1. Izaberite strukturu posla

Jedna od prvih velikih odluka prilikom ulaska u novi posao je način na koji će te strukturirati vaš posao. Želite li biti vlasnik, suvlasnik, društvo s ograničenom odgovornošću (D.o.o) ili pak obrt.

Razlika između ugostiteljskog obrta i trgovačkog društva (doo, jdoo)

Nedvojbeno je lakše biti vlasnik ili suvlasnik kafića, ali problem kod ovoga modela je da ste vi jedini odgovorni za tužbe i dug koji se odnose na kafić. Drugim riječima ako nešto pođe po zlu vi snosite svu odgovornost i možda će te morati založiti osobnu imovinu kako biste pokrili troškove.

Kako bi ste izbjegli osobnu odgovornost najbolje je da se vaš restoran ili kafić registrirate kao D.o.o ili kao obrt. Ovakve poslovne strukture se ponašaju kao samostalni subjekt i podložni su poslovnim odgovornostima, što izuzima vašu osobnu odgovornost.

Primjerice ako se netko ozlijedi u vašem kafiću i planira vas tužiti, oni će zapravo tužiti obrt, a ne vas kao pojedinca.

Pitanje Za Sve Vlasnike Restorana: Je Li Vam Potreban Poslovni Partner?

2. Prikupite potrebne dozvole

Vodič za otvaranje kafića dozvole

Kako biste izbjegli probleme sa zakonom bitno je da rješite papirologiju prije otvaranja.

Potrebne su vam dozvole za posluživanje alkohola, hrane čak i da puštate muziku. Neke od njih je vrlo lako dobiti dok je s drugima vrlo teško. Imajte na umu da će vas koštati dosta novca i vremena.

Nemojte ni slučajno preskočiti ovaj korak jer možete napraviti glupu pogrešku koja će vas puno koštati.

Dokumentacija potrebna za otvaranje ugostiteljskog obrta

3. Izaberite odgovarajuću lokaciju

Lokacija je najbitnija. Prilikom odabira lokacije obratite pozornost na sljedeće stvari:

Vaš stil – Ovo određuje koji će vas tip gostiju posjećivati formalni, neformalni, ležerni.

Vrsta gostiju – U različitim dijelovima grada se susrećete s različitim gostima. Ako biste željeli privući studente onda tražite lokaciju u blizini sveučilišta. Ako ciljate na goste iz više klase onda tražite lokaciju u atraktivnijem dijelu grada.

Prilaz i parking – Ako želite privući turiste onda im parking nije bitan jer će oni svejedno doći taxijem ili Uberom. Međutim turisti vam neće biti stalne mušterije. Imajte to na umu prilikom odabira lokacije.

Posebne zabrane – Možete li otvoriti kafić na toj lokaciji?
Cijena najma i komunalija – Hoćete li poslovati pozitivno s obzirom na vrstu gostiju koju će te privući?

4. Budite pametni prilikom vođenja računa i inventure

Inventura je bitna za praćenje poslovanja. Prije otvaranja je bitno da imate već uhodan način za ovaj proces, ili se upoznajte s prednostima i iskoristite najbolje POS sisteme.

5. Stvorite vlasiti dizajn

Vodič za otvaranje kafića dizajn

Stil je također bitan. Gosti traže dobru atmosferu pa vam je važno da odaberete odgovarajuću glazbu, dekor i namještaj.

Kada birate dizajn pazite da sve bude usklađeno. Primjerice nemojte otvoriti Irish pub i u njemu puštati elektronsku glazbu.

Na Pinterestu možete pronaći mnoštvo ideja ili ako ste u mogućnosti platite dizajnera.

Kako god da odlučite potrudite se gostima priuštite jedinstveno iskustvo kako bi vam se ponovo vratili.

5 Osnovnih Elemenata za Perfektni Dizajn Restorana i Barova

6. Reklamirajte se ali i zadržite goste

Promocija vašeg bara se sastoji od dvije glavne aktivnosit: privlačenje gostiju i zadržavanje gostiju.

Privlačenje gostiju je teoretski vrlo jednostavno – postavite oglas i gledajte kako vam se broj gostiju povećava.

Međutim plaćene reklame vrlo brzo vam mogu postati preskupe ako vam se gosti ne budu vraćali. Trebali bi ste pokušati da vas vaši gosti promoviraju tako što vas preporuče nekome od prijatelja.

Promoviranje je ključna stavka u svijetu kafića i restorana. Nemojte očekivati da otvorite kafić i da vam gosti odmah nasrnu.

Koristite društvene mreže, potičite goste da vas promoviraju među prijateljima i razmotrite da uložite nešto novca u vaš marketing.

7. Zaposlite prvoklasne šankere, konobare i ispomoć

Vaš posao neće uspjeti bez odgovarajućeg osoblja. Odlike izvrsnih šankera su poštivanje vlastitog posla, motivacija i kreativnost. Uza sve to oni su svakim danom uzbuđeni zbog dolaska na posao.

Nakon što stvorite odličnu ekipu zaposlenika dajte im zadatak da vam dovedu još osoblja. Najbolji zaposlenici obično se drže zajedno, izvrsni konobari se druže s dobrim konobarima. Predstavite dostignuća vaših konobara na socijalnim mrežama ili napravite nagradu za najboljeg konobara mjeseca. To će ih usrećiti i motivirati.

8. Uložite u dobar POS sistem

Vrlo je važno uložiti u dobar POS sistem prije otvaranja bara. Dobar POS će vas zaštititi od potkradanja vlastitih zaposlenika i birokrata, ali će i ubrzati vaše poslovanje s obje strane šanka.

Najbolji POS sistemi su posebno prilagođeni vašim potrebama bilo da vodite veliki kafić ili pak noćni klub. Obratite pozornost na ove četiri stavke POS sustava:

Mobilno naručivanje – sa mobilnim POS sistemima kao što je POS Sector, konobari mogu preuzimati narudžbe u bilo kojem dijelu kafica.

Formiranje cjenika ovisno o dobu dana – Vrlo vjerovatno želite napraviti poseban cjenik za happy hour kako bi ste privukli goste poslije posla. Sa nekim POS sistemima, happy hour cjenik je u potpunosti automatiziran da se sam uključuje u zadano doba dana.

Premještanje sa stola i dijeljenje računa – Vrlo lako i bezbolno možete premjestiti račun ako se gosti premjeste iz jednoga dijela restorana u drugi ili ako se pak odluče da žele posebno platiti. Osim toga kod promjena smjene bez problema možete prenijeti nezaključene račune novom konobaru ili pak istovremeno zaključiti nekoliko računa.

Interaktivno uređivanje menija – Ukoliko želite promijeniti cijene pića u hodu ili možda promijeniti promo ponudu ili pak želite svako jutro uključiti druge stvari u happy hour. Sa POS sustavom koji funkcionira na daljinu možete takve stvari obaviti iz vašeg doma.

Koji su vaši savjeti za otvaranje kafića?

Koja vas stvari muče u vezi otvaranja kafića?

Ako ste ekspert u vođenju posla u kafićima, koje biste savjete dali početnicima? Komentirajte ispod.

Ako ste vas zanima kako bi se POS Sector uklopio u vašu ideju restorana, zakažite prezentaciju još danas!