U Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina „Restorani“, „Barovi“, „Catering objekti“ i „Objekti jednostavnih usluga“ („Narodne novine“, broj 82/07, 82/09 i 75/12) donesene su novi minimalni uvjeti za vrstu objekta “beach bar”

Zakon kaže sljedeće:

Beach bar – ugostiteljski objekt smješten na plaži, s ili bez prostora za usluživanje na otvorenom, u kojem se pretežito pripremaju i uslužuju napici, uslužuju pića, a mogu se pripremati i usluživati ili samo usluživati topli i hladni sendviči, slastice i voće

  • Beach bar mora imati točionik natkriven nadstrešnicom, te priručni prostor za čuvanje hrane i pića koji može biti u sklopu točionika.
  • U beach baru usluživanje se može vršiti u plastičnom, keramičkom ili staklenom priboru odnosno s priborom za višekratnu ili jednokratnu uporabu.
  • Ugostiteljski objekt vrste beach bar mora, u slučaju nepostojanja javnog zahoda u njegovoj neposrednoj blizini, imati kemijski zahod, jedan za žene i jedan za muškarce, koji u potpunosti mora biti ograđen prirodnim ili drugim materijalnom radi uklapanja u okoliš i vizualne skrivenosti kabina.
  • Prostor za usluživanje na otvorenom ugostiteljskog objekta vrste beach bar mora biti natkriven nadstrešnicom ili tendom ili opremljen suncobranima, a može biti opremljen s visokim stolovima sa stolcima ili niskim stolovima i stolcima ili klupama odnosno drugim namještajem prikladnim za duži ili kraći boravak gostiju.

Osim što je za rad beach bara potrebno ispuniti minimalne uvjete za rad, svemu prethodi dobivanje dozvole za postavljanje beach bara, odnosno koncesije na pomorsko dobro gdje su obično i smješteni objekti ovakvog tipa. Maksimalna dozvoljena veličina objekata ovakvog tipa je 12 metara kvadratnih i nije potrebna građevna dozvola.

Način za dobivanje koncesije je putem zamolbe odnosno zahtjeva gradskom poglavarstvu za dodjelu koncesije na određenoj mikrolokaciji. Nakon što predate zamolbu sastaje se gradsko vijeće koje odlučuje o tome da li da vam dodjeli traženu koncesiju ili ne.

Uz zahtjev za dodjelu koncesije potrebno je imati i kratki biznis plan s vizualizacijom (izgledom) traženog objekta, odnosno njegovo uklapanje u postojeće stanje na navedenoj lokaciji.

Minimalne uvjete iz skupina „Restorani“, „Barovi“, „Catering objekti“ i „Objekti jednostavnih usluga“ ostalih vrsta ugostiteljskih objekata možete pogledati na linku: Minimalni uvjeti koje trebaju ispunjavati ugostiteljski objekti