breskve, hrskava panceta i malo kozjeg sira stvaraju neočekivanu eksploziju top okusa.
Breskve narezane na tanke kriške dodaju svježinu i slatkoću dok hrskava panceta donosi svoj karakterističan dimljeni i slani okus koji kontrira slatkim breskvama.
Često se dodaje malo kozjeg sira, nekoliko listova svježe rikole i nekoliko kapi balzamičnog octa.
Zbog svojih živopisnih boja, zlatne breskve, tamnocrvene pancete i bijelog kozjeg sira, također je i pravi vizualni doživljaj.
Pizza s wasabijem i lososom
Japansko-talijanska fuzija! Pizza s wasabijem i lososom savršen je primjer spajanja dvije potpuno različite kulinarske tradicije u jedno nevjerojatno jelo.
Umjesto klasičnog umaka od rajčice, baza ove pizze često je blag umak od kremastog sira ili soja sosa koji pruža savršenu podlogu za wasabi i losos. Wasabi donosi intenzivan začinski okus koji savršeno kontrira nježnom okusu dimljenog lososa.
Za dodatne slojeve okusa, pizza može biti posuta limunovim sokom ili listovima svježe rukole. Neki chefovi vole dodati i malo crnih sezamovih sjemenki.
Ova pizza nije za svakog, ali ljubitelji začina i eksperimentiranja s novim okusima svakako će uživati. Idealna je uz lagano bijelo vino poput chardonnaya ili sauvignona.
Pizza s grahom i čilijem
Pizza s grahom i čilijem donosi meksičko iskustvo u formi pizze, spajajući sve okuse koji čine ovu kuhinju neodoljivom. Na hrskavom tijestu savršeno se uklapaju crveni grah, ljuti umak, kukuruz i kiselo vrhnje.
Tijesto ove pizze je obično srednje debljine i hrskavo kako bi podržalo sočne nadjeve. Umjesto klasičnog umaka od rajčice koristi se pikantni ljuti umak koji donosi tu pravu meksičku dimenziju okusa.
Pikantni čili donosi onu karakterističnu ljutinu. No, pravi trik ove pizze je u tome što sve te snažne arome uravnotežuje svježe kiselo vrhnje koje se obavezno dodaje neposredno prije posluživanja.
Dodatni sastojci poput avokada, malo svježeg korijandera ili limete daju super svježinu.
Ova pizza je idealan izbor za sve koji vole pikantnu hranu i žele doživjeti nešto novo, spajajući slatko, slano i ljuto u savršenoj ravnoteži. Super se slaže s hladnim pivom.
Pizza s grožđem i plavim sirom
Pizza s grožđem i plavim sirom prava je poslastica za ljubitelje neobičnih kombinacija okusa. Ova pizza nudi savršen balans između suprotnosti: slatkoće i slanosti, hrskavosti i kremoznosti..
Umjesto klasičnog umaka od rajčice, baza pizze je jednostavna.Obično je to maslinovo ulje ili lagani kremasti umak koji omogućava da plavi sir i grožđe u potpunosti dođu do izražaja. Plavi sir sa oštrim i pikantnim okusom dominantan je sastojak ove pizze i odlično kontrira slatkoći grožđa, koje se često koristi u obliku svježih bobica ili po potrebi blago pečenih.
Za dodatnu dubinu okusa, često se dodaju i nekoliko kapi balzamičnog octa ili meda. Također orašasti plodovi mogu poslužiti za još veći doživljaj.
Ova pizza je pravi izbor za gurmane koji uživaju u hrabroj kombinaciji sireva i voća. Najbolje će odgovarati čaša suhog crnog vina poput merlota ili cabernet sauvignona.
Neobični okusi pizza pružaju jedinstvene kulinarske doživljaje prilikom spajanja neočekivanih sastojka. Ove kombinacije dokazuju da pizza može biti pravo platno za kreativnost!