Prix Fixe Menu – Jelovnik s fiksnom cijenom

Prix Fixe Menu – Jelovnik s fiksnom cijenom

Tvoji gosti predugo čekaju na poručena jela ? Obrok sa fiksnim cijenama će ubrzati operacije u restoranu te osigurati konstantnu kvalitetu jela i usluge.

Mnogo je razloga zbog kojih se ugostiteljski posao razlikuje od drugih poslova. Jedan od njih je zasigurno taj da ti kao vlasnik ili menadžer restorana možeš direktno utjecati na izbor jela svojih gostiju mijenjanjem svoje ponude – obroka i na ovaj način svoje goste animirati da kupe upravo ono što želiš prodati.

Iskoristi pametno ovu mogućnost koja ti se nudi. Kreiranje menija za jedan obrok s fiksnim cijenama potaknut će prodaju ciljanih jela, povećati profit, ubrzati operacije u restoranu, poboljšati uslugu te osigurati konstantnu kvalitetu jela sa fiksnog menija. Ali što je to zapravo obrok sa fiksnim cijenama i kako ga pravilno kreirati?

Prix Fixe Meni je ponuda obroka koja ima dva ili više jela po redoslijedu posluživanja s mogućnosti kombiniranja jela iz redoslijeda, s istom fiksnom cijenom kompletnog obroka.

Primjer:

prix fixe primjer

Meni sa fiksnim cijenama pojavljuje se u Francuskoj krajem prošlog stoljeća pod imenom “table d’hôtom “ i odnosi se na zajedničko objedovanje (ponekad i doručak i ručak) koje se nudi na odmoru po imenu Chambre d’hote slično kao “bed and breakfast” ili spavanje i doručak u privatnom smještaju. U ovu ponudu uključena su jela po istoj fiksnoj cijeni obroka, koja su stavljena na izbor gostima.

prix fixe jelovnik

Sličnu ponudu nalazimo i u Indiji gdje se naziva “Thali” što prevodimo kao “plata”, u Španjolskoj “ Menú del día “, u Japanu “ teishoku” te u Italiji u seoskim konobama pod nazivom “Osterie” što u prevodu znači domaćin. Sve navedene ponude uključuju jednostavna tradicionalna jela i pića koja se proizvode u mjestu ugostiteljskog objekta te se mogu konzumirati po jednakim fiksnim cijenama.

Zašto je prix fixe menu privlačan tvojim gostima?

Postoji mnogo razloga zašto će tvoj gost odabrati upravo nešto sa menija sa fiksnom cijenom, ovo su samo neki od njih:

 • Meni sa fiksnim cijenama obično uključuje najtraženija jela sa tvog standardnog jelovnika u kombinaciji sa popularnim pićima, salatama i desertima. Na ovaj način tvoji gosti koji nemaju mnogo vremena za jelo ne moraju gubiti vrijeme na prelistavanje jelovnika i naručivanje. Izborom jedne od kombinacija sa prixe-fix menija naručivanje je veoma brzo završeno.
 • Cijene kombinacije jela, pića i deserta sa svim dodacima su u prix-fixe meniju često jeftinija za 5-10 % u odnosu na ukupnu cijenu cijelog obroka ako su jelo i piće pojedinačno poručeni iz glavnog jelovnika.
 • Jela koja su uključena u prix-fixe menu su često upravo ona koja se svakodnevno često traže, te su uvijek svježe pripremljena. Velika potražnja ovih jela osigurava čestu pripremu i konstantnu kvalitetu.
 • Ako tvoj gost koji jednom proba hranu sa menija sa fiksnim cijenama bude zadovoljan, vrlo je vjerojatno da će probati i druge kombinacije jela sa ovog menija. Ovo je svakako razlog za ponovni dolazak u tvoj restoran.

prix fixe jelovnik

Što Trebate Uraditi Prije Kreiranja Prix-Fixe Meni-ja

Ono što trebate uraditi prije kreiranja bilo kojeg menija, a posebno prije kreiranja menija sa fiksnim cijenama,  je odrediti koje su to stavke iz menija tvog restorana koje treba promovirati na ovaj način.

Prvo što trebaš uraditi je napraviti analizu stavki sa jelovnika te klasificirati ih u grupe obzirom na promet i profitabilnost. Tvoj POS sustav je najbolji izvor podataka za ovu analizu. Kalkuliraj koje se stavke sa menija najbolje prodaju i koje stavke donose veći a koje manji profit. Za one stavke koje nisu tražene ili ne donose nikakvu dobit morat ćeš naći alternativne zamjene. Naravno u ponudu ćeš uvrstiti one stavke koje se manje prodaju, a donose velik profit, te ih kombinirati sa onim koje se mnogo traže bez obzira na profit koji ostvaruju.
S ovakvim kombinacijama jela profitiraš, a tvoji gosti će biti zadovoljniji.

Kako Napraviti Prix- Fixe Meni

Želiš ponuditi svojim gostima brzo naručivanje cijelog obroka, ručka ili večere upotrebom menija sa fiksnim cijenama? Navedeni savjeti će vam pomoći u kreiranju uspješnog prix-fixe menija.

 •  Izbor jela i pića za prix-fix meni. Kada govorimo o izboru jela i pića za meni sa fiksnim cijenama moramo dobro paziti da su to upravo ona jela koja su veoma često tražena i jednostavna za pripremanje što osigurava brzu pripremu te da ekonomski isplativa. Prati svoje goste i njihove navike i broj konzumacija određenih jela i pića tijekom jedne sezone ili godišnjeg kvartala te izračunaj najnižu moguću cijenu jela koja će s obzirom na kvantitet donijeti sigurnu zaradu.
 • Broj stavki na prix-fixe meni-ju. Četiri stavke na prix-fixe meni-ju će biti sasvim dovoljne. Manje stavki je dozvoljeno no više od četiri će biti previše za tvog gosta. Jela koja će biti na meniju neka budu dio tvoje regularne ponude. Nemoj izmišljati nova jela, niti nuditi jela iz različitih svjetskih kuhinja. Ako na primjer nudiš kuhana jela i roštilj u ponudu uvrsti četiri kombinacije jela. Neka dva glavna jela budu kuhana jela, a ostala dva na primjer meso ili piletina sa roštilja.
  Za desert ponudi nešto jednostavno, brzo za pripremu poput palačinka ili pak neki domaći kolač koji je uvijek svježe pripremljen u tvom restoranu. Također sladoled je uvijek dobar izbor za desert.
 • Opiši ponudu na jednostavan način. Jednostavno znači jasno. Navedi nazive jela koja su u ponudi sa njihovim sastojcima. Navesti ću dobar primjer opisa jela: Teleća šnicla s rižom i umakom od šampinjona, zelena salata, štrudla od višanja, čaša crvenog vina.
 • Fotografije su neizostavan dio opisa jela. Vizualni podražaj kod gladnog gosta mnogo će utjecati će na odabir jela. Pobrinite se da fotografije izgledaju primamljivo.
 • Sezonska promjena prix fix ponude. Fiksni meni mora imati fiksnu ponudu i fiksnu cijenu, no to ne znači da ne možeš praviti izmjene fiksnog menija. Promijenite sezonski neke stavke u meniju. Ovo se naročito odnosi na priloge i deserte. Sezonsko povrće i voće će donijeti osvježenje ponude a dobit će rasti s obzirom na niže nabavne cijene voća i povrća. No zadrži osnovnu formu menija jer ljudi koje se naviknu na nešto dobro i ukusno neće biti sretni zbog velikih promjena u meniju. Promjene su uvijek rizične, mogu se odraziti kako pozitivno tako i negativno na poslovanje. Pravilo je slijedeće – ono što je ukusno i traži se ne treba mijenjati! Također, manje promjene u meniju će ti omogućiti da uklonite sa jelovnika ono što se ne traži mnogo ili ne donosi konkretnu dobit te da promijeniš cijene jela na jedan neupadan način. Također pobrini se da jelovnik prati trendove te uključite popularna jela u svoju ponudu.

prix fixe jelovnik

 • Uključite juhe u fix-prixe menu. Različite juhe, povrtne,mesne, krem ili bistre su veoma dobar način da obogatite ponudu. Cijena koštanja pripreme juha je veoma niska, a tvoja fiksna ponuda dobiva na vrijednosti te postaje privlačnija za tvoje goste.

prix fixe jelovnik djeca

 • Prix fixe za djecu. Djeca imaju pravo na izbor jela kao i svi tvoji gosti iako ćeš se sigurno složiti da kada dijete bira jelo sa standardnog jelovnika potrebno je prije svega mnogo vremena i strpljenje konobara. Kreiranjem prix fixe menija za djecu olakšavate posao konobarima a usrećiti ćete i djecu i njihove roditelje. Porcije na prix-fixe meniju trebaju biti male, prikladne djeci uzrasta do osam godina te prilagođene njihovim željama. Jednostavna jela s roštilja uz nezaobilazne priloge jelu poput pomfrita, pirea od krumpira ili kuhana riža će biti nezaobilazan izbor. Jela od tijesta poput špageta ili makarona sa sirom i palačinke ili sladoled s preljevom po želji za desert sigurno će privući mališane. Šareni meni s iscrtanim popularnim likovima iz crtanih filmova će privući pažnju mališana. A ono što djeca žele – to djeca uglavnom i dobiju. Slažeš se?
 • Cijene prilagodite veličini porcija. Nemojte se iznenaditi ako stavke sa dječjeg jelovnika budu omiljene kod tvojih odraslih gostiju.
 • Dajte specifična imena stavkama sa prix fixe menija. Istraživanja su pokazala da jela s nostalgičnim imenima imaju veću prodajnu moć te privlače pažnju gostiju. Tako na primjer imena jela poput bakin kolač, domaća juha, puničina sarma ili veseli lonac će biti veoma dobar izbor za jela sa tvog fiksnog menija. Ne samo da trebaš dati ovakva imena jelima nego i naziv cijelog paketa ponude neka ima svoje univerzalno ime. Možeš se koristiti i vlastitim imenicama, tipa, “Doručak kod Tifany”, “Mamin ručak”, “Brzi ručak” i slično. Imena za dječiji prix fixe menu neka budu vezana za popularne likove iz dječijih filmova ili igračaka.

Iskoristi Pametno Tajne Dizajniranja Jelovnika

Kada govorimo o dizajnu menija onda nemoj zaboraviti neke od važnih dizajnerskih karakteristika menija kojih se treba pridržavati. Navedene preporuke su osnovane na istraživanjima kako i zašto gosti biraju određena jela iz ponude jelovnika. Slijedi navedene preporuke i uvjeri se u istinitost ovih činjenica. Na ovaj način možete povećati prodaju ciljanih stavki iz ponude te udvostručiti profit.

 • “Gladne oči”.  Ako želiš da neke stavke sa menija imaju veću potražnju svakako fotografiraj velike porcije ovih jela na velikim tanjurima. Gosti rado biraju ona jela iz ponude koja im izgledaju obilata.
 • Stavke jelovnika koje su uokvirene ili napisane boldiranim tekstom se mnogo bolje prodaju od ostalih stavki na jelovniku.
 • Sredina menija privlači gosta, pa svakako ovdje ubaci jela koja želiš da se više prodaju.
 • Pazi na higijenu, pravopis i štamparske greške. Ništa neće odbiti tvog gosta kao prljav jelovnik ili nepismen dizajner. Prljav jelovnik očisti ili zamijeni novim a pregled teksta prije tiskanja izvršite više puta. Najbolje bi bilo da materijal pripremljen za tiskanje date na pregled drugim ljudima.
 • Jela koja imaju veću cijenu i količinu a uključuju iste sastojke kao i standardne porcije navedenih jela se bolje prodaju, uključite izraze Jumbo ili XXL u nazive ovih jela.
 • Izostavljanje oznaka za valutu “€ npr.” će pažnju gosta odvući na sastojke i fotografiju jela umjesto cijene jela. Izostavite je.

prix fixe jelovnik

 • Naznačite Popust % ili OFF na ciljanim stavkama jelovnika. Bez obzira što će cijena biti gotovo jednaka cijeni bez popusta već i sam znak % će privući gosta na odabir tog jela iz ponude.
  Prix fixe menu je obično isprintan na posebnom papiru te stoji neovisno od standardnog jelovnika na stolu.
 • Ne zaboravite da meni treba biti čitljiv i za one sa malo slabijim vidom te pripazite na veličinu fonta. Što se tiče tipa fonta, Arial, Moderna, Helvetica i Sickle su fontovi koji se smatraju čitljivijim od ostalih. Koristite jedan od navedenih fontova za imena jela kao i sastojke tako da ponuda bude jasna. Također, za brojeve koristite jasno čitljive fontove Helvetica, Arial Black ili Calibri. I naravno navedite na jelovniku ime restorana te osnovne informacije poput web stranice, telefona za naručivanje hrane za dostavu i kontakt email-a.

Promocija Prix-Fixe Menija

Novo izvješće iz NPD Grupe za istraživanje tržišta kaže da će 30 % potrošača isprobati novu stavku jelovnika. Ovaj procent naravno ovisi mnogo o načinu promoviranja nove ponude.

Motiviranje gosta utječe na izbor novih stavki sa jelovnika, pa tako ako je na primjer ponuda limitirana vremenom ovaj procent se povećava za 10 %.

Nakon kalkulacije i kreiranja prix fixe menija ne zaboravi svoje potencijalne goste informirati o novoj ponudi. Istakni novu ponudu na tabli u  restoranu. Postavi nove menije na stolove kao i na samom ulazu u restoran.
Obiđi obližnje kompanije i urede i podijeli letke o novoj ponudi. Ako imate dostavu jela svakako uz naručenu hranu ponudi gratis jelo iz prix fixe menija.

Tvoja prix fixe ponuda će biti privlačnija ako je vremenski limitirana. Prix fixe ponuda koja je dostupna samo srijedom i petkom uvečer zvuči posebno i privlači tvoje goste da je okušaju.

Možeš snimiti video o pripremi jela iz novog jelovnika te postaviti ga na YouTube. Video podijeli na društvenim mrežama, facbook-u, Google Plus-u, Twetteru, Pinterestu. Postavi pitanje tipa: “Koje jelo iz našeg Prix Fixe menija vam se najviše sviđa?” “Što biste promijenili na našem Prix Fixe meniju?” Na ovaj način potičeš interakciju sa svojim fanovima i dobivaš feedback o kreiranoj ponudi.
Naravno novu ponudu objavi i opiši na web stranici i ponudi posebne popuste na specijalnu ponudu svojim VIP gostima ili onim koji koriste mobilnu aplikaciju za restoran ako je imate.

Ovisno o predviđenom budžetu za promociju iskoristi mogućnosti oglašavanja u novinama, tv-u, naljepnicama i ostalim tiskanim promotivnim materijalima.

Nemojte se iznenaditi ako neke od stavki sa prix fixe menija postanu sinonim za ponudu tvog restorana te osiguraju više od 50 % ukupnog prometa. Složit ćeš se da se s ovom brojkom nije igrati.

S dobrom analizom i pravilnim izborom stavki s menija na ovaj način možete udvostručiti poslovanje restorana.
Da li imaš prix fixe meni i kakav utjecaj ima na poslovanje tvog restorana ? Podijelite iskustva i sa ostalim ugostiteljima!