Vrste restorana u svijetu: Inspiriraj se! 

Picture of Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

Vrste restorana u svijetu: Inspiriraj se!

Tablica sadržaja

Ono što ih čini restorane tako posebnima i različitima nije jednostavno navesti. Kategoriziraju se na temelju usluge, lokacije, specifične kuhinje, dizajna, cijena, ponude, atmosfere, stupnja formalnosti i slično. Svaki od tih elemenata doprinosi jedinstvenom iskustvu koje pruža određeni restoran.

Određene vrste ugostiteljskih objekata, duboko su povezane s lokalnom kulturom i nose različita značenja u različitim dijelovima svijeta. Na primjer, španjolski tapas barovi nisu samo mjesta gdje se jede, već i prostori za socijalizaciju i uživanje u raznovrsnim malim zalogajima. Talijanske osterije, koje su nekad bile mjesta za jednostavne obroke, danas su modernizirane i brže nego ikada. Britanski pubovi doživljavaju renesansu, postajući sve popularniji ne samo zbog pića već i zbog kvalitetne hrane koju nude.

Svaka vrsta nosi sa sobom specifičnosti koje ih čine jedinstvenima i zanimljivima, obogaćujući kulinarsku scenu raznovrsnošću i jedinstvenim iskustvima.

PREUZMI CHECK LISTU ZA OTVARANJE RESTORANA

A la carte restorani

A la carte restorani su ugostiteljski objekti koji poslužuju hranu prema principu “a la carte”, što znači da gosti mogu birati jela s jelovnika i naručiti ih pojedinačno, često uz mogućnost prilagodbe obroka prema vlastitim preferencijama.

Svako jelo obično je detaljno opisano na jelovniku, zajedno s cijenom, kako bi gosti mogli donijeti informiranu odluku o tome što žele naručiti.

A la carte restorani često se ističu visokom razinom prilagodljivosti i kvalitete u pripremi hrane. Kuhinjski timovi obično su visoko obučeni i stručni u pripremi raznovrsnih jela, što omogućuje gostima da biraju između tradicionalnih, regionalnih ili internacionalnih specijaliteta.

Interijer a la carte restorana obično je elegantan i lijepo uređen, stvarajući ugodnu atmosferu za uživanje u obroku. A la carte restorani su često popularni za razne prigode kao što su poslovni sastanci, večere u paru ili obiteljski ručkovi, zbog svoje fleksibilnosti i mogućnosti prilagođavanja jelovnika prema osobnim preferencijama i potrebama.

Bistro 

Bistro označava mali, opušteni restoran gdje se poslužuju jednostavna, ali ukusna jela po pristupačnim cijenama. Ovi restorani obično imaju ugodnu atmosferu i često su omiljeni među lokalnim stanovništvom i posjetiteljima koji traže opušteno mjesto za uživanje u hrani i piću. Iako je pojam nastao u Francuskoj, bistroi su se proširili diljem svijeta, svaki s vlastitim šarmom i lokalnim prilagodbama. U njima se često može pronaći širok izbor jela, od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do internacionalnih, te se često nude i odabrana vina ili pića koja upotpunjuju gastronomsko iskustvo.

Brasserie

Brasserie je vrsta restorana koja potječe iz Francuske i obično se opisuje kao ležerno mjesto za objedovanje. Ovi restorani su poznati po tome što kombiniraju elemente restorana i pivnice, nudeći raznoliku ponudu hrane i pića u ugodnoj atmosferi.

Kada posjetite brasserie, možete očekivati da će interijer biti elegantan, ali opušten, često s velikim stolovima, mekanim sjedalima i toplim osvjetljenjem. Dekor može varirati od tradicionalnog do modernog, ali uvijek naglašava udobnost i ugodnu atmosferu za goste.

Što se tiče hrane, brasserie nudi širok izbor jela koja se obično poslužuju tijekom cijelog dana. 

Chiringuito 

Chiringuito je vrsta otvorenog restorana koji se često nalazi duž obale Mediterana, posebno u Španjolskoj i drugim sličnim zemljama. Ovi šarmantni objekti obično su smješteni na plažama i uz more.

Ponuda je najčešće usmjerena na morske plodove, svježu ribu, paellu, tapase i druge lokalne specijalitete. Osim hrane, chiringuitos često nude širok izbor pića, uključujući svježe pripremljene koktele, sangriju, piva i bezalkoholna pića.

Churrascaria 

Churrascaria je vrsta brazilskog restorana koja se ističe po svojoj jedinstvenoj ponudi raznolikog roštilja i mesa koje se poslužuje na način poznat kao rodizio. Ovaj stil restorana poznat je po svojoj obilnoj ponudi mesa koje se poslužuje direktno s ražnja, često uz veliki izbor priloga i salata.

Interijer churrascarie može varirati, ali često je dekoriran u rustikalnom ili elegantnom stilu, stvarajući ugodnu i autentičnu atmosferu. 

Ćevabdžinica 

Ćevabdžinica je specijalizirani ugostiteljski objekt koji se fokusira na posluživanje tradicionalnih jela s roštilja, s posebnim naglaskom na ćevape. Ovi restorani su izrazito popularni u regiji Balkana, gdje su poznati po autentičnom okusu i atmosferi.

Interijer ćevabdžinice obično je uređen jednostavno, ali funkcionalno, pružajući prostor za sjedenje za različite veličine grupa gostiju. Atmosfera je opuštena i neformalna, stvarajući ugodan ambijent za druženje s prijateljima i obitelji.

Diner 

Diner je tipično američki restoran koji nudi široku paletu jela, od tradicionalnih američkih doručaka do klasičnih jela poput hamburgera, sendviča, palačinki i mesnih jela. Ovi restorani su često otvoreni cijeli dan i često se ističu svojom opuštenom atmosferom i pristupačnim cijenama.

Atmosfera je često živahna i ugodna, a dineri su često popularni među lokalnim stanovništvom i putnicima koji traže autentično američko iskustvo.

Jela koja se poslužuju u dinerima obično su obilna i pristupačna. Doručak je često vrlo popularan, s raznim kombinacijama jaja, kobasica, slanine, palačinki, tosta i omleta. 

Dineri također često nude širok izbor kolača, torti i slastica za desert, kao i razne vrste pića uključujući kavu, milkshakeove i slično.

Ovi restorani su često omiljeno odredište za obitelji, grupe prijatelja ili jednostavno za one koji žele uživati ​​u obroku u neformalnoj i prijateljskoj atmosferi.

Drive-in restorani 

Drive-in restorani su specifični tip restorana gdje gosti kada naruče hranu zapravo je konzumiraju u automobilu. Ovi restorani su popularni zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti, posebno među vozačima koji žele brz obrok ili obiteljima koje putuju.

Pri posjeti drive-in restoranu, obično se zaustavlja na označenom mjestu gdje osoblje preko zvučnika ili nekog sličnog sistema prima narudžbu. Zatim se hrana donosi izravno do vašeg automobila ili na posebno označeno mjesto gdje možete preuzeti narudžbu.

Drive-in restorani često nude širok spektar hrane, uključujući hamburgere, sendviči, pržena jela, pizze, salate, sladoled i razne vrste pića. U nekim restoranima, posebno u većim lancima, postoji i opcija za napredniju hranu ili specijalitete.

Atmosfera u drive-in restoranima može varirati, ali često je opuštena i neformalna. 

Drive thru restorani 

Drive-thru restorani

Drive-thru restorani su oblik restorana koji omogućuju gostima da naruče hranu i piće te preuzmu narudžbu direktno u svom automobilu, bez potrebe za izlaskom. Ovi restorani su popularni zbog svoje brze i praktične usluge, što ih čini idealnim za ljude u pokretu ili one koji žele brz obrok bez zastoja.

Vozači se obično zaustavljaju na označenom mjestu ili liniji gdje mogu izabrati željenu hranu iz menija. Narudžba se obično obavlja preko zvučnika ili sličnog sustava, gdje gosti komuniciraju s osobljem restorana i naručuju.

Nakon što se narudžba primi i plati, hrana se priprema i dostavlja vozaču kroz prozor automobila.

Ovi restorani često povećavaju svoju popularnost kroz tehnološke inovacije poput mobilnih aplikacija za narudžbe ili sustava za napredno plaćanje, čime se dodatno poboljšava iskustvo gostiju i ubrzava proces usluge.

Gastropub 

Gastropub  je vrsta ugostiteljskog objekta koji kombinira karakteristike tradicionalnog puba s visokokvalitetnom gastronomskom ponudom. Ovi restorani poznati su po tome što nude opuštenu atmosferu s kvalitetnom hranom i pićem, što ih čini popularnim među ljubiteljima dobre hrane i pića.

Interijer ;esto ima karakteristike tradicionalnog paba – rustikalni dekor, drveni elementi, barske stolice, ali s modernijim detaljima. Atmosfera je opuštena i neformalna, stvarajući ugođaj u kojem se gosti osjećuju kao kod kuće.

Što se tiče hrane, gastropubovi nude širok spektar jela koja su obično visoke kvalitete i pažljivo pripremljena. To uključuje tradicionalna pub jela poput burgera pa do sofisticiranijih jela poput steaka, salata i slično. Često se koriste lokalni sastojci i tradicionalni recepti kako bi se stvorila autentična gastronomska ponuda.

Pića u gastropubovima također igraju važnu ulogu, s širokim izborom craft piva, vina i drugih pića. 

Etno restorani 

Etno restorani su kao mali prozor u svijet različitih kultura i tradicija. Ovi restorani nude autentična jela koja su pripremljena prema starim receptima i koriste lokalne sastojke karakteristične za tu regiju. Atmosfera je često obogaćena tradicionalnom glazbom i ukrasima koji vam pomažu da se potpuno uroni u kulturu koju restoran predstavlja.

Osim hrane, etno restorani često nude i bogat izbor pića karakterističnih za tu kulturu, poput tradicionalnih vina, rakija ili bezalkoholnih napitaka. 

Svaki etno restoran ima svoj jedinstveni šarm. To ih čini omiljenim mjestima kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste koji žele doživjeti nešto novo i autentično.

Fast food restorani 

Fast food restorani su popularni ugostiteljski objekti koji nude brze obroke za konzumaciju na licu mjesta ili za ponijeti. Ovi restorani su poznati po svojoj brzoj usluzi, jednostavnim jelima i često pristupačnim cijenama.

Tipični fast food restorani nude brzo pripremljena jela kao što su hamburgeri, cheeseburgeri, piletinu, sendviče, pomfrit, pizze, tacose, burritose, salate i slično.

Atmosfera u fast food restoranima obično je dinamična i brza, s naglaskom na učinkovitost i brzinu posluživanja. Interijer može varirati od jednostavnog i funkcionalnog do modernog i stilski uređenog, ovisno radi li se o lancu restorana i lokaciji.

Gosti obično naručuju i plaćaju na blagajni ili preko automata za narudžbu, nakon čega se hrana priprema i poslužuje u kratkom vremenskom roku.

Fine dining restorani 

fine dining

Fine dining restorani su vrhunski ugostiteljski objekti koji nude luksuzno iskustvo objedinjeno vrhunskom hranom, uslugom i ambijentom. Većinom ih karakterizira sofisticirana atmosfera, pažljivo birani detalje u dekoraciji i uglađenost osoblja.

Jela koja se poslužuju u fine dining restoranima često su kreacija talentiranih kuhara, fokusirana na visoku kvalitetu i estetski dojam. Svaki sastojak je pažljivo odabran i pripremljen kako bi se postigao savršen sklad okusa i tekstura. Izbor vina i drugih pića također je vrlo pažljivo odabran kako bi se upotpunilo gastronomsko iskustvo.

U usluzi fine dining restorana naglasak je na osobnom pristupu i visokoj razini gostoprimstva. Osoblje je obučeno da pruži vrhunsku uslugu, budući svjesni svakog detalja i želja gostiju. U takvim restoranima često se primjenjuju visoki standardi u svemu, od posuđa do prezentacije jela.

Ambijent fine dining restorana često je elegantan i intiman, stvarajući osjećaj posebnosti i ekskluzivnosti. Posjeta fine dining restoranu često je doživljaj koji se pamti, idealan za posebne prigode ili za one koji žele uživati u vrhunskom gastronomskom iskustvu.

Food Trucks

Mobilni kamioni često služe raznolike vrste hrane, od ulične hrane do gourmet specijaliteta, ovisno o konceptu i kuhinji.

Interijer food trucka je obično kompaktan, s ograničenim prostorom za pripremu hrane i služenje gostiju. Vanjski dizajn često je privlačan i prepoznatljiv, s jasno istaknutim jelovnikom i natpisima koji opisuju ponudu.

Food truckovi su popularni zbog svoje mobilnosti i mogućnosti da se prilagode različitim događajima ili lokacijama poput festivala, sajmova, sportskih događaja i slično. Oni nude brzu i ukusnu hranu u neformalnom i često zabavnom okruženju, što ih čini omiljenim izborom među ljudima koji traže jednostavno i ukusno jelo na putu.

Luncheonette 

Luncheonette je vrsta restorana, često manjih dimenzija, koji se obično fokusira na posluživanje laganih obroka tijekom dnevnih sati, posebno ručka ili popodneva. Ovi restorani su često opušteni i neformalni, pružajući gostima priliku da uživaju u jednostavnim obrocima u ugodnoj atmosferi.

Ponuda je usmjerena na jednostavne, ali ukusne obroke poput sendviča, salata, juha, quichea ili drugih laganijih jela. 

Interijer može varirati, ali obično ima opuštajuću atmosferu s udobnim stolicama i stolovima, često s retro ili tradicionalnim dekorom. Ovi restorani često privlače lokalno stanovništvo i posjetitelje koji traže brz i ukusan obrok u neformalnom okruženju.

Osteria 

Osteria je tradicionalni talijanski restoran koji se ističe po svojoj opuštenoj atmosferi, autentičnoj kuhinji i srdačnoj dobrodošlici. 

Obično osterije imaju rustikalni ili prijateljski interijer s jednostavnim drvenim stolovima i stolicama, možda s visećim suhim pršutom i drugim delikatesama koje su zaštitni znak ove vrste restorana. Atmosfera je opuštena i ugodna, idealna za opuštajući obrok s prijateljima ili obitelji.

Jela koja se poslužuju u osteriji često su bazirana na tradicionalnoj talijanskoj kuhinji, s naglaskom na sezonske i lokalne sastojke. Važnost se pridaje jednostavnosti i kvaliteti sastojaka, kao i ljubavi prema tradicionalnim receptima.

Pizzeria

Pizzeria je restoran specijaliziran za pripremu i posluživanje pizza. Atmosfera je često opuštena i neformalna.

Pizzerije mogu varirati od malih lokalnih objekata do većih lanaca. Također, pizzerije često nude i druge talijanske specijalitete poput tjestenina i salata.

Mnoge pizzerije nude dostavu hrane i mogućnost online naručivanja što dodatno olakšava uživanje u omiljenoj hrani kod kuće ili na radnom mjestu.

Pop-up restorani 

Pop-up restorani su privremeni ugostiteljski objekti koji se otvaraju na određenom mjestu na ograničeno vrijeme. Ovi restorani mogu biti postavljeni u lokacijama poput praznih prostora, galerija, dvorišta i slično.

Atmosfera može biti tematski ili kreativno uređena prema posebnom konceptu ili stilu. Ovi restorani često nude limitiran, pažljivo osmišljen jelovnik.

Pop-up restorani često privlače ljubitelje hrane koji traže novo iskustvo, ali također pružaju priliku kuharima i ugostiteljima da pokažu svoje vještine i kreativnost.

Ramen-ya 

ramen

Ramen-ya je japanski restoran specijaliziran za posluživanje ramen-a, tradicionalnog japanskog jela koji se sastoji od rezanaca u umaku od juhe, obično uz dodatke poput mesa, jaja, algi i raznih začina.

Pri posjetiti ramen-ya, može se očekivati ​​autentična japanska atmosfera s naglaskom na kvaliteti i okusu ramen-a. Interijer može varirati, ali često ima jednostavan dizajn s barskim stolicama oko pulta gdje gosti mogu gledati kako majstori ramen-a pripremaju jela.

Ramen jela u ramen-ya mogu se razlikovati po regiji u Japanu.

Samoposlužni restorani

Samoposlužni restoran je vrsta ugostiteljskog objekta gdje gosti sami biraju hranu i piće iz ponuđenog asortimana te ih sami sebi poslužuju. Ovi restorani nude raznoliku hranu izloženu u buffet stilu ili na samoposlužnim stolovima, često organiziranim po kategorijama kao što su predjela, glavna jela, prilozi, salate i deserti.

Obično se naplaćuje ulazna cijena ili cijena po težini hrane koja se uzme. Samoposlužni restorani su popularni zbog svoje praktičnosti i izbora koji se nudi gostima.

Osoblje u samoposlužnim restoranima često održava higijenske standarde i nadopunjuje hranu kako bi se osiguralo da gosti imaju svježu i ukusnu hranu.

Tapas bar 

tapas

Tapas bar je vrsta španjolskog ugostiteljskog objekta specijaliziranog za posluživanje tapasa – malih porcija raznovrsnih jela koje se tradicionalno jedu uz piće. Ovi restorani su popularni ne samo u Španjolskoj već i diljem svijeta zbog svoje opuštene atmosfere, društvenog koncepta i raznolike gastronomske ponude.

Interijer je živahan i često tradicionalno dekoriran, s barskim stolicama oko pulta gdje se pripremaju tapasi. Atmosfera je obično opuštena i socijalna, idealna za dijeljenje hrane i razgovor s prijateljima ili obitelji.

Trattoria

Trattoria je tipično talijanski restoran koji nudi opuštenu atmosferu i autentičnu talijansku kuhinju. Obično ima jednostavan, ali šarmantan interijer s rustikalnim detaljima poput drvenog namještaja, zidova ukrašenih fotografijama, a često i sa stolnjacima s kariranim uzorkom. Atmosfera je opuštena i ugodna, stvarajući dojam kao da se nalazimo u malom talijanskom selu.

Jela koja se poslužuju u trattoriji često su inspirirana regionalnom talijanskom kuhinjom, kao što su razne paste, rižota, mesna jela te morski plodovi. Važnost se pridaje kvalitetnim sastojcima i jednostavnoj, ali bogatoj pripremi jela.

U trattoriji se često nudi i dobar izbor vina, posebno lokalnih sorti ili onih koji se savršeno slažu s jelima koja se poslužuju. Osoblje trattorije obično je srdačno i gostoljubivo, što dodatno doprinosi ugođaju.

Taverna

Taverne su grčki tradicionalni ugostiteljski objekti koji kombiniraju rustikalnu atmosferu s ponudom hrane i pića. 

Ovo je mjesto gdje se cijeni dobra hrana i druženje.Poznate su po svojoj opuštenoj atmosferi s često drvenim stolovima i stolicama, možda i sa starinskim dekoracijama koji odražavaju lokalnu tradiciju ili povijest. Ovi restorani često imaju šank gdje gosti mogu naručiti piće prije ili nakon jela.

Jela koja se poslužuju u tavernama obično su jednostavna, ali ukusna, bazirana na tradicionalnoj kuhinji lokalne regije. 

Teppanyaki-ya

Teppanyaki

Teppanyaki-ya je japanski restoran specijaliziran za teppanyaki stil kuhanja. Prilikom posjete Teppanyaki, očekuj dinamično i interaktivno gastronomsko iskustvo gdje su majstori teppanyaki (teppanyaki šefovi) u središtu pozornosti.

U ovakvim restoranima, hrana se priprema na vrućoj ploči (teppan), koja je u središtu stola ili šanka oko koje gosti sjede. Šefovi teppanyakija spretno pripremaju različite sastojke, poput mesa, plodova mora, povrća i riže, koristeći sečenje, okretanje i miješanje kao dio svojih vještina. Ovo nije samo priprema hrane, već i izvedba koja dodaje zabavni element večeri.

Atmosfera u Teppanyaki-ya je često živahna i ugodna, s gostima koji mogu uživati u izravnom uvidu u proces pripreme hrane. Interakcija između šefa teppanyakija i gostiju često dodatno obogaćuje iskustvo, stvarajući priliku za razgovor.

PREUZMI CHECK LISTU ZA OTVARANJE RESTORANA

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Što je zapravo aperitiv i zašto se pije prije jela? 

Aperitiv nije samo još jedno piće na stolu prije jela. On ima svoju svrhu....

Usporedba ugostiteljstva u Europi i SAD-u 

Amerikanci vole brzinu. Europljani vole iskustvo, a u restoranima se to najbolje vidi. U...

Bezalkoholni trendovi – Kako oduševiti goste koji ne piju alkohol?

Gosti sve češće biraju bezalkoholna pića kako zbog zdravlja, ukusa ili životnog stila.  Dobro osmišljen...

Strategije za povećanje dostave i online narudžbi u ugostiteljstvu

Dostava hrane nikad nije bila traženija, ali i konkurencija nikad jača. Gosti žele brzo,...

Kako mali detalji u usluzi pretvaraju povremene goste u stalne?

U zaista dobrom restoranu nisu najvažniji ni jelovnik ni interijer. Najvažniji je osjećaj koji...

Otvorene kuhinje u restoranu – isplati li se ulagati u transparentnost? 

Koncept otvorene kuhinje već nekoliko godina je jako popularan u restoranima diljem svijeta i...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.