Serviranje vina bilo bijelo ili crno ima svoja pravila i kulturu koja je rezultat dugogodišnjeg procesa razvoja ovog dijela ugostiteljstva. Kultura serviranja bijelog i crnog vina nisu ista, tako da serviranje vina dijelimo u dvije kategorije za bijelo i crno vino.
Kultura serviranja bijelog vina
- Bijelo vino uvijek prezentiramo gostu i prilikom prezentacije potrebno je da bude u posudi sa ledom
- U momentu prije otvaranja vina gostu je potrebno da pružimo i pokažemo informacije o godini proizvodnje, pokažemo etiketu sa informacijama o proizvođaču te navedemo osobine vina
- Otvaranje vina se odvija pred gostom. Prilikom otvaranja vina pažljivo vadimo čep i diskretno ga pomirišemo.
- Pomirišemo čep, i u slučaju da čep ima neugodan miris takvo vino ne služimo gostu jer je došlo do kvarenja vina i takvo vino je neukusno.
- U slučaju da je miris čepa ugodan, kušamo vino iz male sommelijerske plitice ili čaše predviđene za to. Ako je vino ispravno onda se gostu ponudi da pomiriše čep, a nakon toga se gostu natoči vino da ga kuša. Obično je gost gotovo uvijek zadovoljan.