Zimski vrtovi u restoranima – kako privući goste tijekom hladnijih mjeseci?

Picture of Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

Zimski vrtovi u restoranima – kako privući goste tijekom hladnijih mjeseci?

Tablica sadržaja

Zimski vrtovi u restoranima prava su čarolija tijekom hladnijih mjeseci. Oni nisu samo estetski privlačni, već i funkcionalni. Omogućuju restoranima proširenje kapaciteta posebno u vrijeme kada su otvorene terase neupotrebljive. 

U Hrvatskoj se zimski vrtovi sve češće viđaju u urbanim sredinama i turističkim gradovima. Popularni su jer stvaraju intimnu atmosferu. Sukladno zakonima, zimski vrtovi moraju biti u skladu s urbanističkim planovima i pravilima o zatvorenim prostorima. 

S pravim dizajnom i ponudom oni mogu postati magnet za goste. 

Zašto su zimski vrtovi idealno rješenje za hladnije mjesece?

Zimski vrtovi su definitivno velika prednost restorana tijekom hladnih mjeseci. Ovi prostori omogućuju restoranima da zadrže atmosferu otvorene terase, ali uz zaštitu od kiše, snijega i vjetra. Staklene konstrukcije pružaju prirodno svjetlo i tijekom tmurnih zimskih dana što dodatno pojačava osjećaj ugode. 

Za vlasnike restorana, zimski vrtovi znače dodatni kapacitet tijekom sezonskog pada posjećenosti. Umjesto da gube stolove na otvorenim terasama mogu osigurati dodatni prostor koji gosti rado biraju zbog njegove  estetike i ugođaja kojeg pruža. 

Osim što povećavaju iskoristivost prostora, zimski vrtovi omogućuju restoranima da se istaknu. Biljke i detalji poput svjetlećih lampica daju posebnu notu i stvaraju prostor koji se rado fotografira što je i zbog marketinga veliki bonus. Gostima je važno iskustvo, a zimski vrt može biti točka koja će ih potaknuti da se vrate.  

Činjenica da su zimi okruženi biljkama, svjetlom i toplinom stvara osjećaj luksuza i ekskluzivnosti.  

Ovaj koncept nije rezerviran samo za velike restorane. I manji objekti mogu iskoristiti potencijal zimskih vrtova koristeći modularne ili sezonske konstrukcije koje ne zahtijevaju prevelika ulaganja. Uz prilagodbu ponude i prostora, zimski vrt može postati srce restorana tijekom hladnih mjeseci. S obzirom na sve prednosti, jasno je zašto se sve više hrvatskih ugostitelja odlučuje za ovaj koncept.

Kako urediti zimski vrt da bude privlačan gostima?

Prvi korak u stvaranju privlačnog zimskog vrta je pažljivo planiranje prostora. Važno je osigurati dovoljno prirodnog svjetla jer upravo svjetlost daje osjećaj topline i prozračnosti. Velike staklene stijene ili stakleni krovovi ključni su elementi. Međutim, bitno je uložiti u kvalitetnu izolaciju kako bi prostor bio energetski učinkovit i ugodan tijekom najhladnijih dana.  

Zelenilo je obavezno u zimskom vrtu. Biljke unose život i boju, ali i stvaraju ugodan, prirodan ambijent. Preporučuju se biljke koje uspijevaju u zatvorenim prostorima poput fikusa, monstere ili lavande u lončanicama. Viseće biljke ili zidovi s biljnim instalacijama mogu dodatno naglasiti estetsku vrijednost prostora. Kombinacija visokih i niskih biljaka daje dubinu i dinamiku.  

Zimski vrtovi u restoranima – kako privući goste tijekom hladnijih mjeseci?

Namještaj u zimskom vrtu treba biti udoban i funkcionalan. Drveni ili ratan namještaj s mekanim jastucima i dekama stvara osjećaj domaće atmosfere. Neutralne boje poput bež, sive i bijele idealne su za stvaranje smirujućeg okruženja dok se detalji u jarkim bojama mogu koristiti za dodavanje autentičnosti. Stolovi i stolice trebali bi biti prilagodljivi za veće ili manje grupe čime se prostor može prilagođavati različitim grupama gostiju.  

Kako urediti zimski vrt da bude privlačan gostima?

Rasvjeta igra najvažniju ulogu u stvaranju tople atmosfere. Tijekom dana prirodna svjetlost dominira, ali navečer su detalji poput toplih LED svjetala, lampiona ili svijeća ono što stvara čaroliju. Viseće svjetiljke ili male svjetleće lampice u biljkama dodatno će naglasiti intimu prostora. Gosti će biti oduševljeni prostorom koji djeluje bajkovito i ugodno.  

Kako urediti zimski vrt da bude privlačan gostima?

Grijanje je još jedan bitan faktor. Prostori poput zimskih vrtova trebaju dodatno grijanje pa su grijalice na plin ili električni radijatori praktično rješenje. Podno grijanje je luksuzna opcija koja osigurava ugodan boravak, ali nije nužna za svaki restoran. 

Također, zimi je idealno dodati detalje poput vunenih pokrivača, dekorativnih jastuka ili svijeća s mirisima poput cimeta i vanilije. 

Posebnu pažnju treba posvetiti akustici. Stakleni prostori često stvaraju odjeke pa je važno dodati tekstilne zavjese, tepihe ili druge elemente koji ublažavaju zvuk. Opuštajuća glazba u pozadini dodatno doprinosi ugodnom ugođaju.  

Zakonska pravila za postavljanje zimskih vrtova

Prvi korak za svakog ugostitelja je provjeriti urbanističke uvjete i pravila gradnje u svojoj lokalnoj zajednici. Nadogradnja, uključujući staklene konstrukcije se smatra građevinskom intervencijom koja često zahtijeva dozvolu ili barem prijavu radova nadležnim tijelima.  

Ako restoran posluje u zaštićenim kulturno-povijesnim zonama, pravila postaju još stroža. Primjerice, u starim jezgrama gradova poput Dubrovnika ili Trogira, svaka promjena vanjskog izgleda objekta mora biti odobrena od strane konzervatorskog odjela. To znači da zimski vrt mora biti diskretno uklopljen u postojeću arhitekturu kako bi zadržao autentičnost okoline.  

Osim urbanističkih dozvola, potrebno je ispuniti i pravila vezana za sigurnost. Stakleni dijelovi konstrukcije moraju biti izrađeni od sigurnosnog stakla koje može izdržati vanjske uvjete poput snijega ili jakog vjetra. Konstrukcija mora biti stabilna i otporna na vremenske neprilike. U slučaju da zimski vrt ima krov od stakla, potrebno je osigurati odgovarajuće nagibe za odvod vode kako bi se izbjeglo zadržavanje iste.  

Ventilacija i grijanje u zimskom vrtu također podliježu određenim propisima. Prema zakonima o zaštiti od požara, grijanje mora biti sigurno i postavljeno tako da ne ugrožava goste ili osoblje. Električne instalacije trebaju biti izvedene prema važećim standardima, a prostori trebaju imati dovoljno prirodne ventilacije kako bi zrak bio svjež i ugodan.  

Zdravstveni propisi igraju važnu ulogu u ugostiteljstvu, pa tako i u zimskim vrtovima. Ako se u prostoru poslužuje hrana, važno je osigurati da prostor zadovoljava sve higijenske uvjete poput redovitog čišćenja i održavanja. Biljke u zimskom vrtu trebaju biti odabrane tako da ne izazivaju alergije kod gostiju, a njihovo održavanje mora biti besprijekorno.  

Trošak dozvola i dokumentacije može biti značajan, ali nepoštivanje pravila može dovesti do visokih kazni ili uklanjanja konstrukcije. Zbog toga se preporučuje konzultirati arhitekte ili stručnjake za građevinsko pravo koji mogu pomoći u izradi dokumentacije i ishođenju potrebnih dozvola.  

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

All-you-can-eat restorani su hit u mnogim zemljama, ali u Hrvatskoj ih nema puno. Iako...

Restorani koji imaju samo jedno jelo na meniju možda na prvu zvuče kao poslovni...

Svi smo barem jednom sjedili u restoranu, otvorili jelovnik i ostali potpuno zbunjeni. Stranica...

Valentinovo se bliži i pravo je vrijeme za planiranje savršene večeri u svom restoranu. Na...

Prošlo je više od 50 godina od kada je prvi barkod skeniran na pakiranju...

Gužva, narudžbe se nižu, a gosti čekaju račun… U takvim trenucima svaka sekunda je...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.