Tu se krije zapravo uvođenje fiskalnih blagajni kojima poreznici žele kontrolirati svaki račun koji izdaju trgovci, ugostitelji, obrtnici, ali i odvjetnici, te se time želi spriječiti rašireno izbjegavanje plaćanja poreza, a iz Vlade prijedlog zakona obrazlažu potrebom da se poboljša naplata poreza i smanji siva ekonomija.

‘Građani će biti motivirani da prijavljuju sve one koji im ili nisu izdali račun ili račun koji su dobili nije prošao kroz sustav Porezne uprave. Od kraja listopada krećemo s akcijom u kojoj ćemo građane upoznati s pravima i obvezama. Građanima će se objašnjavati da je svakim računom koji nije izdan po zakonu pojedinac oštetio državu i ostale građane koji pošteno plaćaju porez. Bit će to svojevrsna nagradna igra’, kazala je šefica Porezne uprave.

Građani će tako ‘cinkanjem’ moći zaraditi i do 500 kuna. Tako će, drže u Poreznoj upravi, biti dvostruko motivirani – i za uzimanje računa da ne bi bili kažnjeni u iznosu od 200 do 2.000 kuna, i za prijavljivanje prekršitelja. ‘No, to ne znači da će ispred svake trgovine ili kafića stajati inspektori Porezne uprave’, kazala je Čavlović Smiljanec.

Vlada smatra kako je alternativa ovom zakonu nepopularna, jer se radi o uvođenju novih poreza. Poreznici predviđaju da će uvođenje fiskalnih kasa državnoj blagajni donijeti oko milijardu kuna ubranih poreza više nego je to do sada bio slučaj.Čudi da je zakon prošao bez pobune s obzirom da će svaki kupac slanjem obične SMS poruke ili upitom preko web servisa na internetskoj stranici Porezne uprave moći provjeriti je li njegov račun prijavljen Ministarstvu financija.

Sustav će funkcionirati tako da će poduzetnici i obrtnici morati nabaviti uređaje za elektronsku naplatu, odgovarajuće programe koji će bilježiti svaki račun i podatke te nabaviti certifikate, no još se ne zna koji će uređaji i programi biti ponuđeni poduzetnicima niti kolika će im biti cijena. Time će trgovac, obrtnik ili odvjetnik prije ispisa svakog računa elektronički potpisati elemente računa te ih dostaviti Poreznoj upravi preko internetske veze.

Fiskalne kase uvele su gotovo sve zemlje u regiji, a zanimljivo je da je Odbor Porezne uprave Federacije BiH prije nekoliko mjeseci donio mišljenje kako se proces fiskalizacije pokazao neučinkovitim. Tamošnji trgovci prijavljivali su samo dio prometa preko fiskalnih uređaja, dok su veći dio računa provodili kroz stare blagajne.