“Dosta se puta ovdje govorilo da fiskalizacija neće uspjeti, da ova Vlada neće uspjeti provesti taj projekt jer nije uspio ni u susjednim zemljama. Hrvatska je najbolja u regiji, kod nas su učinci fiskalizacije sada hrvatski izvozni proizvod”, rekao je Lalovac, te najavio da će o hrvatskom modelu fiskalizacije razgovarati s ministrima financija Češke, Mađarske i Slovenije.

Lalovac tvrdi kako brojke pokazuju da je fiskalizacija uvela red na tržište. Ugostitelji su u 2013. prijavili 2,6 milijardi kuna oporezivog prometa, što je povećanje od 40 posto. Promet kod fizičkih osoba se povećao za 55 posto, a kod malih pravnih osoba za 30 posto.

U trgovini je prijavljen promet od 5,2 milijarde kuna, što je povećanje od 14 posto. Veći promet za 28 posto prijavile su fizičke osobe, a male pravne osobe prijavile su 11,5 posto veće oporezive usluge.

U 2013. izdano je 2,2 milijarde računa. Prosječni dnevni promet ugostitelja rastao je sa 620 na 1128 kuna, što je razlika od 82 posto, a prosječni dnevni promet u trgovini je rastao sa 734 na 827 kuna, što je povećanje za 13 posto.

HOK također prenosi da su predstavnici češkog Ministarstva financija, trgovačko-turističke asocijacije i veleprodajnih i maloprodajnih tvrtki posjetili su 9. lipnja Hrvatsku obrtničku komoru, kako bi saznali kako je fiskalizacija provedena u Hrvatskoj. U dvosatnom razgovoru s predstavnicima HOK-a, delegaciju iz Češke najviše je zanimalo na koje su probleme naišli hrvatski obveznici fiskalizacije, kako bi slični problemi u Češkoj bili izbjegnuti.

Gosti iz Češke zanimali su se najviše oko niza detalja fiskalizacije te im je i objašnjeno kakve su prilagodbe softvera i hardvera hrvatski ugostitelji i trgovci trebali učiniti zarad fiskalizacije, koji su obvezni elementi fiskalizacijskog računa, kako se naplata provodi kod slučaja naplate istog računa različitim sredstvima plaćanja (kartica i gotovina), koji su izuzeci kod fiskalizacije, koje se 3 porezne stope primjenjuju u prometu gotovinom, cijena hardvera i softvera potrebnog za fiskalizaciju, kako se provodi fiskalizacija kada uređaji ili Internet zakaže, postupanje inspekcije na početku uvođenja fiskalizacije i sada, visina kazni … itd.

Na ovom susretu s češke strane sudjelovali su Lukáš Kozák iz češkog Ministarstva financija, predsjednica Češke konfederacije trgovine i turizma Marta Nováková te iz čeških veleprodajnih i maloprodajnih tvrtki Jaroslav Šramberk, Pavel Zach, Petr Dostál, Jan Vojta, Jakub Chlupis, Josef Suchánek i Petr Ficek.

HOK-ovu delegaciju na ovom razgovoru činili su Ivica Štambuk, Sanja Želinski-Matunec, Krešo Tomić, Mirela Franović, Tomislav Juras i Damir Židanić.

Izvor: HOKIndex