Konobarska Biblija: 101 savjet kako biti dobar restoranski konobar (II dio)

Konobarska Biblija: 101 savjet kako biti dobar restoranski konobar (II dio)

Konobarska biblija je obavezno štivo za svakog konobara, vlasnika, menadžera ili voditelja poslovanja ugostiteljskog objekta. Ovo je drugi dio sa savjetima po koracima od prijema, pa do ispraćaja gosta.
Uživajte u ovom lijepom i korisnom tekstu za sve ugostitelje.

Nakon prvog dijela Konobarske Biblije sa 22 početna savjeta naravno da ide i drugi koji danas objavljujemo. Predlažem da, ako kojim slučajem niste pročitali I dio, da ga pročitate da linku ispod.
Link: Konobarska Biblija I dio

 

  1. Ako se nekome veoma dopalo vino,skinite etiketu sa boce i dajte mu je uz račun. Tu je godina berbe, proizvođač,uvoznik i sve to što bi ga moglo zanimati.
  2. Nikada ne koristite istu čašu za neko naredno piće.
  3. Čaše treba da budu potpuno čiste. Vi ih provjerite prije iznošenja na stol. Nikakva isprika nije „Oprostite šanker nije dobro oprao“.
  4. Nemojte pretpostavljati da gosti žele bijelo vino u ledu. Pitajte ih!
  5. Ako se pije crveno vino, upitajte goste dali žele da ga sami sipaju ili da to radite vi.
  6. Nemojte da hvatate bocu za grlić dok je otvarate.
  7. Ne dozvolite da čep iz pjenušca izlijeće uz pucanj. Otvorite ga elegantno i tiho,što manje buke to bolje.
  8. Nikada ne dodirujte čašu bocom dok je sipate. Nitko ne želi da pije prašinu ili prljavštinu s boce.
  9. Nikada ne sklanjajte tanjur pun hrane, a da ne pitate što nije bilo u redu. Očito nešto nije bilo kako treba.
  10. Nikada ne dodirujte goste. Nema izgovora za to. Ne treba ih četkati, niti brisati,niti pomjerati
  11. Ne škripite stolovima i stolicama dok ih pomjerate.
  12. Nemojte da vodite privatne razgovore s drugima iz posluge,ako gosti to mogu da čuju.
  13. Nemojte da jedete ili pijete ako gosti to mogu da vide.
  14. Ne dozvolite da se na vama osjeti miris cigareta ili jakog parfema.
  15. Ne pijte alkohol na poslu,čak i ako vas gosti ponude.
  16. Nemojte se gostima obraćati nazivima „brate“, „care“, „pajdo“ ili slično iz lokalnog slenga.
  17. Ne obraćajte se ženi sa damo
  18. Nemojte komentirati „Dobar izbor“. To bi moglo značiti da su drugi izbori loši
  19. Nemojte da govorite: „ Nema problema“. Jer to je problem i u tome ima neiskrenosti i ironije
  20. Nikada ne dijelite gostima komplimente za odijevanje ili izgled
  21. Nemojte da govorite što je vaše omiljeno piće, jelo ili desert. To nije bitno
  22. Nemojte da diskutirate o svojim običajima ili navikama u ishrani. Nikoga ne zanima to što ste vi vegetarijanac, alergični na nešto ili slično
  23. Nemojte da psujete, bez obzira što su gosti mladi i opušteni
  24. Nikada ne posvećujte veću pažnju jednom od gostiju. Svi gosti su ravnopravni
  25. Nemojte se došaptavati s nekim, ako to gosti mogu vidjeti
  26. Nemojte da pitate: „što je ono bilo kod vas“?, ako gost zatraži još jednu turu. Zapamtite što vaš gost pije
    Nikada ne spominjite bakšiš, osim ako vas pitaju
  27. Nemojte odjedanput biti ljubazni kada dođe vrijeme za bakšiš. Takvi budite cijelo vrijeme
  28. Ako se u restoranu naplaćuje posluživanje, upozorite goste na to kada budete donosili račun. To nije ni tajna ni trik
  29. Morate odlično poznavati jelovnik. Ako na njemu ima i nekih egzotičnih jela, treba da znate o svakom ponešto
  30. Nemojte dozvoliti da gost nehotično poruči istu stvar dva puta. Upoznajte gosta s tim da nešto dolazi kao prilog uz jelo, a ne da to naručuje još i dodatno
  31. Ako u restoranu postoji „Menu“ s fiksnom cijenom recite to gostima. Nemojte im naturati da traže specijalni cjenik
  32. Nemojte da servirate neke grickalice ili slične zanimacije, a da ne navedete sastojke. Alergije mogu da budu veliki problem. (To bi mogao da bude i idealan trenutak da provjerite dali je neki gost alergičan na nešto)
  33. Ne zanemarujte neki stol zato što nije na vašem rejonu. Stanite, saslušajte i pomozite, bez obzira na to dali će vam to donijeti bakšiš
  34. Donesite mlin za biber zajedno sa predjelom, nemojte dozvoliti da gost čeka ili moli za začin
  35. Nemojte da komentarišete kečap, senf ili neki drugi začin koji ste donijeli. Svatko voli drugačije priloge ili začine
  36. Ako je stol bio postavljen za više osoba nego što trenutno gostiju ima za njim, sklonite sve suvišno sa njega
  37. Uvijek donesite sve aperitive odjedanput. Isto važi i za desert
  38. Nemojte da stojite iza leđa gosta koji naručuje
  39. Ne dosipajte čašu svake dvije minute ili poslije svakog gutljaja. Time nervirate ljude
  40. Nemojte da krivite kuhara ili nekog drugog od posluge ako nešto nije bilo kako treba. Samo ispravite stvar
  41. Specijaliteti, bili ili ne na cjeniku, moraju imati svoju cijenu
  42. Uvijek uklonite korišten pribor i donesite čist
  43. Ništa što je palo na pod nemojte vračati gostu ili na stol. Bila to salveta, komad pribora, menu ili neki začin
  44. Nemojte da slažete tanjure jedan u drugi na stolu. To stvara buku
  45. Nemojte da se protežete preko gosta da bi uslužili drugoga
  46. Ako gost ima problema sa odlučivanjem, pomozite mu. Ako netko želi da čuje vašu životnu priču, ispričajte je ukratko. Ako netko želi upoznati šefa restorana, potrudite se da ga i upozna.

Sa ovim savjetima smo završili i drugi dio konobarske biblije. Svakako predlažem da pročitate i treći koji objavljujemo u jednom od narednih ponedjeljaka.